XLVIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

L’Eix Mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura

del 16 al 23 d’agost del 2016


Exposicions


Caterina Albert / Víctor Català: Itinerari vital, intel·lectual i literari
Institut de les Lletres Catalanes, Generalitat de Catalunya

Aquesta exposició ha estat produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, en el marc de la commemoració del 50è aniversari de la mort de Caterina Albert i Paradís (l’Escala, 1869-1966). 

La mostra recorre la vida i obra de Caterina Albert, poeta, narradora, novel·lista i autora teatral. Caterina Albert, més coneguda com a Víctor Català, pseudònim amb què signava les obres  per a poder superar la moral de l’època, va convertir-se en una de les veus representatives del modernisme. Tot i els impediments amb els quals es va haver d’enfrontar pel fet de ser dona, Caterina Albert va obtenir el reconeixement de la intel·lectualitat del moment i el 1905 es va consagrar com a escriptora amb la publicació de la novel·la Solitud.


El sòl i la biodiversitat forestal. La ciència del sòl a la bibliografia: un tast
Institut d'Estudis Catalans

En l’exposició, tretze plafons mostren un seguit de sòls desenvolupats en diferents ambients forestals. Les imatges i els textos que els acompanyen evidencien que la diversitat que observem en els sistemes naturals es correspon amb la diversitat de sòls, ja que els sòls són el resultat de forces impulsores que canvien d’un indret a un altre: el clima, la roca o material originari, la topografia, els éssers vius i el temps. La mostra també inclou una exposició d’estudis i llibres publicats sobre l’edafologia o ciència del sòl, una ciència especialitzada que ha elaborat tota una metodologia d’estudi i una terminologia científica per a descriure els sòls.


L'Entorn d'Aprenentatge del Canigó
Departament d’Ensenyament (Generalitat de Catalunya) i Universitat Catalana d’Estiu

L’Entorn d’Aprenentatge del Canigó és un servei educatiu impulsat per la Universitat Catalana d’Estiu i amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que neix amb l’objectiu d’apropar els estudiants de darrer cicle de primària, secundària i batxillerat dels  Països Catalans al patrimoni cultural i natural de la Catalunya Nord. Situat a Prada, al Centre Transfronterer Pau Casals, seu permanent de l’UCE, a l’antic edifici de Vallroc, l’EdA del Canigó ofereix la possibilitat de realitzar estades d’aprenentatge curricular per a descobrir el bressol de la cultura catalana, conèixer un entorn natural i paisatgístic emblemàtic i singular, rememorar els fets de l’exili. Trepitjant territori, entenem que petjada rere petjada aprenem a descobrir i estimar l’entorn. Cultura, natura, història, paisatge i llengua s’uneixen per esborrar fronteres i celebrar els valors universals que des de l’Abat Oliba fins a Pau Casals van impregnar aquestes contrades.


Canigó, muntanya sagrada dels catalans
Terra Nostra

Per al conjunt dels Països Catalans, el Canigó representa la muntanya sagrada on tothom ha d'haver pujat, almenys una vegada a la vida. Cal dir que la Reconquesta del nostre territori, iniciada els segles IX i X va sortir d'aquí, a l'entorn del castell de Rià, de Sant Miquel de Cuixà, de Sant Martí del Canigó... I els catalans van portar la seva anomenada fins a València, les Illes Balears, Andorra i l'Alguer. És, encara avui, la referència essencial de Catalunya Nord.


Carles Fontserè a l'UCE
Terra Nostra