XLVI UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (2014)

1714 • 1914 • 2014


Dates: del 16 al 24 d’agost del 2014

Organitzadors: Fundació Universitat Catalana d'Estiu

Preus: Matrícula i estada: 450 euros

Participació: 1813

Cartell: Antoni Miró (País Valencià)


Seccions: ciències de la natura, ciència i tecnologia, ciències de la salut, ciències de l’alimentació, economia, dret, pensament, ciències socials, història, literatura, llengua, comunicació, música, seminaris d’investigació, cursos de formació cultural, jornades, tallers, fòrum obert, exposicions, actes i commemoracions, espectacles i cinema.

— Actes i commemoracions: Acte d’inauguració — 1714. Tricentenari. Llicó inaugural «1714-2014: pensar històricament el Tricentenari» — El Vèneto: la independència possible — 1914. Centenari de la Mancomunitat de Catalunya, De la Mancomunitat als nostres dies, construint estructures d'Estat — La situació de la llengua catalana, amb motiu dels vint anys de Plataforma per la Llengua. El problema del català al cinema — Als cent anys de l’inici de la Primera Guerra Mundial: participació catalana i conseqüències — El procés i la nova immigració. A propòsit dels 50 anys d’Els altres catalans de Francesc Candel — Acte de desgreuge i ofrena floral a Pompeu Fabra — 2014. Any zero, On som — El nou país que volem — Homenatge a Germà Colon — La repercussió del procés d’independència del Principat als altres països catalans — Homenatge al general Joan Baptista Basset i als valencians i mallorquins de la defensa de Barcelona (1713-1714) — El procés d'autodeterminació de Catalunya vist des d'Europa — Assemblea — 2014. Any zero, I ara què? — Cloenda.

— Ciències de la natura: Medi ambient i cooperació internacional, perspectiva des dels Països Catalans. Conferències: Presentació del curs. Recerques sobre biodiversitat mexicana, a partir de les reserves de la biosfera — Estudi sobre les semblances lingüístiques del català i el maltès, d’alguns ocells — Crònica d’un periodista viatger, caminant per Bolívia i el Perú — Treballs de recerca i de gestió sostenible d’ecosistemes forestals, alguns exemples al nord d’Àfrica — Estudis de migració de papallones, alguns exemples. Relació amb el canvi global — Recerques sobre els ocells migradors de l’oasi Yasmina (Marroc) — Estudi sobre les cigonyes del món — Recerques de primats en ecosistemes africans.

— Ciència i tecnologia: Has dut mai unes ulleres atòmiques? 2014, Any Internacional de la Cristal·lografia. Conferències: Història de la cristal·lografia: de la sal de cuina al virus del refredat — Taller: Cristal·lografia de proteïnes-I — La bellesa de la simetria en els cristalls — Com funcionen unes ‘ulleres’ atòmiques? — Taller:Cristal·lografia de proteïnes -II — L’estructura de l’ADN i el seu entorn humà — De com la vida s’ha protegit de l’oxidació: estructura d’oxidoreductases — Aportacions biomèdiques de la cristal·lografia: canvi de forma, canvi de funció.

— Ciències de la salut: La sanitat a debat. Conferències: «Catalunya i les polítiques sanitàries europees». L’Hospital transfronterer: un model punter de l’Europa de les Regions — L’assistència transfronterera a Europa — El repte de la relació cost-benefici dels nous fàrmacs d’innovació i tractament d’alt cost des de la sanitat pública: la dimensió del problema, com avaluar, com decidir què podem donar i a qui? — «Avaluació global de les pròtesis de genoll i de maluc a les persones grans» Quantificació del problema de caire sanitari — Visió de l’especialista en cirurgia ortopèdica — Visió del fabricant de pròtesi — Salut a totes les polítiques per al segle XXI — «Tres exemples de salut pública: prevenir el càncer gàstric, atendre malalties rares, assessorar els pacients». Helicobacter Pylori: el bacteri que segueix les migracions humanes i pot causar el càncer gàstric — Malalties minoritàries — Consell consultiu de pacients a Catalunya — «La cooperació internacional des de Catalunya». Les noves maneres de fer cooperació. El paper dels col·legis professionals — La formació en medicina internacional, salut global al segle XXI — L’ètica del cooperador, càncer al tercer món.

