XLVI UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

1714 • 1914 • 2014

del 16 al 24 d’agost del 2014


Tallers


La Viquipèdia, enciclopèdia lliure que tothom pot editar

per ARNAU DURAN i FERRERO (president d'Amical Viquipèdia)
dies 19 i 20 d’agost, de 3 a 5 de la tarda
Amb el suport d'Amical Viquipèdia

La Viquipèdia és una enciclopèdia en línia i gratuïta disponible en gairebé 300 llengües, entre les quals el català, que és consultada a diari per milions de persones d'arreu del món. Potser molta gent no sap, però, que la Viquipèdia és escrita per voluntaris, per persones que de diferents perfils, des de joves estudiants fins a jubilats, des de professors d'universitat fins a esportistes professionals. L'objectiu d'aquestes sessions és presentar el projecte, el seu funcionament i resoldre els dubtes que puguin sorgir d'una manera interactiva amb els assistents, i posteriorment aprendre com es pot contribuir al projecte, engrandint-lo encara més, per aconseguir que el coneixement humà sigui a l'abast de tothom.


Periodisme digital, experiències i futurs
per SALVADOR COT (director de Nació Digital), JORDI FONT i MIQUEL SERRABASSA
dies 21 i 22 d’agost, de 3 a 5 de la tarda
Amb el suport de Nació Digital


Fotografia digital
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ
del 17 al 23 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

T’agrada la fotografia? Tens càmera fotogràfica i no coneixes totes les seves possibilitats? En vols treure el màxim profit? O bé tens un Smartphone? Saps què són les xarxes socials Instagram o EyeEm? O només penges fotos al Facebook? Al taller intentarem donar resposta a totes aquestes preguntes i ho farem mitjançant la pràctica amb un punt de teòrica, perquè no sigui dit.


Taller de doblatge
per FRANCESC FENOLLOSA i TEN (actor i director de doblatge i professor de català)
Amb el suport d'APROCAT i de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya
del 17 al 23 d’agost, de 3 a 5 de la tarda

Enguany podrem fer una cosa que a l'UCE potser no hem fet mai: posar la nostra veu a films diversos. Doblarem fragments de pel·lícules de ficció, documentals i dibuixos animats. I ho volem fer divertint-nos en totes les variants dialectals del català. El taller és motivador i ben participatiu, i en comentarem les possibilitats en l’ensenyament de llengües. Per això, només caldrà que vingueu amb la vostra veu (i la roba que vulgueu, és clar). Cada dia es farà una sessió per a participants diferents.


TALLERS DE TEATRE

amb la coordinació i la col·laboració de l’Institut del Teatre de Barcelona (Diputació de Barcelona)
Enguany, l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona torna a participar com a institució, mitjançant un taller d’interpretació. L’Institut del Teatre és un centre superior de formació, recerca, preservació i difusió de les arts escèniques fundat a Barcelona l’any 1913 per Adrià Gual. Més de cent anys de trajectòria reconeguda a nivell nacional i internacional i un llarg futur per a les arts escèniques catalanes.

Introducció a la dramatúrgia
per VICTÒRIA SZPUNBERG (Institut del Teatre)
del 21 al 23 d’agost, de 9 a 12 del migdia

La dramatúrgia en el sentit clàssic de la paraula es relaciona amb la tècnica utilitzada per a la composició d'un text dramàtic. No obstant això, totes les manifestacions teatrals de qualsevol gènere o estil requereixen una visió unitària o un treball dramatúrgic específic. El curs farà un recorregut pels conceptes bàsics de la dramatúrgia amb l'acompanyament d'exercicis pràctics d'escriptura i donarà un èmfasi especial al diàleg, entre les normes que planteja la convenció teatral i la visió personal de cada participant.

Història del teatre català contemporani
per MERCÈ SAUMELL (Institut del Teatre)
del 21 al 23 d’agost, de 9 a 12 del migdia

Les arts escèniques catalanes són reconegudes internacionalment. Sobretot per la faceta creadora de les companyies. Una escena singular i sofisticada que alhora beu sovint de les arrels populars. En aquest curs analitzarem fragments d'alguns dels espectacles més emblemàtics de les companyies històriques catalanes (Els Joglars, Comediants, La Fura dels Baus, El Tricicle, Dagoll-Dagom, La Cubana…) que treballen tots els gèneres: teatre de text, teatre visual, òpera, musical, teatre de carrer, cerimònies olímpiques… També parlarem, però, de les companyies més joves, molt vinculades al nou circ, al teatre de carrer i a una escena on l'element plàstic adquireix un gran protagonisme.

Taller de veu i expressió
per MERCÈ MARINÉ (Institut del Teatre)
del 21 al 23 d’agost, de 3 a 5 de la tarda

Sessions dedicades a l'exploració dels òrgans de la fonació i les possibilitats de l’expressió. Els assistents desenvoluparan un treball tècnic a partir del coneixement de la respiració i dels diferents components de l’aparell fonador.

Taller de moviment
per MAXIME IANNARELLI (Institut del Teatre)
del 21 al 23 d’agost, de 3 a 5 de la tarda

Treballar el moviment des del funcionament natural/orgànic del cos en respiració, utilitzant l'estructura òssia i les seves articulacions com a suport del moviment. Aproximació vivencial a la Dansa a través del moviment, de la improvisació, del contacte, del gest... Basat en una sessió d'exploració dirigida, on el simbolisme, la metàfora i la creativitat, estan al servei del procés d’integració de les propostes i de la pràctica. El treball proposat té com a objectiu general: el desenvolupament de les capacitats tècniques del participant dirigides cap al domini del gest dansat, en tots els matisos i variacions que el poden acompanyar i l’afinament de la seva precisió sensible en les diferents maneres d’abordar la relació al moviment a l’espai, i a si mateix. Contact Improvisació: Tècnica de moviment basada en la interacció espontània de 2 o més ballarins per crear un moviment orgànic i fluid.


Taller de matemàgia: com ensenyar matemàtiques (i ciència) mitjançant la màgia
per MIQUEL DURAN (mag, professor de química física de la Universitat de Girona) i LAIA GUILLAUMES (investigadora de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona)
Amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona
del 21 al 22 d’agost, de 3 a 5 de la tarda

En aquest taller es mostraran alguns jocs de màgia que permeten introduir conceptes matemàtics i científics de manera lúdica i motivadora. S’hi treballarà amb nombres, polígons, políedres, baralles de cartes, cordes, etc., d’una manera participativa. També s’hi explorarà com els docents poden traslladar aquests jocs a l’aula. I fins i tot s’hi exposarà algun secret…


Taller de falcons
organitzat per la Federació de Colles de Falcons de Catalunya
dia 17 d'agost, de 3 a 5 de la tarda


Dansa
per RAMON CARDONA
del 17 al 23 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Indicat per a la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els que volen passar-s’ho bé una estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Sardanes
per TERESA VINYES
del 17 al 23 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per a remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
del 17 al 23 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d'un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d'altres antigues i sempre vives.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 17 al 23 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Recorrerem a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la pujada de nit tan tradicional i fabulosa al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.

Programa del taller


Taller de neules
per LLORENÇ GELABERT i BASSA
del 17 al 23 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda