XXXVIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 16 al 25 d’agost del 2006


Tallers


TALLERS TÈCNICS

Televisió: l'actitud davant la càmera
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ (Universitat Ramon Llull)
(amb el suport de Televisió de Catalunya)
cada dia, de 10 a 11

Els directes, el dúplex, l’entrevista, l’stand up o la crònica són diferents tipus d’intervenció del periodista davant la càmera quan ha d’explicar alguna cosa. Si ho fa bé, diem que el presentador connecta i comunica; si no es fa correctament, pot provocar un efecte de rebuig i l’espectador desconnecta del que li direm a continuació. Fer-ho bé no és fàcil, però tampoc impossible. Hi ha una sèrie de tècniques i exercicis que permeten superar l’anomenat ‘trak’. Superar els nervis i conèixer aquestes tècniques, és el pretenem mostrar en aquest curs amb una mica de teoria i un molt de pràctica. El curs està pensat en general per a aquelles persones que, de manera professional o amateur, s’hagin d’explicar davant la càmera o en públic i en particular als estudiants o llicenciats en periodisme que vulguin treballar a la televisió.


Cuina: l'arribada al Vell Món de nous productes
per JAUME FÀBREGA (UAB)
del 17 al 20, de 3 a 5 de la tarda

Escaient-se la celebració de l'aniversari del Descobriment d'Amèrica, dins el qual Catalunya, per activa i per passiva, hi té una forta implicació (possible catalanitat de Cristòfol Colom, cartografia, finançament etc.), proposem un curs que faci una lectura de la més gran revolució de la història de la cuina, la de la vinguda al Vell Món (i viceversa) de nous productes :
1) La cuina abans d'Amèrica: de l'antiguitat a l'edat mitjana. Sabors, colors i tècniques. El valor estratègic de les espècies i el camí de l'‘Índia'.
2. L'impacte dels nous productes: novetat, xoc, aculturació i acceptació. El tomàquet. Els pebrots. Les mongetes. La patata. El blat de moro. El gall dindi. L'ànec mut. El cacau. La vainilla. Documentació del seu primer ús als Països Catalans i a Europa. Solucions lingüístiques i alimentàries (trumfa, patata, pataca, creïlla...; mongeta, bajoca, fesol; pebrot, pebre, pimentó...).
3. Camins d'anada i tornada: productes del Vell Món a Amèrica. Arròs, blat, plàtan, sucre,cafè....
4. Productes i plats de les noves migracions: dels americanos de Cuba a l'emigració actual.


Fotografia de la Natura
per ALBERT MASÓ
del 17 al 20, de 3 a 5 de la tarda

La tècnica d’obtenir imatges del món natural és una branca de la fotografia que té múltiples aplicacions en zoologia, botànica, ecologia, geologia, biogeografia… El curs proporciona els coneixements necessaris per a realitzar fotografies de qualitat de l’entorn natural. Després dels conceptes bàsics necessaris per a una comprensió del curs, s’entra en les tècniques de macro, paisatge i caça fotogràfica. S’expliquen els procediments i els trucs més importants, s’ensenya com funcionen en la pràctica els elements i els accessoris i, finalment, es projecten diapositives per a observar els resultats del que s’ha dit. Es mostren els objectius i els accessoris idonis en cada situació. Es lliuraran dossiers amb informació complementària per als alumnes i es farà un seguiment personalitzat per a cada alumne i el seu equip.


Socorrisme
per FRANCINA MONNÉ
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5 de la tarda


Introducció a l'ornitologia
per GUILLEM CHACON (Estació Biològica de l'Aiguabarreig)
del 22 al 24, de 3 a 5 de la tarda

Curs teòric i pràctic d'introducció a l'observació i la identificació d'ocells a la natura. Farem que els assistents es familiaritzin amb el material òptic necessari, les guies d'identificació i donarem consells per a l'observació dels ocells.


Etnobotànica: de l'ús de les plantes medicinals i tòxiques a Cerdanya, Conflent i Capcir
per JOAN MONTANÉ (farmacèutic) i CÈSAR BLANCHÉ (UB)
dia 22, de 3 a 5 de la tarda


TALLERS D'ANIMACIÓ

Dansa

per RAMON CARDONA
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5

Indicat per a la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els que volen passar-s’ho bé una estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Dansa oriental
a càrrec d'INGE STEGMANN (Panterinya)
del 17 al 19 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Està de moda ensenyar el melic. La dansa oriental és més que això; és moure's al compàs de l'encisadora música oriental i expressar la sensualitat i la joia de viure femenines en uns moviments que una llarga tradició ha desenvolupat, especialment a Egipte. Aquests moviments encantadors són alhora un entrenament de gimnàstica de les més estètiques i efectives. Elaborarem una coreografia basada en una cançó oriental que pot entusiasmar tant les principiants (si segueixen tots els dies del curs) com les que tinguin experiència en dansa oriental. Vestiu-vos còmodament ( top i faldilla o leggings) amb sabatilles de gimnàs (o mitjons) i porteu un gran mocador per a la cintura. Si us voleu preparar visualment, visiteu-me a www.panterinya.de.


Sardana
per TERESA VINYES
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d’un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d’altres antigues i sempre vives.


Glosat
per MIQUEL AMETLLER
del 17 al 19, de 3 a 5

Aquest gran glosador menorquí explicarà com entén el glosat i quines tècniques fa servir per a sortir sempre airós de qualsevol contesa.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5

Recorreu a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la tradicional i fabulosa pujada de nit al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.