— Ciències de l’alimentació: Nutrició, ciència i cuina. Conferències: L’alimentació avui: problemes i perspectives — Tractament culinaris i modificacions dels nutrients — Ciència i cuina.

— Economia: Reptes i oportunitats econòmiques del nou Estat català (dins o fora de la Unió Europea). Conferències: Unió Europea i sostenibilitat de l’estat de benestar — El frau fiscal a l’estat espanyol: només un problema econòmic? — El clúster agroindustrial català — Endeutament i repartiment d’actius i passius en el nou estat — Oportunitats econòmiques del nou Estat català.

— Dret: El dret català de les obligacions i els contractes i, en especial, dels contractes amb consumidors. Conferències: La codificació del dret català de les obligacions i els contractes: on som i cap on anem — El censal i el violari: de la Llei de Pensions Periòdiques al Codi civil de Catalunya — Solars a canvi de pisos futurs: el contracte de permuta com a solució en temps de crisi? — Qui és consumidor? — El preu just en el dret civil català — Condicions generals i clàusules abusives — Defectes en els productes i responsabilitat davant del consumidor — Vies de reclamació a l’àmbit del consum.

— Pensament: L’home davant del mirall. DesdoblamentsSarcasme, ironia i bon humor en la filosofia catalana.

— Ciències socials: Psicologia dels usos lingüístics. Conferències: Repercussions de la Inquisició en la llengua i cultura catalanes — El cas de Lluís Alcanyís — Les llengües: perspectiva psicològica — Adquisició i canvi d’hàbits lingüístics — Cap a una conducta lingüísticament assertiva.

— Història: Identitat i nació catalana al llarg de la història. Conferències: BLOC I: LA FORMACIÓ DE L'ESTAT. Identitat, representativitat, territorialització — La llengua i la cultura en la formació identitària de la Catalunya medieval — Catalunya i la Mediterrània: des d’una vessant més cultural — Ciutat i municipi en la Catalunya medieval — BLOC II: PLENITUD I TRANSFORMACIONS EN EL MÓN MODERN. El paper de les institucions i la classe dirigent — Catalunya en la realitat de les monarquies compostes — Catalunya en el procés de construcció de l’estat modern espanyol. La interpretació determinista de la historiografia nacionalista espanyola i la seva crítica — BLOC III: LA RUPTURA I LES SEVES CONSEQÜÈNCIES. Les realitats estatals de l’absolutisme i la conversió en minories dels països sense estat. Els elements de la identitat protonacional: de Pujades a Campmany — Les conseqüències econòmiques de la Guerra de Successió i el creixement econòmic catalana set-centista: vells i nous debats — La dialèctica identitària Catalunya/Espanya a començaments del XIX — BLOC IV: EL MÓN CONTEMPORANI. La Renaixença com a fenomen europeu — El paper de la classe obrera en la construcció de la identitat catalana — Catalunya en els models europeus de nacions de la primera meitat del segle XX — Conformació de la identitat catalana en el món contemporani — El discurs català no catalanista — La cultura catalana en el món de l’exili — Catalanisme, cultura i mitjans de comunicació de masses — Taula rodona: Discurs i realitat de la nació catalana.

— Literatura: El centenari del naixement de Joan Vinyoli. Conferències: L’obra d’Enric Massó (el novel·lista que arrabassà el Sant Jordi a La plaça del Diamant) — Josep M. Boix i Selva (1914-1996), poeta — Martí de Riquer (1914-2013), romanista — Joan Vinyoli. I — Joan Vinyoli. II — Joan Vinyoli. III — Joan Vinyoli. IV.

— Llengua: La construcció de llengües i nacions a l’Europa moderna. Conferències: Construcció de llengües i entorns sociopolítics — Anàlisi de les actituds lingüístiques en una societat en canvi.

— Comunicació: L’impacte de la revolució digital en l’ensenyament-aprenentatge. Conferències: Les TIC en la promoció, la difusió i l’ensenyament de la llengua catalana — La nova comunicació i l’ensenyament-aprenentatge. Reptes i canvis en el rol del professor i l’activitat de l’alumne — La nova comunicació i l’ensenyament-aprenentatge: Recursos i eines 2.0.

— Música: La música a Catalunya i el món: 1714, 1914 i 2014. Conferències: La música a l’Europa del 1714 — «Viva Carlos Tercer!» Músiques de la cort reial de Carles d’Àustria — 1914-1924. La música en la Catalunya de la Mancomunitat.

