XXXVIII UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (2006)



Dates: del 16 al 25 d’agost del 2006

Organitzadors: Fundació Universitat Catalana d'Estiu

Preus: Matrícula i estada: 440 euros

Participació:1581

Cartell: Joan Bennàssar (Mallorca)


Seccions: Àrea de ciències de la natura, Àrea de ciències de la salut, Àrea de tecnologia, Àrea de ciències socials, Àrea d'humanitats, Seminaris de les universitats, Àrea de formació cultural, Jornades científiques i professionals, Tallers, Actes, conferències, debats, homenatges i commemoracions, Fòrum obert, Espectacles i Cinema.

— Actes i commemoracions: Inauguració — Els Països Catalans tenen futur? — Homenatge a Vicenç M. Rosselló i Verger — Pompeu Fabra i l'esport — Presentació de Linguamón-Casa de les Llengües: la diversitat lingüística avui — En record de Ramon Montanyà (1942-2006) — En l'equador de la política catalana: entre el 18 de juny i l'1 de novembre — Acte de commemoració del Centenari de l'Excursió Filològica de mossèn Alcover (Perpinyà-Tremp) — Punts de contacte entre la reivindicació nacional basca i catalana — La polèmica de l'art sacre procedent de la Franja al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida — Els nostres compositors han existit mai? — Natura, ús o abús? Als 30 anys del «Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans» — Tenen mercat les revistes en català? — Energia: quin model de societat volem? — La premsa comarcal a debat. Experiències — Cloenda: 25 anys de Ràdio Arrels.

— Àrea de ciències de la natura: Natura i societat, trenta anys de construcció o de deconstrucció. Una mirada a la història de l'evolució del conservacionisme i de l'ambientalisme al país. Origen i actualitat de la conservació del medi als Països Catalans — La gestió de la natura, trenta anys després — Trenta anys de DEPANA: evolució de l'ambientalisme als Països Catalans — Sostenibilitat i territori a les Illes Balears — Aproximació a les problemàtiques ambientals vistes des de l'Alguer — Territoris i conflictes ambientals al País Valencià — L'aiguabarreig del Segre. Un exemple de gestió complexa d'un espai natural protegit — Conservació i gestió de la biodiversitat a Andorra — Gestió dels recursos naturals a la Catalunya Nord.

— Àrea de ciències de la salut: El càncer als Països Catalans. La història de la lluita contra el càncer a Catalunya — Edpidemiologia descriptiva del càncer — La recerca en biologia molecular — Els assajos clínics a Catalunya — El Pla d'Atenció Oncològica — L'oncologia radioteràpica — L'oncologia mèdica — Les cures pal·liatives i les teràpies complementàries — La contribució de la medecina fonamentada en l'evidència a la millora de l'atenció oncològica — La importància dels protons en el tractament del càncer — El voluntariat — L'atenció de la diversitat religiosa en l'àmbit hospitalari — Els reptes ètics de l'atenció oncològica — Dieta, nutrició i malalties òssies.

— Àrea de tecnologia - física: Nanociència i nanotecnologies. Què ens diu i no ens diu la física quàntica (I) — Perspectiva actual en nanociència i nanotecnologia — Què ens diu i no ens diu la física quàntica (II) — Nanomaterials per a nanodispositius electrònics — Nanofabricació: sensors i biosensors — Política científica en nanociència i nanotecnologia.

Àrea de tecnologia - energia: Energia. Energies alternatives — L'experiència de l'Agència de l'Energia a Menorca — Debat «Energia: quin model de societat volem?» — ITER, energia de fusió nuclear — El repte de l'eficiència energètica: normativa i realitat.

Àrea de tecnologia - química:. Quasi tot és química!

Àrea de tecnologia - arquitetura: Arquitectura i paisatge rural dels Països Catalans. Arquitectura rural i sostenibilitat — Arquitectura rural a Menorca — Paisatges agraris i conflictes territorials als entorns metropolitans — El paisatge contemporani de l'horta de València — La desaparició de la masoveria: una visió literària — Control ambiental de l'arquitectura rural — Realisme en la rehabilitació de l'arquitectura tradicional catalana — Arquitectura rural de l'Alguer.

— Àrea de ciències socials - economia: L'economia catalana: cap a un nou model de creixement? L'evolució del 'pacte' Catalunya – Govern espanyol (proteccionisme aranzelari a canvi de suport polític) — Visió política I — Els altres punts estratègics del nou model de creixement — Les Illes. perspectives de l'economia balear — El camí a l'excel·lència dintre d'un model de creixement de l'economia catalana — Visió política II — Creixement i cohesió social. — Visió política III.

