XLIX UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Una societat, una cultura, un país, un futur

del 16 al 23 d'agost del 2017


Programa de cursos

CURSOS DE CONEIXEMENT CULTURAL



Iniciació als Països Catalans
«Països Catalans: 50 anys de relacions»

Coordinador: Joaquim Montclús
del 17 al 23 d'agost


L'any vinent l'UCE complirà cinquanta anys i, per aquest motiu, l'estiu del 2018 es publicarà un volum assagístic i aproximatiu sobre els darrers cinquanta anys dels Països Catalans, en què es farà balanç per matèries de la situació en què érem l'any 1968 i l'evolució fins avui. Aquest balanç, que parteix del tardofranquisme, serà de fet un balanç dels progressos, les regressions o els estancaments produïts en el període autonòmic espanyol. A banda de l'interès de les matèries de què es farà balanç (salut, recerca, tecnologia, llengua, literatura, dret, economia, música, historiografia, pensament, patrimoni, comunicació…), hi haurà una part del llibre que tindrà una significació especial i transcendent: com s'articulaven i com s'articulen avui les relacions entre els territoris (un estat, comunitats autònomes i realitats insulars) que conformen l'àmbit referencial dels Països Catalans. Veure on érem i on som avui ens permetrà de posar nota a la manera com les administracions han tractat la qüestió. Una anàlisi objectiva pot fer que les nostres administracions enfoquin les relacions d'una manera diferent?
Més informació del curs


Iniciació a la sociolingüística, la llengua i la història occitanes
Coordinadors: Aitor Carrera (Universitat de Lleida) i Jaume Figueras (traductor)
del 17 al 23 d'agost

amb el suport del Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya

L'objectiu del curs és d'introduir els estudiants al coneixement de l'occità perquè n'obtinguin una visió sociolingüística general al mateix temps que assoleixin una certa capacitat comunicativa en la seva varietat referencial. A més, es tractaran alguns dels trets que defineixen l'occitanitat tot partint d'alguns dels episodis més rellevants de la seva història: el llarg rosari de revoltes; les múltiples aportacions a l'art occidental; el ric patrimoni festiu i popular; i alguns noms propis.
Més informació del curs


Coneixença de Catalunya Nord
«Ensenyament i identitat a Catalunya Nord: remuntada o reculada?»

Coordinador: Alà Baylac-Ferrer (Universitat de Perpinyà Via Domícia)
del 17 al 23 d'agost

Quan la mateixa Universitat Catalana d’Estiu s’apropa al jubileu i que ens acaba de deixar Pere Verdaguer, a Catalunya Nord fa 35 anys del començament dels Estudis Catalans a la Universitat, 25 anys del CAPES de català, 15 anys del primer concurs de mestre bilingüe i un any de l’esborrament dels catalans del mapa administratiu regional. Quin balanç en podem treure per a l’estat de la llengua i de la identitat dels catalans del nord de l’Albera?
Més informació del curs


Iniciació a la llengua

del 17 al 23 d'agost

amb el suport del Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya


Curs 1. Llengua catalana. Nivell mitjà
per Ester Tur
Aquest curs s’adreça a les persones que volen consolidar i millorar els coneixements de català (aprenents de nivell elemental i de nivell intermedi). Les classes tenen un enfocament pràctic i ens dediquem, sobretot, a parlar i escriure. A partir dels textos produïts, repassem el coneixement de la gramàtica i el vocabulari.
del 17 al 23, de les 9 a dos quarts d'11

Curs 2. Llengua catalana. Nivell superior
per Ester Tur
Aquest curs s’adreça a les persones que ja tenen un bon nivell de català i volen millorar la seva competència lingüística (aprenents de nivell de suficiència i superior). Farem especial èmfasi a treballar la riquesa i la precisió del lèxic i a repassar aspectes conflictius de gramàtica. Treballarem a partir de textos literaris per a fomentar l’aprenentatge a través de la reflexió sobre la llengua.
del 17 al 23, de dos quarts d'11 a les 12