— Seminaris d’investigació: UNIVERSITAT DE VALÈNCIA: L’obra de Joan Roís de Corella en la València de la segona meitat del segle XV UNIVERSITAT D'ALACANT. La Mediterrània i la mediterranitat des de la perspectiva europea actualEl retrocés dels drets lingüístics dins l’acció recentralitzadora de l’Estat — UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. II Trobada sobre els Reis de Mallorca — 1714, de Mallorca a Barcelona: artillers, pólvora, farina…i cançons de resistènciaEl sentiment nacional — CÀTEDRA ENRIC PRAT DE LA RIBA D'ESTUDIS JURÍDICS LOCALS DE LA UAB. Anhels i experiències d’autogovern: de la Mancomunitat al dret a decidir.

Formació cultural: Coneixement de Catalunya NordIniciació a la llengua: Llengua catalana. Nivell mitjà — Llengua catalana. Grup de conversa — Curs de llenguatge i gramàtica — Iniciació als Països Catalans «1714, què representà i representa avui als Països Catalans»  – Iniciació a la cultura occitana.

— Jornades: V Jornades de la Fundació Josep Irla a l’UCE «La transició cap a la república catalana» — Jornada «Canemàs» Sobre Associacionisme Cultural — IV Jornades de les Àrees Protegides — X Jornada de l’Institut d’Estudis Catalans A l’UCE de Prada: «L’Ensenyament de llengües en països romànics. Plurilingüisme personal. Multilingüisme social» — Jornades Catalunya Nord a l’abast — Jornades sobre El País Que Volem — XXIX Jornades sobre Cooperativisme «Sostenibilitat cooperativa: renovació, ampliació i enfortiment de l’economia cooperativa» — X Jornades sobre el Cristianisme al segle XXI «Lliures per decidir amb esperança i il·lusió» — VIII Jornades d’Església Plural «Les causes del bisbe Casaldàliga són també les nostres causes» — Jornades de Municipis dels Països Catalans — Jornada Sàpiens «Novel·les de la Guerra de Successió» — III Jornada Algueresa — Jornada sobre el Sistema Universitari: «La solidesa del sistema universitari i de recerca per a esdevenir Estat» — XXVII Jornada Andorrana «Models de país per a Andorra» — XXIX Jornada d’Agricultura a Prada «L’agricultura sota contracte: integració i cadenes de valor».

— Tallers: Tallers de recursos digitals: La Viquipèdia, enciclopèdia lliure que tothom pot editar — Periodisme digital, experiències i futurs — Fotografia digital — Doblem en català — Tallers de teatre: Introducció a la dramatúrgia — Història del teatre català contemporani — Taller de veu i expressió — Taller de moviment — Tallers de ciències: Taller de matemàgia: com ensenyar matemàtiques (i ciència) mitjançant la màgia — Tallers de cultura popular: Taller de falcons — Taller de neules — Dansa — Sardanes — Cançons populars — Muntanyisme.

— Fòrum Obert: Presentació de la revista Bearn — Presentació del llibre El compromís de Casp: negociació o imposició?» d’Àngel Casals (director) — Presentació del llibre Inscrit en la memòria històrica d’Agustí Barrera — Presentació del llibre Manual de traducció de textos científics (anglès-català) de Carles Riera — Presentació del llibre Les Garrigues, 1993-2013: 20 anys de fets i històries d'una comarca en moviment de Ramon Queralt — Presentació de la ILP de l'USTEC «Per una educació política i de qualitat» — Presentació del curtmetratge L'estelada de Sant Joan 1916 — Migracions, educació i investigació — Presentació i projecció del documental Catalunya, Nació sense Estat — Presentació del web www.region.cat — Joan Vinyoli 1914-2014. Presentació del llibre Neu, fang, rosada, constel·lació de Jordi Llavina — Països Catalans segle XXI — Presentació del llibre La captivitat inadvertida de Jordi Sales — Presentació del llibre El general Prim d’Arnau Cònsul — Presentació del llibre Tragicomèdia a Secundària (Memòries d’un mestre cremat) de Mateu Lluís Vives — El paper de les ANC exteriors — Presentació de l’Acord Nacional d’Acció Exterior (ANAE) — Inauguració de l’exposició «Atrapats dins la guerra» — Recordatori del professor Pere-Enric Barreda — Presentació del darrer llibre L’imperi de la llengua comuna. Guia de l'imperialisme lingüístic espanyol del professor Juan Carlos Moreno Cabrera — Presentació de la Xarxa Referèndum 9-N — Vilana-Perles i el constitucionalisme català a la Guerra de Successió i a Europa — Presentació de l'Institut del Teatre — Voluntaris Referèndum 9N2014 i Manifest de la Catalanitat — Presentació del llibre Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català — Commemoració del 900 aniversari del naixement de Ramon Berenguer IV i presentació de la biografia dedicada al gran comte de Barcelona fundador del Principat de Catalunya — Mosaic de l'ANC — Encesa de la V de l'ANC.