— Àrea de ciències socials - comunicació: Reptes i oportunitats dels mitjans de comunicació comarcals. Presentació del curs — Orígens, evolució i estat actual de la premsa comarcal — Gavarres: una revista per a anar més lluny des de molt a prop. Una proposta innovadora de premsa comarcal — La premsa local i comarcal del País Valencià. Síntesi històrica i situació actual — Els editors de premsa comarcal en l'actual entorn comunicatiu complex — Taula rodona: la premsa comarcal a debat. Experiències — La ràdio en català: balanç als trenta anys de la represa.

— Àrea de ciències socials - filosofia: Jocs d'identitat a l'actual vida europea. Les internacionals polítiques i l'actual vida europea. La internacional socialdemòcrata — La internacional democratacristiana — L'esquerra verda — La internacional liberal.

— Àrea de ciències socials - antropologia:. Les tradicions africanes: velles cultures, fràgils democràcies. El món tradicional africà — Poder estatal i autoritat tradicional — Identitat ètnica i models tradicionals.

— Àrea de ciències socials - història: Perfils del passat. Una història de Catalunya des de les biografies. Les biografies, una altra manera d'explicar la història — Josep Irla , el president desconegut — Alfons d'Aragó, el bastard que pogué regnar? — Joan de Margarit, l'heroi controvertit — El general Cabrera i el món del carlisme — Antoni d'Armengol, baró de Rocafort. La noblesa i la Guerra dels Segadors — El més gran bandoler català i el més descobegut: Antoni Roca — Joana Massissa, veritat històrica i llegenda — Francesca Bonmaison, una afirmació de la dona — Caterina Suárez de Figueroa, duquessa de Cardona. La noblesa i la Guerra dels Segadors — Antoni de Campmany i els límits del pensament il·lustrat — Pere Bosch i Gimpera, universitat i política.

— Àrea de ciències socials - política: Actualitat i perspectives d'Euskalherria. Perspectives de l'esquerra abertzale després de l'alto el foc d'ETA — Una perspectiva nacional catalana sobre el procés polític basc — Balanç del Pla Ibarretxe — El dret de decidir, base del nou procés polític d'Euskalherria — Taula rodona «Punts de contacte entre la reivindicació nacional basca i catalana» — Autonomies, autodeterminació, independència: compatibilitats i antagonismes.

— Àrea d'humanitats - llengua: Llengua, educació i mitjans de comunicació. Balanç, reptes i perspectives als cent anys del Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Llengua catalana: aproximació històrica i interpretació sociolingüística — Escola i llengua als Països Catalans — Anàlisi crítica del discurs: llengua i mitjans de comunicació — El periodisme en català: situació actual i perspectives de mercat. — L'aportació de Pompeu Fabra al primer Congrés Internacional de la Llengua CatalanaEuroCom: feu-vos plurilingües europeus immediatament Llengües i política lingüística a la Unió EuropeaPreguntes i Respostes sobre sociolingüística bàsica.

— Àrea d'humanitats - literatura: Escriptors al Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906). Josep Blazy, Juli Delpont i Esteve Casaponce — Joan Alcover i Miquel Costa i Llobera — Àngel Ruiz i Pablo — Joaquim Ruyra — Tedoro Llorente — Frederic Mistral — Joan Maragall — Àngel Guimerà — Antoni Ciuffo i Joan Palomba — Llorenç Riber i Gabriel Alomar — 1906-2006: centenari d'Horacianes de Miquel Costa i Llobera, Pilar Prim de Narcís Oller i Les multituds de Raimon Caselles.

— Àrea d'humanitats - música: El patrimoni musical català: compositors, intèrprets i vida musical. Enric Morera, compositor polièdric — Intèrprets catalans — Debat: «Els nostres compositors han existit mai?» — Wolfgang Amadeus Mozart: 250è aniversari del seu naixement. Introducció i la formació del geni. Els anys daurats i la fi.

— Àrea d'humanitats - art: Art i societat: l'art una acció transformadora (II). I ara com li explico? — Temps real: a les palpentes entre la definició i la indefinició — Accions com a processos personals dins de l'Art? — La visualització de la interacció — Projecte Home. El fotògraf a través de l'espai suburbà — Estètica de la guerra o l'art de fer-ne un espectacle — Tipografia. Els orígens i l'evolució de l'escriptura manuscrita al llarg de la història — Eudald Pradell , un tipògraf ripollès del segle XVIII — Presentació del projecte i l'exposició Scriptorium de Ripoll i del Taller d'Escriptura Medieval, que se celebraran a Ripoll el mes de setembre del 2006.

