XXIX UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 15 al 24 d’agost del 1997


Tallers


Cançons populars
a càrrec de RAMON GUAL i BATLLE
cada dia de 3 a 5 de la tarda


La nostra societat canvia constantment. Ara tenim un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d'un tomb de cançons, retrobarem el ritme, la particularitat i la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d'altres antigues i sempre vives.


Muntanyisme
a càrrec de SERGI ROCA
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Recorrent a peu i lentament camins secrets o fressats cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d'un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, farem la tradicional i fabulosa pujada de nit al cim del Canigó. Cal que porteu l'equipament usual de l'excursionista: motxilla, calçat idoni, etc.


Alpinisme
a càrrec de XEVI ROVIRÓ i PEP ROVIRA
dies 20, 21, 22 i 23, 3 a 5 de la tarda


Enguany el taller d'alpinisme està concentrat en quatre tardes ben aprofitades. Durant les sessions farem una colla d'activitats relacionades amb el món de la muntanya i de l'esport. El primer dia farem una aproximació teòrica a la muntanya: anirem desgranant molt alt per alt la història de l'excursionisme fent un repàs des dels inicis, amb aquella por als esperits i dimonis que habitaven als cims, fins a l'actualitat, que usem la muntanya, entre altres coses, per a finalitats esportives. També aquest primer dia observarem material tècnic d'escalada i alpinisme, i veurem un petit audiovisual d'una expedició a l'Himàlaia. Les dues properes tardes farem pràctiques d'escalada en parets de roca prop de Prada (a les Gorgues del Cadí, sota mateix de Sant Martí del Canigó, i als cingles que formen les gorgues de la Cova d'Aragó; per tant caldrà viatjar un xic). L'últim dia anirem a una cova amb una gran sala central que no presenta cap dificultat tècnica; allí podrem manipular material específic d'espeleologia i assaborir les sensacions que ens aporten el silenci i la foscor.
Aquest programa és subjecte a variació segons el temps atmosfèric i els interessos que mostri el grup. EI més important, però, és que ens ho passem la mar de bé envoltats d'amics i de natura.


Sardanes
a càrrec de FRANCESC GARCIA
cada dia de 3 a 5 de la tarda


El taller té el propòsit d'iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Esports
a càrrec de FRANCESC PRUJÀ
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Condició física general: quinze minuts d'exercicis de flexibilitat, quinze minuts de musculació general, i trenta minuts de jogging: cursa de baixa velocitat sobre pista o a la naturalesa. Aquests exercicis s'adaptaran, en cada cas, al sexe i a la força física dels participants.
Esports col·lectius: futbol, bàsquet i voleibol; aprenentatge del gestos tècnics i dels reglaments. Hi ha la possibilitat de fer venir un equip de la vila de Prada, per jugar-hi un partit.


Dansa
a càrrec de RAMON CARDONA
cada dia de 3 a 5 de la tarda


La dansa i el ball, a més de moviment, són llenguatge, relació, comunicació, expressió, comunió amb la parella i amb la resta de balladores i balladors. Per accedir a la dansa cal tenir uns coneixements mínims que podrem aprendre en aquest taller. Cadascú té la seva velocitat d'aprenentatge però tothom hi pot accedir. A la gent de velocitat lenta els calen més dosis de paciència i constància que als altres i un mestre adequat. Aquest taller és obert a tothom i es recomana especialment a les persones que es creuen incapaces de ballar. Enguany ballarem el pasdoble, el vals, la samba, el bolero, el swing ... , juntament amb la polca, el xotis, la masurca i algunes danses col·lectives que podrem practicar als vespres que hi hagi Ball Folc als pobles de la rodalia. Farem servir música en viu enregistrada. Si voleu aprendre i passar-vos-ho bé, us hi esperem cada tarda.


T’ai Txi T’xuan
a càrrec de TERESA GODALL
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


A mig camí entre la dansa i l'art marcial, la seqüència de moviments lents i fluids del T'ai Txi T'xuan ens ofereix l'oportunitat de connectar amb els ritmes de la natura. Ens introduirem en aquesta vella tradició xinesa de treball corporal i de meditació en moviment. A més de la seqüència de moviments encadenats de la forma, practicarem exercicis marcials suaus per parelles (Tui Shou o «empènyer amb les mans»), treballarem amb la qualitat de moviment de les cinc fases o elements (aigua, terra, foc, metall i fusta) i practicarem estiraments amb una atenció especial als punts d'acupuntura tonificants.