— Espectacles: Música (Unió Musical Jaume Balmes de Santa Bàrbara — Falcons de Vilanova i la Geltrú — Casassades d’en Porter — Cobla Nova Germanor — DJ Loïc — Festival Grup de Folk — Taller d’Assaig Teatre — Corrandes són Corrandes! — Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i Cor Jove dels Països Catalans — Esbart de Sant Martí — Crescendo) — Cinema ( «Ciutadà Escarré» — «Abat Escarré. 50 anys de memòria. El ressò de les declaracions a Le Monde 14/11/1963» — «L’èxode d’un poble. Febrer 1939» — «Records d’exili a Catalunya Nord (1940-1950)» — «Dins la pell de l’ós» — «Llavors de llibertat. Cala i la generació oblidada» — «Frederic Mistral» — «L’aiguat del 1940 i les seves conseqüències»)

— Exposicions: Premsa i dictadura. L'abat Escarré a Le Monde — 300 anys després — L'hospital sueco-noruec d'Alcoi — Fons bibliogràfic sobre el procés sobiranista — La Mancomunitat a Catalunya. Cultura i pedagogia — Gustau Violet, una vida i una obra d'un escultor català — Mapes antics de Catalunya dels segles XVII i XVIII — Atrapats dins la guerra. A l'ocasió del centenari de la Gran Guerra i del 75è aniversari de la Retirada — Català, llengua d'Europa.