— Àrea d'humanitats - audiovisual: Memòria històrica del cinema republicà. El cinema a Catalunya de la II República a la fi de la Guerra Civil espanyola (1931-1939), de la victòria a la derrota — Llenguatge cinematogràfic — El cinema d'animació a Catalunya: història i actualitat. Abans del cinema, el precinema i la imatge animada — «Praustrínia 2004» (1987-1989), el darrer llargmetratge de dibuixos en tècnica tradicional — Panoràmica històrica del cinema d'animació català — Tres generacions d'animació publicitària a Barcelona — 9 Zeros, una escola d'animació catalana.

— Seminaris de les universitats: UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Quasi tot és química! Autonomies, autodeterminació. Independència: compatibilitats i antagonismes — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ. III Diada de l'Institut d'Estudis Catalans a la UCE de Prada «El dialecte rossellonès: ús escrit i oral»

— Cursos de formació cultural: Curs introductori d'història de Catalunya Coneixement de la Catalunya Nord. «Substitució lingüística i poblacional, TGV, recuperació de la identitat: cap on va Catalunya Nord?» Xerrada d'escriptors — Fer tele en català a Catalunya Nord — Fer vida literària a Catalunya Nord — Enric Danoy, un autor nord-català desconegut — Catalunya Nord des de l'andorraneïtat — Iniciació als Països Catalans «Mobilitzacions ciutadanes» El País Valencià — L'Alguer — Catalunya Nord — Les Terres de l'Ebre — Mobilitzacions ciutadanes en defensa del medi ambient, la llengua i problemàtica social des del 1983 fins l'actualitat a les Illes Balears — Mobilitzacions ciutadanes en defensa del medi ambient i la democràcia a Eivissa — La Franja de Ponent — Iniciació a la llengua. Català inicial — Gramàtica, lèxic i lectures escollides — Iniciació a la llengua i a la literatura occitanes. La Vall d'Aran i Occitània — Introducció a la llengua occitana: parla i entén — Amor, infidelitat i cortesia a la literatura occitana medieval — Catalanisme i occitanisme als anys 30.

— Jornades científiques i professionals: XXI Jornades de cooperativisme «La interccoperació» — XIX Jornada Andorrana «Els models de fiscalitat per a Andorra» — II Jornades d'Estiu sobre el Cristianisme al Segle XXI «La inculturació de l'Església catòlica en les terres de parla catalana» — XXI Jornades d'Agricultura a Prada «Es necessària l'agricultura als Països Catalans?» — III Diada de l'Institut d'Estudis Catalans a la UCE de Prada «El dialecte rossellonès: ús escrit i oral» — IV Trofeu de Petanca dels Països Catalans — VIII Jornada "Cap a un espai econòmic i social per damunt de la frontera dels estats" 1. «INTERREG III: balanç 2000-2006 i perspectives 2007-2013» 2. «Les estructures de la cooperació intermunicipal a Catalunya Nord i a Catalunya»

— Tallers: Tallers tècnics (Televisió: l'actitud davant la càmera — Cuina: l'arribada al Vell Món de nous productes — Introducció a l'ornitologia — Fotografia de la natura — Socorrisme — Etnobotànica: de l'ús de les plantes medicinals i tòxiques a Cerdanya, Conflent i Capcir) Tallers d'animació (Sardana — Dansa — Dansa oriental — El joc teatral — Cançons populars — Glosat — Muntanyisme — Esports — Petanca) Tallers d'art (El gravat calcogràfic: l'aiguafort — Nines de porcellana — Art i violència — Ceràmica de socarrats) Altres tallers (Projecte Àfrica-Catalunya: molt en comú — El bagatge imaginari dels País Valencià)

— Fòrum obert: Presentació del llibre La Cuina del peix. De les sardines al forn a la caldereta de llagosta — Presentació del portal Llengua.org — Presentació del llibre Catalanes i calentes — Demostració de bitlles catalanes — Presentació de l'obra literària Gaia 2148 — Presentació del llibre La Maternitat d'Elna, bressol dels exiliats — Presentació del llibre Els nostres càtars — Presentació del projecte i l'exposició Scriptorium de Ripoll i del Taller d'Escriptura Medieval, que se celebraran a Ripoll el mes de setembre del 2006 — Xerrada sobre «intel·ligència, deisme i ateisme» — Miquel Bauçà, tot un 'canvi' — Presentació del primer volum de la col·lecció traducció de l'Obra Llatina de Ramon Llull: La retòrica nova — Xerrada sobre la interllengua dels catalans, present i futur — Presentació del treball de recerca Repressió, memòria, silenci i salut mental — Presentació del llibre Viatge a Korètzero — Presentació del DVD-ROM Arxiu Audiovisual dels Dialectes Catalans de les Illes Balears. Antologia— Xerrada sobre la interllengua dels catalans, present i futur — Presentació de l'Associació d'Historiadors i Historiadores dels Països Catalans — Per què ha d'existir la desconnexió en català de TVE a Catalunya? — Presentació del llibre De l'autonomia a l'autodeterminació — Els amics de la masia es presenten.