Esports
per FRANCESC PRUJÀ
del 17 al 18 i del 22 al 24, de 3 a 5

Condició física general: quinze minuts d’exercicis de flexibilitat, quinze minuts de musculació general i trenta minuts de jogging (cursa de baixa velocitat sobre pista o a la naturalesa). Aquest exercicis s’adaptaran, en cada cas, al sexe i a la força física dels participants. Esports col·lectius: futbol, bàsquet i voleibol; aprenentatge dels gestos tècnics i dels reglaments.


Petanca
pel Club de Petanca de Prada
dies 17, 18, 22, 23 i 24, de 3 a 5 de la tarda


El joc teatral
a càrrec de TOMÀS MESTRE
(amb el suport de la Universitat d'Alacant)
del 22 al 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda


TALLERS D'ART

El gravat calcogràfic: l’aiguafort

per GEMMA RUFACH
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5

La paraula ‘gravat’ fa referència a una part del procediment per a obtenir una estampa. L'estampa és el resultat d'aplicar tinta i pressió a una planxa matriu prèviament gravada. L'aiguafort és una tècnica calcogràfica indirecta en què un mordent (l'àcid) atacarà i incidirà en el metall. Per damunt d'una planxa de zinc escampem un vernís protector i amb una punta s'hi dibuixen les formes de la imatge, i alhora la planxa queda al descobert. Tot seguit se submergeix en un bany d'àcid que corroeix els traços descoberts, deixant-los enfonsats per després poder acollir la tinta a l'hora d'estampar.


Nines de porcellana
per BERTA TORRES
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5

Farem una nina de porcellana! Seguirem els mètodes artesanals i tradicionals (emmotllat, cocció inicial, polit, pintura i cocció final). És previst treballar amb diferents models. El nombre de participants previstos és de deu. En acabar el taller, els alumnes es quedaran les nines que hagin creat. (Les despeses de material aniran a càrrec de l’alumne)


Art i la violència
a càrrec de JAUME JUANOLA
del 22 al 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

La violència ha entrat pertot arreu, com l'expressió artística, ja que l'artista no fa més que reflectir el seu entorn. Per què hem arribat a aquest extrem violent actual? Com, entre altres, la caricatura del profeta Mahoma, que desencadenà una violència als límits de revolta i de guerra; el CPE (contracte de treball pels joves) amb grans violències juvenils; el botellón amb trencadisses pel carrer per la victòria del Barça... Com podríem parar-la, o almenys temperar-la amb l'art? Al curs taller farem una reflexió del paper de l'art en la violència d'avui, farem treballs adients per trobar solucions d'antiviolència artística, canalitzant-la per transformar-la en energia creadora.


Ceràmica de socarrats
a càrrec d'EVA GINER
del 17 al 20 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Taller dedicat a la decoració de taulells ceràmics típics valencians, utilitzant la mateixa tècnica que els nostres avantpassats en l'edat mitjana. Antigament aquests taulells decorats s'utilitzaven per a tapar els sostres de les habitacions de les cases nobles. Amb els colors més representatius del socarrat, que són l'òxid de ferro (roig) i el manganès (negre), realitzarem els motius clàssics més tradicionals, així com els geomètrics, humans, zoomorfs i vegetals.


ALTRES TALLERS

Projecte Àfrica – Catalunya: molt en comú
a càrrec de LLUM TORRENTS
amb el suport del Museu de la Marina de Vilassar
del 22 al 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Els objectius són: a) el coneixement mutu entre la comunitat catalana i les comunitats africanes establertes al nostre país; b) el reconeixement i la difusió pedagògica de la història de l'esclavitud i la lluita abolicionista (des de les societats antigues mediterrànies fins avui); c) debat amb la implicació de diferents agents socials entorn de la immigració; d) el compromís en la lluita contra l'esclavitud avui; i e) la millora de la percepció del fenomen de la mobilitat de les persones i el compromís amb els més desafavorits i contra les noves formes d'explotaci, amb una atenció especial envers la perspectiva de gènere.

El bagatge imaginari del País Valencià
per JOAQUIM AULADELL
del 17 al 20 i del 22 al 24, de 3 a 5

El bagatge imaginari consta de la pila, no pas del conjunt, d'imatges vives, conegudes i utilitzables, l'imatjam, i la facultat de (re)crear-ne, l'imaginal, que és un arbre llullià, sufí. Hi ha, pel tractament, símbols, immutables i referits a la totalitat (essència), i icones canviants i conjunturals (existència). Els temes seran:
1. La Dama d'Elx. Els ibers, Ibèria, la cultura ibèrica. L'iberisme en l'actualitat. La Dama d'Elx potser no és una dama però és d'Elx.
2. Tirant lo Blanc. Tirant heroi de l'ensulsiada d'un món imaginari, com el Quixot de Cervantes o l'Artús de Mallory. La cavalleria valenciana. La bipolaritat de Tirant a partir del factor ORELL de l'autoria. La pel·lícula.
3. Els agermanats i l'Encobert. La frustrada República valenciana. Crim de germania de Josep Lozano, model de tractament imaginal d'un tema històric.
4. Constantí Llombart o la creació d'una cultura nacional republicana. Paral·lelisme amb Pelagi Briz. El Rat Penat i l'Oreneta com a icones.
5. Les taronges i el taronger, símbol i icona des de Verdaguer i Blasco Ibañez. L'Estació del Nord de València, temple laic de les taronges i de València.