Festes catalanes
a càrrec de GUSTAU NAVARRO
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Sense cap mena de dubte les festes són un instrument col·lectiu d'afirmació d'una comunitat, i els elements que la constitueixen permeten que les comunitats se sentin diferenciades i alhora que poden competir entre elles per demostrar la superioritat de les seves expressions festives respecte de les dels altres.
Aquestes premisses festives, poden portar a intentar realitzar certes formes d'apartheid festiu?, el sexisme festiu?, la xenofòbia festiva? Evidentment no sempre han de succeir casos d'aquest tipus, però l'exclusivisme festiu i la idea de la immutabilitat de la tradició poden generar situacions conflictives entre comunitats i en el si de la mateixa comunitat. Problemàtica que pot ser agreujada per la incompetència institucional a l'hora de gestionar i estructurar els espais festius.
Una vegada finalitzats els treballs del II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana, i un cop les Colles de Diables del País Valencià han iniciat la seva consolidació organitzativa, creiem important reflexionar sobre algunes situacions conflictives produïdes al nostre país i en alguna altra contrada de la Península, i fer un repàs intensiu dels aspectes següents: la festa, la festa popular, la festa tradicional, els estudis folklòrics, el calendari festiu, l'invent de la tradició i el context festiu, les funcions de la festa, festa i canvi social, festa i violència ...


Ceràmica
a càrrec de PAULÍ
cada dia de 3 a 5 de la tarda


La ceràmica ens envolta per tot arreu. Però, què en sabem? Prenem, doncs, fang i comencem a realitzar quelcom que serà obra nostra i gràcies al foc: ceràmica. Pràctiques de modelatge de l'argila, diversos sistemes per fer un mateix objecte i experiències del color amb els òxids metàl·lics; també construirem un forn «de paper» amb la cuita dels treballs fets.


Teatre
a càrrec d’IOLANDA HERRERA
cada dia de 3 a 5 de la tarda


L'ésser humà és capaç d'expressar el que sent, el que pensa, sap riure i sap plorar. Pot dir sí i pot dir no, tant de paraula com amb el gest. I està dotat per manifestar tota la gamma de sentiments i d'opinions continguts entre els extrems del sí i del no.
L'home, a més d'expressar-se, és capaç d'interpretar. No pas solament d'escoltar el que li és dit, de fixar-se en el to d'un crit, de copsar el sentit d'un gest i de procurar comprendre'l, sinó també de viure en el món que l'envolta i establir-hi lligams de comunicació.
En un món dominat per la tècnica, per la massa, per l'anonimat, per la mecanització, no ens és pas fàcil de fer prevaler la poderosa força humana, vital, espiritual i sensible que cada home i cada dona posseeixen per ells mateixos.
Però ... , per això som aquí!


Cant coral "Toni Santandreu"
a càrrec d’ANTONI JORQUERA i ORIOL SALADRIGAS
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Aquest taller està dirigit tant a aquells que tenen coneixements musicals i pràctica en el món coral, com als qui, malgrat no tenir l'hàbit de cantar en un cor ni coneixements de lectura musical, els agrada cantar i voldrien formar part durant aquests dies d'una coral.
Al llarg dels vuit dies que farem el taller anirem entrant en el món del cant coral a partir de cànons i de polifonies senzilles, fins a arribar a obres de més complexitat. Enguany dedicarem una atenció especial a la música coral amb acompanyament de piano. El repertori estarà integrat, d'una banda, per música catalana, i de l'altra, per una aproximació a la música lleugera (espirituals negres, música de cinema, etc.). Cal recordar, però, que com sempre el repertori dependrà del nombre de cantaires que hi hagi al taller.
Amb un treball continu i aprofundit, i a partir de la concepció de la veu com a instrument, podrem comprovar que tothom es pot integrar en un cor i descobrir-hi el goig de cantar.


Tècnica vocal
a càrrec de JOSEFINA LUPIÁÑEZ
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Aprendre a fer sonar correctament el nostre instrument. Treballarem la respiració, la impostació i la col·locació de la veu, l'articulació de la boca, la posició i el coneixement del nostre cos, tant interiorment  com exteriorment, a través de les sensacions, interpretació i dicció correcta dels textos. També treballarem, amb el mètode pràctic de Niccola Vaccai, vocalisos fent escales, arpegis, segones, terceres, quartes, etc., tons i semitons. Provarem de trencar el tòpic: «No tinc bona veu, per tant, no puc cantar».


La verbalització de la filmació. Es tracta d’observar com es veu una pel·lícula i es transforma en diferents versions per als espectadors tot continuant explicant la mateixa pel·lícula
a càrrec de JOAQUIM AULADELL
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Es tracta d'observar com es veu una pel·lícula i es transforma en diferents versions per als espectadors tot continuant explicant la mateixa pel·lícula. O no.
Treballarem Blade Runner i els films que tots coneguem i vulguem explicar. Treballarem el guió cinematogràfic. Crearem una història curta, una realització informativa: «La mort d'Alà», de la Crònica de Ramon Muntaner.