Espectacles: Música (Crescendo — S'Albaida — La Principal de la Nit — Kuopac — Miquel Ametller — The Companys — Olga Miracle, soprà i Jordi Tomàs, piano — Cobla Casanoves — Joan Moll, piano —Getsemaní — Societat Coral el Micalet — la Vella Dixieland — Orquestra Simfònica dels Països Catalans — Blues de Picolat) — Teatre (Call Center de Marc Angelet) — Cinema (Rock & Cat — Funerària independent — Honor de cavalleria — Viatge de paraules — Animals ferits — Festimatg de Calella — El fons de la Filmoteca de Catalunya: Laya Films)

Professorat: Marc Adell, Jordi Alcobé i Fonr, Estanis Alcover, Joan Alegret, Xavier Altimir i Planes, Myriam Almarcha, Alfons Almendros, Lluís Ametller, Martin Aramburu, Josep Maria Arasa, Alícia Arisa, Antoni Armengol i Aleix, Jordi Artigas, Joaquim Auladell, Anna Ayguavives, Ramon Bacardir, Francesc Balcells, Josep Balcells, Andreu Balius, Francesc Baltasar, Pernando Barrena, Pere Iu Barron, Alà Baylac-Ferrer, Joan Becat . Claudi Beney i Mas, Josep Manuel Berenguer. Joan Daniel Bezsonoff, Gabriel Bibiloni, Cèsar Blanché, Macià Blàzquez, Martí Boada, Joan Boada, Xavier Boixadé i Casas, Joan Borja Sanz, Josep Maria Borràs, Xavier Borrisé, Cristià Bourquin, Joan Brines, Salvador Brotons, Malgosia Buttewick, Joan Caball, Jordi Cabezas, Rosa Calafat, Miquel Calsina i Gordi, Josep M. Camarasa, Martina Camiade, Mar Canet, Jaume Carbonell i Guberna, Ramon Cardona, Jordi William Carnes i Ayats, Martí Carnicer, Josep Lluís Carod-Rovira, Aitor Carrera, Laia Carreras, Enric Casadevall i Medrano, Àngel Casals, Eugeni Casanova, Josep Casanova, Francesc Casas, Enric Castellnou, Antoni Castells, Maja Cecuk, Guillem Chacon, David Cid, Laia Climent i Raga, Daniel Codina, Eulàlia Comas, Jaume Comellas i Colldeforns, Joan Corbella, Albert Corbeto, Xavier Cortadellas, Josep Costa, Salvado Cot, Jordi Craven-Bartle, Albert Cuchí, Rosa Cursach, Magda Cuscó, Joan Francesc Denis, Xavier Déu i Pujal, Javier Dies, Josep M. Escolano López, Frederic Esteva, Xabier Ezeizabarrena, Jaume Fàbrega, Pere Farré, Antoni Fernàndez Teixidó, Bruno Ferraris, Maria Teresa Ferré, Núria Ferrer, Jaume Figueras i Trull, Salvador Filella, Aurora Fontoba, Josep M. Forcada, Guillem Fornieles i Alacid, Jordi Fortuny, Josep M. Francino i Batlle, Enric Frigola, Àngel Garcia, Pere Gascon, Carles Gasòliba, Isidre Gavín, Marina Geli, Lluís Gendrau, Eva GIner, Sebastià Girard, Antoni Glory, Xavier Gómez Batiste, Víctor Gómez i Labrado, Joan Josep Gonzàlez Cajigós, Pere Grimau, Valentí Gual, Ramon Gual i Batlle, Josep Guia i Marín, Pere Guilera, Claudi Guisset, Santos Hernàndez, Josep Huguet, Manuel Ibern, Ferran Iniesta, Bernat Joan, Joaquim Juan i Vañó, Jaume Juanola, Lluïsa Julià, Joan Lluís Lluís, Xavier López, Pere López i Agràs, Isabel Lozano i Muñoz, Àngel Madrià, Caterina Madroñal, Mireia Maestre i Cortadella, Ramon Mangues, Sebastià Manresa, Pere Manzanares, Fran Javier María, Roger Marcos, Lluís Marquet, Francesc Martínez, Gerard Martínez Díez, Albert Masó, Montserrat Mata, Adela Mauri, Gonçal Mazcuñan, Tomas Mestre, Joan Micó i Ibàñez, Antoni Mir, Joan Mir, Jordi Mir, Raimon Mirambell, Oriol Miró i Guinovart, Joan Moll, Alfons Modolell, Francina Monné, David Montagne, Joan Montané, Joaquim Montclús, Josep Morell i Miró, Joaquim Nadal, Oriol Nel·lo, Josep Obiols, Joan Oliva, Matxelo Otamendi, Francesc Pallàs i Viladomat, Xavier Palos, Elisenda Paluzie, Lluís Paluzie, Jordi Pascual i Gainza, Ramon Pasqual, Àngel Pastor, Valerià Paül, Josep Maria Pelegrí, Sylvia Pena, M. Pilar Perea, Joan Peytaví, Maria Josep Picó, Antoni Pladevall i Arumí, Antoni Pol, Carles Pont, Renada-Laura Portet, Joan Manuel del Pozo, Ramon Prat, Francesc Prujà, Arnau Puig, Felip Puig, Joan Puigcercós, Josep M. Puiggrós i Jové, Clàudia Pujol, Jordi Pujol , Ramon Queralt, Ramon Queralt, Joan Ràfols Casamada, Margalida Ramis, Climent Ramis, Lucie Raulin, Carles Rebassa, Miquel del Rey, Anna Ryberaygua, Antoni Riera, Montse Riera, Ramon Ripoll, Albert Roca, Baldiri Ros, Joaquim Ros, Joandomènec Ros i Aragonès, Antoni Rosell, Vicenç Rosselló, Jaume Roure, Gemma Rufach, Jordi Sales, Josefina Salord, Josep Sànchez Cervelló, Carles Santacana, Rossend Santiveri, Claire Sardà-Vergès, Jordi Sargatal, Joan Saura, Carles Sechi, Sebastià Serra i Busquets, Rafael Serra i Florensa, Jaume Serra i Serra, Rafèu Sichel, Ramon Sistac, Pau Solanilla, Encarnació Soler, Inge Stegmann, Til Stegmann, Toni Strubell, Enric Tarradó i Vives, Concepció Teixé, Josep M. Tejero i Arnal, Jérôme Tixador, Joan Tocabens, Jordi Tomàs, Antoni Torre, Llum Torrents, Ricard Torrents, Berta Torres, Joan Tort, Xavier Trias, Pere Trillars, Imma Tubella, Josep Tudel i Cuberes, Arnau Urgell, Gerard Urrútia, Miquela Valls, Josep Vendrell i Serra, Pere Verdaguer, Francesc Vernet, Joan Víctor de Barberà, Tomàs Vidal, Albert Villaró, Pau Vinyes, Teresa Vinyes i Joan Vives.