Professorat: Teresa Abelló, Joan Abril, Agustí Alcoberro, Joan Alegret, Salvador Alegret, Jordi Aligué, Laura Allueva i Aznar, Pere Alzina, Josep Amat, Josep Aragonès, Rossend Arenys, Josep M. Argimon i Pallàs, Yves Aris, Lídia Arnau i Raventós, Miquel Arnaudiès, Anna Arqué, Francesc Asensi, Lluc Avellan, Patrici Baccou, Diego Ballester, Francesc Ballone, Pere Baltà, Xavier Baró, Carles Barriocanal, Ramon Bassa, Alà Baylac-Ferrer, Maite Bayo, Joan Becat, Nicolas Berjoan, Eva Bertrana, Jaume Bertranpetit, Josep Maria Besora, Joan Daniel Bezsonoff, Gabriel Bibiloni, Pere Bitlloch, Conrad Blanch i Fors, Martí Boada, Denis Boglio, Lluís Bosch, Joan Botam i Casals, Mario Bruno, Betim Budzaku, Helena Buffery, Lluís Caballol i Angelats, Carles Cabrera, Gemma Calvet, Miquel Canals, Enric Canela, Jaume Carbonell i Guberna, Ramon Cardona, Antoni Carné, Xavi Carpena i Vilella, Aitor Carrera, Jean Jacques Carrié i Milagre, Glòria Casaldàliga, Alícia Casals, Àngel Casals, Pompeu Casanovas, Adrià Cases, Antoni Castellà, Albert Castellanos, Carles Castellanos, Pere Castells, Giovanni C. Cattini, Josep Anton Chauvell, Yvonne Colomer, Antoni Comín, Salvador Cot, Jordi Craven-Bartle, Xavier de las Cuevas, Enric Dalmau, Iu Delcor, Josep Delgado i Villena, Josep Dolcet, Arnau Duran i Ferrero, Miquel Duran, Josep Duró i Vidal, Josep M. Espadaler, Ramon Espinach, J.M. Esquirol, Salvador Esteve, Rosaura Farré, Francesc Fenollosa i Ten, David Fernàndez, Carme Ferré, Claudi Ferrer, Maria Rosa Ferrer, Núria Ferrer, Meius Ferrés, Jaume Figueras i Trull, Pere Figueres, M. Antònia Font, Jordi Font, Antoni Francès, Christelle Frau, Ferran Garcia-Oliver, Lluís Garcia Petit, Lluís Garcia Sevilla, David Garrido, Jordi Gassió, Vittorio Gazale, Llorenç gelabert i Bassa, Eduard Gelpí, Joan Pere Gensane, Judith Gifreu i Font, Esperança Ginebra i Molins, Eugeni Giral, Joan Giraut, Antoni Glory, Joan Godayol, Albert Gomà i Sala, Gerard Gómez del Moral, Josep Lluís Gonzàlez, Joan Francesc Gras, Elena Gual, Ramon Gual, Ramon Gual i Batlle, Alícia Guasch, Josep Guia, Laia Guillaumes, Dionís Guiteras, Felip Hammel, Tom Harrington, Josep Huguet, Maxime Iannarelli, Jordi Ibàñez, Xavier Ibáñez i Puig, Antoni Infante, Benet Jané, Bernat Joan i Marí, Lluís Jofre, Èric Jover i Comas, Víctor Jurado, Brice Lafontaine, Josep Carles Laínez, Roser Latorre i Gaia, Oriol Lladó, Jordi Llavina, Alfons Llorenç, Hèctor López Bofill, Josep M. López Llaví, Àngels Mach i Buch, Josep M. Mallarach, Joan Mallart, Francesc Manent, Jordi Manyà, Pere Manzanares, Francesc Marco, Jaume Marfany, Sergi Marí, Abel Mariné, Mercè Mariné, Marc Marsal i Ferret, Isabel-Helena Martí, Andreu Martín, Josep Lluís Martín Berbois, David Martínez Fiol, Antoni Mas, Ferran Mascarell, Òscar Mascarilla i Miró, Jordi Mata, Marcel Mateu, Miquel Mercè i Rodríguez, Bartomeu Mestre, David Miñana, Joan Mir, Jordi Mir, Josep Maria Missé i Cortina, Alessandro Mocellin, Albert Moles i Betriu, Josep Monserrat, Joaquim Montclús, Ramon Móra, Josep Muncunill, Jordi Nadal i Bentadé, Arcadi Navarro, Susanna Navas i Navarro, Xavier Obradors, Josep Ochoa i Monzó, Martí Olivella, Liliana Pacheco, Òscar Palou, Elisenda Paluzie, Tonetxo Pardiñas, Vicent Partal, Vicent Pascual, Mario Peretto, Joan Lluís Pérez Francesch, Hervé Pi, Joan Lluís Piqué i Sànchez, Vicent Pitarch, Manel Plana, Antoni Pol, Joseba Polanco, Marc Pons i Martell, Jordi Porta i Ribalta, Jael Pozo i Lozano, Núria Prenafeta i Agelet, Joan Jaume Prost, Gentil Puig, Miquel Puig, Carles Puigdemont, Manuel Pujadas i Domingo, Clàudia Pujol, Enric Pujol, Maria Reig i Moles, Josep M. Reniu, Joan Reñé, Jaume Renyer i Alimbau, Antoni Reus, Eduardo Reyes, Francesc Ricart, Cristina Rico i Flor, Joan Ridaura, Carme Rider, Antoni Riera i Melis, Cristina Rodríguez i Galan, Jordi Roig, Francesc Romagosa, Joandomènec Ros, Marta Rovira, Albert Royo, Albert Ruda i Gonzàlez, Boi Ruiz, Josep Rull, Flocel Sabaté, Josep M. Sabaté i Guasch, Esteve Sabench, Jordi Sala i Casarramona, Lluís Sàmper i Pascual, Carles Santacana, Josep Miquel Santacreu i Soler, Núria Santaulària, Jordi Sargatal, Mercè Saumell, Carles Sechi, Marc Segalés i Dalmau, Eva Serra, Marta Serra, Xavier Serra, Miquel Serrabassa, Anna Simó, Antoni Simon i Tarrés, Claudia Soggiu, Lluís Solà, Victòria Soldevila, Felip Solé, Joan Solé, Roser Solé, Josep M. Soler i Minoves, Ferran Soriano, Ana Stanic, Constantin Stefanescu, Tilbert Stegmann, Ferran Suay, Roser Suñé i Pascuet, Victòria Szpunberg, Maria Rosa Tamarit, Jaume Tarabal i Bosch, Jordi Tarurinyà, Martí Teixidó, Lluís Ferran Toledano, Antoni Torre, Ester Tur, Stefano Valdegamberi, Roser Vallès, Francesc Valls i Junyent, Miquela Valls, Josep Vendrell, Jordi Vera, Pere Verdés, Joan Víctor de Barberà, Josep Vidalou, Daniel Vilarrúbias, Robert Vinas, Joan Viñas i Salas, Odette Viñas, Pau Vinyes, Teresa Vinyes, Josep Maria Vives i Patrícia Zimmerman.

