XXXVI UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 15 al 25 d’agost del 2004


Tallers


TALLERS TÈCNICS


De la fotografia al video
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ (Universitat Ramon Llull i TV3)
cada dia, de 9 a 10 del matí


Tres genis a la cuina: mestre Robert, Dalí i Adrià
per JAUME FÀBREGA (UAB)
del 16 al 19, de 3 a 5 de la tarda

Un geni com Salvador Dalí té una profunda implicació amb el menjar: ell mateix diu, a la Vida secreta, que de petit volia ser cuiner; signà un famosíssim llibre de cuina i un altre de vins, amb receptes surrealistes, i en la seva obra la iconografia alimentària hi té un paper fonamental. Pel que fa a Ferran Adrià, a partir dels famosos especials de New York Times i de Le Monde, ha estat consagrat com el primer cuiner del món. Però potser res no és casual: al segle XV, els Països Catalans ja comptaren amb el cuiner més famós del seu temps, Mestre Robert, consagrat per la refinada Itàlia del Quatrocento.
1. Mestre Robert, el primer geni del foc. La cuina medieval i renaixentista. Mestre Robert: una vida de novel·la i una cuina excepcional. Teoria de la cuina i del servei del vi. Receptari.
2. Salvador Dalí, un cuiner de la pintura. Opinions i textos de Dalí sobre la cuina. La iconografia culinària en l’obra de Salvador Dalí. Els plats que menjava Salvador Dalí. Receptari.
3. Ferran Adrià, de Catalunya al món. Ferran Adrià i el “sabor mediterrani”. Tradició, ciència i creativitat en la cuina de Ferran Adrià. Receptari.


Fotografia de la Natura
per ALBERT MASÓ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

La tècnica d’obtenir imatges del món natural és una branca de la fotografia que té múltiples aplicacions en zoologia, botànica, ecologia, geologia, biogeografia... El curs proporciona els coneixements necessaris per a realitzar fotografies de qualitat en l’entorn natural. Després dels conceptes bàsics necessaris per a una comprensió del curs, s’entra en les tècniques de macro, paisatge i caça fotogràfica. S’expliquen els procediments i trucs més importants, s’ensenya com funcionen en la pràctica els elements i accessoris, i finalment es projecten diapositives per a observar els resultats del que s’ha dit. Es mostren els objectius i accessoris idonis en cada situació. Es lliuraran dossiers amb informació complementària per als alumnes i es farà un seguiment personalitzat per a cada alumne i el seu equip.


Socorrisme
per JOAN LLORT
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

A partir de la definició de socorrisme, les seves consideracions i la seva missió, farem una síntesi del cos humà i estudiarem les possibles situacions límit. Així, el programa tractarà, amb pràctiques diàries dels primers auxilis, el xoc, l’atac de cor, les ferides i les hemorràgies, els tipus de lesions i traumes, les contusions, les distensions, les cremades, la congelació, la insolació, les intoxicacions, les mossegades i les picades d’animals i insectes, el gran sinistre...


TALLERS D'ANIMACIÓ


Dansa

per RAMON CARDONA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Si no sabeu ballar, ara és la vostra oportunitat. No patiu si us considereu maldestres; d’això, ens n’ocupem nosaltres. Enguany, a banda d’alguns balls folk-tradicionals, aprendrem el fox, el pas doble, el bolero i, a la segona meitat, un xarleston especial. Ens ballem!


Sardanes
per TERESA VINYES
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d’un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d’altres antigues i sempre vives.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Recorreu a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la tradicional i fabulosa pujada de nit al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.


Esports
per FRANCESC PRUJÀ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Condició física general: quinze minuts d’exercicis de flexibilitat, quinze minuts de musculació general i trenta minuts de jogging (cursa de baixa velocitat sobre pista o a la naturalesa). Aquest exercicis s’adaptaran, en cada cas, al sexe i a la força física dels participants. Esports col·lectius: futbol, bàsquet i voleibol; aprenentatge dels gestos tècnics i dels reglaments.