Fundació Universitat Catalana d'Estiu:

PATRONAT DE LA FUNDACIÓ
Presidenta: Imma Tubella
Vicepresident primer: Pere Verdaguer i Juanola
Vicepresident segon: Josep Guia i Marín
Secretari: Joan Becat i Rajaut
Tresorer: Joan Mir i Obrador
Vocals: Joan Alegret, Salvador Alegret, Joan Ané, Avel·lí Blasco (Universitat de les Illes Balears), Eliseu Climent (Acció Cultural del País Valencià), Carles Cortés, Salvador Giner (Institut d'Estudis Catalans), Eugeni Giral, Ramon Gual, Antoni Lloret, Josep Maria López Llaví, Joan Maluquer i Ferrer, Pere Manzanares, Josefina Matamoros, Jaume Mateu (Obra Cultural Balear), Jordi Mir (Òmnium Cultural), Joaquim Montclús (Fundació Noesis de la Franja), Empar Noguer (Federació d’Entitats a la Catalunya Nord), Llorenç Planes, Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Joandomènec Ros, Fina Salord i Carles Sechi (Obra Cultural de l’Alguer) i President de la Universitat de Perpinyà.

EQUIP RECTOR
Joandomènec Ros i Aragonès (president), Jordi Sales i Coderch (vicepresident), Alà Baylac-Ferrer, Martí Boada, Joan Borja, Jaume Carbonell i Guberna, Tània Costa, Núria Ferrer, Jordi Figuerola, Joan Mir, Elisenda Paluzie, Oriol París, Carles Pont, Anna Pujadas, Josep Sànchez Cervelló, Encarnació Soler, Josep M. Vidal i Joan Maluquer i Ferrer.