Fundació Universitat Catalana d'Estiu:

PATRONAT DE LA UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU
President: Joandomènec Ros i Aragonès
Vicepresident primer: Pere Verdaguer i Juanola
Vicepresident segon: Josep Guia i Marín
Secretari:  Joan Becat i Rajaut
Tresorer:  Joan Mir i Obrador
Vocals:  Joan Alegret, Salvador Alegret, Joan Ané, Miquel Arnaudiès (Federació d’Entitats a la Catalunya Nord), Jaume Carot (Universitat de les Illes Balears), Salvador Giner i de San Julián, Eugeni Giral, Ramon Gual, Victorià Gómez Labrado, Bernat Joan, Josep Maria López Llaví, President de la Universitat de Perpinyà, Àngels Mach (Societat Andorrana de Ciències), Joan Maluquer i Ferrer, Josefina Matamoros, Jaume Mateu (Obra Cultural Balear), Joan F. Mira (Acció Cultural del País Valencià), Joaquim Montclús, Josep Antoni Planell (Universitat Oberta de Catalunya), Llorenç Planes, Jordi Sales i Coderch, Josefina Salord, Carles Sechi (Obra Cultural de l’Alguer) i Jaume Sobrequés i Callicó.

EQUIP RECTOR
President honorari:
Jordi Carbonell i de Ballester
President:
Salvador Alegret i Sanromà (Universitat Autònoma de Barcelona i Institut d'Estudis Catalans)
Vicepresidents: Alícia Casals (Universitat Politècnica de Catalunya i Institut d'Estudis Catalans), Josep Guia i Marín (Universitat de València) i Elisenda Paluzie (Universitat de Barcelona)
Delegats sectorials i territorials: Anna Arqué (European Partnership for Independence), Victorià Gómez Labrado, Èric Jover (Universitat de Barcelona i Societat Andorrana de Ciències), Isidor Marí (Universitat Oberta de Catalunya i Institut d'Estudis Catalans), David Miñana i Galbis (Universitat de Barcelona), Joaquim Montclús (Associació Cultural del Matarranya), Vicent Partal (Vilaweb), Juli Peretó i Magraner (Universitat de València i Institut d'Estudis Catalans), Joan Peytaví (Universitat de Perpinyà Via Domícia i Institut d'Estudis Catalans), Jaume de Puig (Institut d'Estudis Catalans), Carles Sechi (Obra Cultural de l'Alguer) i Carles Solà i Ferrando (Universitat Autònoma de Barcelona i Institut d'Estudis Catalans)
Responsables d'àrea:
Joan Alegret (Universitat de les Illes Balears)
Lídia Arnau (Universitat de Barcelona)
Alà Baylac-Ferrer (Universitat de Perpinyà Via Domícia)
Gabriel Bibiloni (Universitat de les Illes Balears)
Martí Boada i Juncà (Universitat Autònoma de Barcelona)
Jaume Carbonell i Guberna (Universitat de Barcelona)
Àngel Casals (Universitat de Barcelona)
Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (Universitat Autònoma de Barcelona)
Núria Ferrer i Anglada (Universitat Politècnica de Catalunya)
M. Jesús Ferrés (Universitat de Girona)
Bernat Joan (Universitat de les Illes Balears-ICE)
Abel Mariné (Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació i Institut d'Estudis Catalans)
Òscar Mascarilla i Miró (Universitat de Barcelona)
Albert Mercadé (Universitat Pompeu Fabra)
Josep Monserrat i Molas (Universitat de Barcelona)
Xavier Serra (Universitat de València)
Ferran Suay (Universitat de València)
Secretari i gerent: Joan Maluquer i Ferrer
Cap de premsa: Josep M. Montaner