ENTORN D’APRENENTATGE DEL CANIGÓ

http://serveiseducatius.xtec.cat/edadelcanigo/Els camps (CdA) i els entorns (EdA) d'aprenentatge són serveis educatius que treballen conjuntament amb els centres educatius, per promoure l'aprenentatge dels alumnes a través de l'oferta d'activitats didàctiques innovadores realitzades en un medi natural o cultural singular i per contribuir a l'aprofundiment de la formació competencial de l'alumne.

A l'Entorn d'Aprenentatge del Canigó
podeu fer una estada amb nosaltres i conèixer el ric patrimoni cultural i natural de la Catalunya Nord i en concret del Conflent, comarca històrica que ens acull. És una proposta pedagògica adreçada als estudiants de darrer cicle de primària, secundària  i batxillerat. Els centres educatius poden fer estades de dos a cinc dies a l'EdA del Canigó, amb l'allotjament, i la realització d'activitats educatives.

Com cada any, s'obre el període d'inscripcions per a fer activitats d'un dia o estades de 2 a 5 dies als Camps i Entorns d'Aprenentatge per al curs 2021-2022. El termini per a fer les preinscripcions és des del 10 de maig fins el 4 de juny del 2021, en període ordinari. I del 7 de juny de 2021 al 7 de juny de 2022, en període extraordinari.

Obertes les inscripcions per al curs 2021-2022. Al web del Departament d'Ensenyament http://xtec.gencat.cat/ca/serveis/sesc/cda/inscripcio/ trobareu tota la informació necessària i l'accés a l'aplicació de gestió en línia per fer la sol•licitud. En el cas que sigueu un centre fora de Catalunya o una Universitat podeu fer la vostra sol•licitud a través del següent formulari específic.

Per qualsevol aclariment ens podeu contactar per correu electrònic a: edadelcanigo@gmail.com o trucant al (0033) 644 825 287 i amb molt de gust us atendrem.


 

ELS ÀMBITS DE L'ENTORN D'APRENENTATGE DEL CANIGÓ

El bressol de Catalunya: És ben sabut que Ripoll és coneguda com el bressol de Catalunya. Aquesta denominació la disputa amistosament amb la comarca del Conflent. Sigui l’una o l’altra, el que és indiscutible  és que en aquestes valls de cada cantó del Pirineu hi sorgiren uns comtats que, junts, amb els seus castells i monestirs dirigits per homes coratjosos, van començar a escriure una història mil·lenària. Una història que encara perdura. Activitats: Sant Martí del Canigó, Sant Miquel de Cuixà, Priorat de Serrabona, Priorat de Marcèvol i Castell de Rià.Antic Regne de Mallorca: Va haver-hi un temps que la Catalunya Nord va formar part del Regne de Mallorca (1276 – 1349).  D’aquest passat lligat a les Illes, resten vestigis en el territori. Els coneixerem i veurem quines foren les relacions de la Catalunya Nord amb l’illa de Mallorca. Activitats: Castell Reial de Cotlliure, Palau dels Reis de Mallorca, Catedral de Perpinyà.
Fem el Verdaguer. Excursionisme i poesia: Entre els estius de 1882 i 1883, el poeta Jacint Verdaguer va recórrer el nostre Pirineu per coronar els seus cims més populars mentre componia la seva obra més emblemàtica: Canigó. Aquesta activitat vol ser un homenatge a un dels iniciadors de l’excursionisme, Verdaguer, que de forma agosarada va caminar pas a pas per descobrir les llegendes, la toponímia, la història i la llengua. Activitats: proposem una mirada diferent als itineraris de Sant Martí del Canigó i el Castell de Rià, a través de la poesia de Verdaguer, mentre descobrim la natura i el paisatge.Exili i resistència: La Catalunya Nord, territori fronterer al llarg de la història, fou un territori d’arribada de milers de republicans fugint del feixisme. Tots ells iniciaven, en arribar a aquestes contrades, l’exili, que per si mateix comportava resistència. Treballarem els grans conflictes del segle XX i les seves conseqüències, tot recorrent espais de memòria que ens han d’ajudar a no oblidar. Activitats: Memorial de Ribesaltes, Camps de refugiats, Platja d'Argelers, Maternitat d'Elna, Descoberta de Prada, Itinerari de l'exili, Cartes des de Prada.Territori, geologia i medi ambient: conforma un conjunt d’activitats centrades en el patrimoni natural. La importància geològica de la zona, la diversitat d’ecosistemes, la combinació d’aigües termals, aigües subterrànies i torrents fluvials, configuren un territori amb un paisatge en intrínseca relació amb l’activat humana que des de temps passats ha sabut obtenir els recursos necessaris per la seva subsistència. Activitats: massís del Canigó, Bosc del Bastard, Coves de les Grans Canaletes, Orgues d'Illa de Tet i Taller de pedra seca.
Frontera: En funció de la vostra via d’accés us rebrem en una de les fortaleses, on farem una visita i reflexionarem sobre el fet fronterer, al llarg de la història i en l’actualitat. Activitats: Fort Liberia, Vilafranca de Conflent, Fort Bellaguarda, Ciutadella de Montlluís.


Consulteu totes les activitats

L'Alberg ofereix, a part de les activitats pròpies de l'Entorn d'Aprenentatge i en horari no lectiu, activitats de lleure que podeu consultar amb els coordinadors de l'estada.


L'Alberg Pau Casals - Canigó està situat al municipi de Prada (el Conflent), al peu del Canigó i a la vora de l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, dels priorats de Serrabona i Marcèvol i del monestir de Sant Martí del Canigó. A 44 km de Perpinyà, a 59 km de Puigcerdà i a 61 km de les pistes d'esquí dels Angles. (vegeu el mapa)
És un conjunt de tres edificis mediambientalment sostenibles: dos destinats a dormitoris i un altre de polivalent destinat a serveis. L'edifici principal és de gran interès arquitectònic i fou construït l'any 1924, obra de l'arquitecte barceloní Ricard Segalà. L'alberg ofereix 86 places repartides en 24 habitacions, amb un jardí de 5.000 m2, amb una gran sala d'estar i recepció, tres grans aules i cuina. (més informació al web de l'alberg)

Preus (inclou pensió completa i activitats):
- Estada de dos dies (1 nit): 36 € per alumne
- Estada de tres dies (2 nits): 69 € per alumne
- Estada de quatre dies (3 nits): 102 € per alumne
- Estada de cinc dies (4 nits): 135 € per alumne