XXXVIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 16 al 25 d’agost del 2006


Seminaris d’investigació


UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
«Quasi tot és química!»

per ADELA MAURI (doctora en química, UV)
del 22 al 24 d’agost, d'11 a 12

Es pot pensar que la química és una ciència llunyana i misteriosa, hereva de l'antiga alquímia que, allà per l'edat mitjana, dedicava els seus esforços a buscar la Pedra Filosofal. O també, que és la indústria que contamina les nostres aigües. Si és cert que, d'una banda, els alquimistes somiaven a transformar el plom en or i que la falta de control dels residus industrials ha contaminat el nostre entorn, també ho és, d'una altra banda, que el nostre nivell i esperança de vida creixents són fruit, en gran part, de la indústria química.
La realitat és que la nostra vida depèn del fet que, al nostre organisme, es produeixen diverses reaccions químiques i que els fàrmacs que ens poden treure el dolor, o salvar-nos la vida, s'han dissenyat gràcies a reaccions químiques. Cada dia, quan anem al mercat, si mirem l'etiqueta d'un iogurt o d'una ampolla d'aigua mineral, podem comprovar que els nostres aliments estan controlats en algun laboratori d'anàlisi química, que els productes de neteja estan fabricats a partir d'una proporció adequada de diversos productes químics... Els cosmètics, les bosses de plàstic, el vidre, el paper... són possibles gràcies a la química. Quasi tot és química en la vida!
Però també és cert que, com a conseqüència d'una activitat industrial descontrolada, les nostres aigües i el nostre aire ja no són allò que eren. La solució a aquest problema també l'ha de proporcionar la química, ja que un estricte control analític dels residus i llur transformació en matèries no contaminants, ha de permetre un desenvolupament sostenible.
Però la química no està de moda. Any rere any, el nombre d'estudiants que ingressa a les facultats de química, física o matemàtiques va disminuint. A més, molta gent no considera aquestes disciplines com a part de la cultura ni, tan sols, d'una formació bàsica. Si desitges saber què vol dir l'etiqueta del sabó de bany o vols consultar els nivells de contaminació, la química pot ensenyar-t'ho. Perquè la química no és una ciència llunyana i misteriosa.


UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
«Autonomia, autodeterminació, independència: compatibilitats i antagonismes»

a càrrec de JOSEP GUIA (UV)
del 23 al 24 d’agost, de 10 a 11 del matí

Al voltant de la qüestió nacional hi ha un garbuix de conceptes—els esmentats al títol i, encara, ‘federalisme’, ‘nacionalisme’, ‘sobiranisme’...—que cal usar adequadament. Especialment aquells que signifiquen o que impliquen una concreció política de la reivindicació nacional, com alguns o tots els del títol. I especialment, també, si ens ho mirem des d'una perspectiva independentista.
Sobre tots aquests termes, és important esbrinar les diferents definicions teòriques i les diferents pràctiques que se'n deriven, les compatibilitats o incompatibilitats entre ells. Per exemple, cal saber contestar la pregunta: quan l'autonomisme és compatible amb l'independentisme? O aquesta altra: quina relació hi ha entre autodeterminació i independència? O encara: què és la sobirania? I el sobiranisme?

En aquest seminari, posarem fil a l'agulla per aclarir tot això i ho farem de manera políticament correcta. Per cert, què vol dir ‘políticament correcte’?

UNIVERSITAT DE PERPINYÀ
III Diada de l'Institut d'Estudis Catalans a l'UCE de Prada
«El dialecte rossellonès: ús escrit i oral»

Ho organitzen: Delegació Territorial de l'IEC a Perpinyà i Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà
dia 18 d'agost, de 9 a 12

Dels problemes del dialecte rossellonès en matèria d’ús oral i d’escriptura
a càrrec de PERE VERDAGUER (membre numerari de l'IEC, Secció Filològica)

Inserció de rossellonisme en el diccionari de l’IEC
a càrrec de JOAN PEYTAVÍ (membre numerari de l'IEC, Secció Filològica)

Evolució de l'ús del rossellonès en la narrativa nord-catalana contemporània
a càrrec de MIQUELA VALLS

Taula rodona amb escriptors nord-catalans
amb JOAN-DANIEL BEZSONOFF, JOAN-LLUÍS LLUÍS, RENADA-LAURA PORTET i JOAN TOCABENS

(Aquest seminari és valorat en 1 crèdit per la Universitat de Perpinyà en el marc del màster interuniversitari preparat per l'Institut Joan Lluís Vives)