XLVI UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

1714 • 1914 • 2014

del 16 al 24 d’agost del 2014


Exposicions


Premsa i dictadura. L'abat Escarré a Le Monde

Ho organitzen: Associació de Periodistes Europeus de Catalunya i Monestir de Montserrat

Lloc:
Abadia de Sant Miquel de Cuixà

La inauguració serà el 17 d’agost a un quart de set del vespre, al claustre de Sant Miquel de Cuixà, amb les intervencions del pare Marco (prior), Jordi Vila-Abadal, Aureli Argemí i Teresa Carreras

L’exposició, composta per nou plafons, explica la importància política, social i eclesial de les declaracions de l’abat Escarré que el rotatiu francès Le Monde publicà a portada el 14 de novembre del 1963. Aquestes declaracions eren una dura crítica d’una primera autoritat de l’Església catòlica al règim franquista. Escarré en aquelles declaracions defensà el respecte al caràcter nacional de Catalunya i a la justícia social que el franquisme negava a la ciutadania catalana i espanyola.
Aquestes declaracions foren instigades per l’historiador Josep Benet, l’escriptor Albert Manent amb la col·laboració de Josep Maria Macip, advocat i activista antifranquista. L’entrevista fou realitzada pel corresponsal de Le Monde a Madrid José Antonio Novais.
Aquestes declaracions van ser el primer pas d’un camí que obligà l’abat a abandonar Montserrat per a enfilar el camí de l’exili. Molts dels monjos que en seguiren les passes van ser obligats a marxar al monestir de Cuixà. L’abat Escarré els anà a visitar en dues ocasions. Cuixà va ser aleshores per a molts catalans un lloc de trobada de l’oposició al franquisme.
En la inauguració de l’exposició (dia 17 d’agost, de 6 a 7 del vespre) en el claustre mateix de Cuixà, podrem escoltar a alguns dels exmonjos que hagueren de fugir de Montserrat a Cuixà.
A les 11 de la nit en les sessions de Cine Fòrum de l’UCE, al cinema Lido, de Prada, es passaran els documentals: Ciutadà Escarré: L’abat de Catalunya (2010), dirigit per Jordi Marcos i produït per Joan-Sebastià Martí, i Abat Escarré: 50 anys de memòria: El ressò de les declaracions a «Le Monde» (2013), produït per l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC).


300 anys després

Ho organitza: Reunió de Papaia - Comissió Tricentenari

Lloc: Liceu Renouvier, exterior


L'hospital sueco-noruec d'Alcoi

d'Antoni Miró

Lloc:
Liceu Renouvier de Prada (gimnàs)


Fons bibliogràfic sobre el procés sobiranista

Ho organitza: Centre Documental de la Comunicació - CEDOC (Universitat Autònoma de Barcelona)

Lloc: Liceu Renouvier de Prada (gimnàs)

Exposició dels aproximadament 125 llibres que s’han editat des del 2010 sobre els diversos aspectes del procés, amb una guia bibliogràfica.


La Mancomunitat a Catalunya. Cultura i pedagogia

Ho organitza: Diputació de Barcelona

Lloc: Liceu Renouvier de Prada (gimnàs)

Dies: del 16 al 22 d'agost


Gustau Violet, una vida i una obra d'un escultor català

Ho organitza: Terra Nostra

Lloc: Centre d'Estudis Pau Casals


Mapes antics de Catalunya dels segles XVII i XVIII

Ho organitza: Terra Nostra

Lloc: Hotel Hostalrich (Prada)


Atrapats dins la guerra. A l'ocasió del centenari de la Gran Guerra i del 75è aniversari de la Retirada

Ho organitzen: Alumnes de català del Col·legi Gustau Violet i del Liceu Renouvier de Prada

Lloc: Liceu Renouvier

La Primera Guerra Mundial ens ha deixat una gran massa de documents de tot tipus, que ens permeten reviure aquest conflicte amb força precisió. Però per a uns joves estudiants de col·legi, aquesta guerra centenària sembla ben allunyada. El projecte que hem realitzat amb el grup de la secció bilingüe de 3a del col·legi de Prada tenia com a objectiu d’apropar la guerra als alumnes.
Hem recuperat o reconstituït material de l’època, cascs, mantes, màscares de gas… i els alumnes han buscat fotografies de la guerra. L’objectiu era de fer-los entrar dins aquestes imatges. Durant diferents sessions fotogràfiques, els alumnes s’han pres en foto, imitant l’actitud i les posicions dels personatges de la fotografia original. Després, amb un programa de retoc d’imatges, han estat retallats i enganxats dins les fotografies de veritat. El resultat ha estat impactant. S’han vist a costat dels veritables actors d’aquella guerra: soldats alemanys, francesos, anglesos, enfangats dins les trinxeres, sobresaltant amb l’esclat dels  obusos, esperant el pròxim assalt que potser seria l’últim, tot respirant amb dificultat sota les seves màscares de gas; infermeres, curant la multitud de ferits causats per les noves armes; civils perduts enmig de la guerra, prenent el camí de l’èxode per salvar l’únic que els quedava, les seves vides; les obreres finalment, que reemplaçaren els homes a les fàbriques, produint les armes destinades a continuar aquella matança.
Ara fa 75 anys, després de la caiguda de Catalunya davant les tropes franquistes, centenars de milers de civils i militars es van exiliar a França. El pas de la frontera, entre els mesos de gener i febrer del 1939, va ser per molts l’inici d’un llarg periple. Després d’haver viscut la terrible guerra civil espanyola, es van veure atrapats al mig d’una nova guerra, aquest cop europea. Els alumnes de la classe de 1a bilingüe del Liceu Renouvier rememoren aquest episodi de la nostra història.
Però la imatge ha estat només la clau per a obrir la reflexió de cada alumne, car han escrit els textos que les acompanyen. Els ha portat a reflexionar sobre el que sentien els personatges, que s’havien convertit ara en els seus veïns. Tots han remarcat la manca de sentit i la inutilitat de la guerra, que només portà desgràcia a tots els que la van viure. La reflexió cívica d’aquests joves alumnes i futurs ciutadans es podria també aplicar a totes les guerres. Com ho va escriure el poeta català Salvador Espriu, del qual hem celebrat el centenari del naixement l’any passat, i que havia viscut la terrible guerra civil espanyola:

«Qualsevol guerra desvetllada entre els homes és tan sols una guerra civil»

Exposició realitzada per Toni Baptiste, Lluís Bussy, Màxim Bussy, Bàrbara Caillot, Christopher Cervos, Teo Delgado, Solen Dykier, Eloïsa Drouard, Mateu Dupouy, Marilia Emonnot-Pichon, Colin Espinas, Elisa Fernandez, Solena Grand, Antoni Hameau, Marina Jaricky, Margaux Martino, Coralina de Mozas, Cebrià Neverou, Emilia Parent, Joan Szarvas, Alexandre Thuiller i presentada per Berenguer Becat, llur professor d’història-geografia.


Català, llengua d'Europa

Ho organitza: Direcció General de Política Lingüística (Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya)

Lloc: Liceu Renouvier (gimnàs)

És una exposició organitzada per la Direcció General de Política Lingüística que mostra la vitalitat de la llengua catalana  en el marc de les llengües d’Europa.