Iniciació a la petanca
per JOAN JAUME FONT
cada dia, de 3 a 5 de la tarda


TALLERS D'ART


El gravat d'ex-libris
per GEMMA RUFACH
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Ex-libris és la inscripció que es col·loca a la contraportada del llibre per indicar qui n’és el seu propietari. El gravat d’un ex-libris sol ésser la síntesi espiritual del seu propietari. Els ex-libris han esdevingut una creació artística. Per a la seva elaboració cal cercar el món personal, imaginatiu i original, en la pràctica artística és més actual.


Nines de porcellana
per BERTA TORRES
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Farem una nina de porcellana! Seguirem els mètodes artesanals i tradicionals (emmotllat, cocció inicial, polit, pintura i cocció final). És previst treballar amb diferents models. El nombre de participants previstos és de deu. En acabar el taller, els alumnes es quedaran les nines que hagin creat. (Les despeses de material aniran a càrrec de l’alumne)


Arts plàstiques
per JAUME JUANOLA
del 21 al 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

En el món actual l’home té menester de exterioritzar-se tant o més que l’home de la prehistòria o del gran Egipte. L’humà necessita fer sortir del seu interior la seva visió i sensibilitat per mitjà de treballs, creacions, plasmant els seus sentiments d’una manera o altra: com una teràpia. En tenim menester com un medicament que permet de trobar una serenitat per a no dir-ne un feliç èxtasi. Per a l’humà les arts són necessàries i avui potser més que mai en el món actual. Al taller, a més de dialogar sobre l’art necessari, farem ressortir amb treballs i matèries adients, sense pla definitiu ni preconcebut, la percepció de la vida i del món del nostre entorn.


Llatre
per FRANCESC PONS i COLL
del 17 al 19 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

A Menorca antigament, es treballava molt l’espart. L’esparter era una ofici en ple rendiment. Es feien molts cistells, tenien el material a Menorca. És una herba que cada any s’ha d'arrancar i l’any següent torna a sortir. Elaboració: és a base d’una trena de nou caps; qual la trena està feta, es cus i s’hi va donant forma (el nom de la trena a Menorca és ‘llatre’); es pot cosir amb corda d’espart o amb fil. Els objectes que en surten són variats: senalles, sembradores, sarrions, estores, barrets, etc.


ALTRES TALLERS


Una proposta bioclimàtica: construcció tradicional amb pedra seca

per MIQUEL RAMIS (Artifex Balear)
amb el suport del programa Cultura 2000 de la Unió Europea
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Habitualment es coneix la pedra seca com una tècnica de contenció de terres, relacionada amb el món agrícola. Miquel Ramis ens ensenya que ens podem construir casa nostra com els mallorquins ho han fet durant segles: barrejant les pedres amb fang i calc. El resultat és un suport que combina la solidesa de la pedra amb els coneguts avantatges tèrmics de l’adob i la tàpia. Un caire inèdit d’aquesta tècnica mil·lenària que sorprendrà a més d’un.
Miquel Ramis és director del projecte de recuperació de l’ofici de picapedrer tradicional Artifex, guanyador del premi 2003 de la Cambra de Comerç de Balears i patrocinat per les Conselleries d’Innovació i Treball del Govern Balear.
Aquest taller forma part del seminari Arquitectura popular dels Països Catalans.

Per a inscriure-s’hi, caldrà comptar amb equipament especial:

Botes o sabates de punta rígida
Guants de roba (jardineria)
Ulleres de seguretat
1 maceta
1 punxó crom-vanadi
1 escarpre crom-vanadi

Lectures dels poemes de Pujols i preparació per a la realització
per JOAQUIM AULADELL
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Enguany se celebra el Centenari de l’edició dels enigmàtics Poemes de Pujols, plens de vida i alegria. Fer-ne una lectura aprofundida serà interessant, profitós i potser sorprenent. Farem la preparació per la realització en Rapsòdia escenificada.