correu@uce.cat +34 933 172 411

ÀREA DE PENSAMENT I FEMINISMES
La interseccionalitat. Una aproximació a les experiències d'opressió i poder

Coordinadora: Dra. ANNA ORTÍN I NADAL (Universitat de Groningen, Països Baixos)

del 17 al 19 d'agost del 2023


La interseccionalitat és una eina d'estudi que ens ajuda a entendre com l'opressió i el privilegi s'entrellacen en les identitats socials concretes. És una manera de fer visible que la interacció de categories com, per exemple, el gènere, l'ètnia, la classe social, l'orientació sexual, l'edat, la nacionalitat o l'aparença física configuren les vivències de desigualtat i poder. L'ordit d'aquests eixos en cada individu i en cada col•lectiu depèn de contextos locals i estructures de poder existents com, per exemple, el patriarcat, el colonialisme, el racisme, la xenofòbia, l'homofòbia, o l'imperialisme. Aquesta noció s'origina al Black Feminism dels anys vuitanta als Estats Units i ha esdevingut un marc d'estudi eficaç per a comprendre que no existeix un posicionament neutral de l'individu al món, sinó que totes les persones ocupem un lloc concret en les interseccions de poder i opressió. Els estudis acadèmics i els activismes han confirmat que la interseccionalitat és una noció reeixida per la seva capacitat explicativa de les experiències individuals i pel seu potencial en l'àmbit de la justícia social i els drets humans.

Aplicació del concepte d’interseccionalitat
per la Dra. MARIA RODÓ I ZÁRATE (Universitat Pompeu Fabra)
dia 17, de les 9 a dos quarts d’11 del matí

Com pensar la interseccionalitat des de l’experiència viscuda
per la Dra. MARIA RODÓ I ZÁRATE (Universitat Pompeu Fabra)
Sessió en format de taller.
dia 17, de dos quarts d’11 a les 12 del migdia

Feminisme i independentisme català. Trobades i friccions
per MARTA ROQUETA I FERNÁNDEZ (Universitat Oberta de Catalunya)
La classe té com a objectiu conèixer la relació que els diversos feminismes a Catalunya han tingut amb l’independentisme. A la primera part de la sessió es repassarà la història del feminisme català independentista, i les seves posicions amb relació al feminisme espanyol i l’independentisme català. A la segona part, es reflexionarà sobre com podem llegir els grans debats actuals dels feminismes des d’una perspectiva independentista.
dia 18, de les 9 a les 12 del migdia

La contraofensiva masclista. Eines per identificar-la a l’independentisme català
per MARTA ROQUETA I FERNÁNDEZ (Universitat Oberta de Catalunya)
Arreu del món, el nou embat feminista ha generat una contraofensiva masclista, fins al punt de convertir-se en un dels trets que defineixen l’extrema dreta a l’actualitat. El fet que Catalunya no tingui ni un estat ni, sobretot, una extrema dreta independentista homologable a la que trobem a Espanya, França o Itàlia, comporta que la contraofensiva masclista passi més desapercebuda. En aquesta sessió coneixerem quines són les principals característiques de la contraofensiva misògina i, sobretot, com la podem identificar en espais independentistes.
dia 19, de les 9 a les 12 del migdia