Escacs
a càrrec de JOAN POMÉS
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Es farà una introducció als escacs: moviments de peces, anotació de les partides, posicions típiques del mat, reglamentació, obertures, principals línies, celades, etc. Es realitzaran partides entre els assistents guiades pel monitor per assessorar el perquè dels moviments, i també es farà una prova de partida comentada i de resolució de problemes. Els qui obtinguin la millor puntuació rebran un trofeu.


Socorrisme
a càrrec de JOAN LLORT i CARRERAS
cada dia de 3 a 5 de la tarda


A partir de la definició de socorrisme, les seves consideracions i la seva missió, farem una síntesi del cos humà i estudiarem les possibles situacions límit. Així, el programa tractarà, amb pràctiques diàries, dels primers auxilis, el xoc, l'atac de cor, les ferides i les hemorràgies, el tipus de lesions i traumes, les contusions, les distensions, les cremades, la congelació, la insolació, les intoxicacions, les mossegades i les picades d'animals i insectes, el gran sinistre...


Educació ambiental
a càrrec de MARTÍ BOADA (UAB)
dies 15, 16, 17 i 18, de 3 a 5 de la tarda


L'educació ambiental, orígens i actualitat. Desenvolupament sostenible i biodiversitat. Orígens, dinàmica i biogeografia actual dels Països Catalans. Alguns dels problemes ambientals d'avui dia. Aproximació al coneixement del medi a partir del cas de Conflent. Metodologia de treball de camp: models d'interpretació i registre. Tècniques per identificar el camp: la flora i la fauna. Les activitats antròpiques: relacions i impactes. Iniciació a la història ambiental.


Taller de plantes silvestres
a càrrec d’ÀNGEL ROMO
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


Una manera de reconciliar l'home amb el seu entorn és poder fruir amb les plantes silvestres que ens envolten. En general, la flora silvestre és força desconeguda per molts de nosaltres. Per omplir aquesta mancança i acostar-nos a aquest coneixement es farà un estudi pràctic centrat en la rodalia de Prada. El reconeixement de les espècies, les seves característiques diferencials, com es recol·lecten les mostres sense fer malbé la natura, com es prepara un herbari, com es fan servir les claus dicotòmiques per identificar-les, seran aspectes que es tractaran en aquest taller. Tot fruint amb la descoberta de les plantes silvestres.


Experiments científics quotidians
a càrrec de M. TERESA ESCALAS (UAB) i LOURDES SOLER
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


Us convidem a reflexionar sobre la divulgació de la ciència i a participar en activitats científiques. EI taller serà pràctic i actiu, a l'abast de tots els participants. Podreu fer experiments relacionats amb les activitats quotidianes. Els materials del nostre laboratori són casolans i la metodologia és la que usen els científics.
Comprovarem com és possible de fer ciència a casa: analitzarem la qualitat de les aigües i prepararem compost amb les restes del menjar.


L’acció artística (contra les fronteres de l’art)
a càrrec de CARLES HAC MOR i ESTHER XARGAY i DÍDAC LAGARRIGA (Escola Eina de Barcelona)
dies 15, 16, 17 i 18, de 3 a 5 de la tarda


L'acció en dadà, fluxus, l'art conceptual, els anys noranta i les noves tecnologies audiovisuals: interactius, lnternet, realitat virtual, etc. De l'«infra-lleu» de Duchamp al «tothom és artista» de Beuys.
Descodificació dels gèneres i fusió de llenguatges. Un marc teòric (amb passis de diapositives i vídeos) per induir a la realització d'accions i videoaccions.


El guió cinematogràfic
a càrrec de MANUEL JOAN ARINYÓ i IGNASI P. FERRÉ
dies 15, 16, 17 i 18, de 3 a 5 de la tarda


Gèneres i anàlisis de pel·lícules. Idea. Estructures. Diàlegs. Relacions amb la realització i amb la producció de pel·lícules.


L’art avui
a càrrec de JAUME JUANOLA
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda

El taller es proposa de fer entendre que l'art és un refugi de l'ésser humà que li permet de ser lliure i optimista i que és també una manera de realitzar-se d'una cultura i fins i tot d'una civilització. Ajudarà els participants a retrobar el sentit dels elements naturals del seu entorn i el mecanisme pel qual entren en la creació plàstica. A cada curs participarà un artista rossellonès, amb algunes de les seves obres, que comentarà i explicarà abans d'obrir un fructuós diàleg amb els alumnes.