XXIV UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (1992)



Dates: del 15 al 23 d’agost del 1992

Organitzadors: Associació Universitat Catalana d'Estiu

Preus: Matrícula i estada: 1.900 francs - 38.000 pessetes

Participació: 1350

Cartell: Manolo Boix (País Valencià)


Seccions: Cursos de formació cultural, seminaris, tallers, actes, commemoracions, conferències debats i diades.

— Actes, conferències, debats i taules rodones: Conferències. El discurs de l’extrema dreta a la Catalunya del Nord — Els problemes ecològics de la Mediterrània — La nutrició avui: salut i dèries — El futur de la Xina — Per la llibertat i la democràcia — L’aventura al Pol Nord — Commemoracions. Acte inagural: Commemoració dels 30 anys de "Nosaltres els valencians" de Joan Fuster — Debats. Política científica catalana — Països Catalans: una nova reformulació del concepte partint de la realitat — Municipi versus nació — Desfer país: l’endemà d’un incendi forestal — La moda — Control de qualitat en la cultura — Funció nacional de les televisions i ràdios — Homenatges. Homenatge a Enric Valor — Homenatge a Enric Casassas i Simó.

— Seminaris d’extensió universitària – àrea de ciències: Els orígens. Origen de l’Univers — Origen de la sexualitat humana — L’origen de l’individu — Els inicis de la matemàtica moderna — Origen dels ecosistemes — Origen dels continents i dels oceans — El desenvolupament del nostre sistema de numeració — Origen i evolució del llenguatge — L’origen de les espècies — L’origen de l’home en les ciències humanes — Orígens de la vida i del càncer — Els primers sistemes genètics — Envelliment cerebral i senilitat. Deteriorament cognitiu en l’envelliment normal — Canvis morfològics cerebrals associats a l’envelliment — Processos patològics del deteriorament mental — L’estrés i l’envelliment mental.

— Seminaris d’extensió universitària – àrea d'humanitats: Ciències socials. Europea en el nou ordre internacional. El continent europeu en el sistema internacional de la postguerra freda — El tractat de Maastricht i el procés d’integració europea — Els vells estats europeus: el triangle jacobí — Interdependència econòmica i domini polític — Moviments internacionals de capitals i mercats locals — Problemes mediambientals a escala regional i a escala global: anàlisi de casos concrets — la independència de Catalunya a l’Europa mediterrània occidental — Migracions i conflicte interètnic: del melting pot al ghetto — La "invenció" del fanatisme — El futur de les cultures no occidentals a Europa — La crisi de la cultura democràtica — Crisi del marxisme, ideologia i praxi — Vells i nous nacionalismes — L’evolució del sistema onomàstic als Països Catalans (antroponímia-toponímia) — Llenguatges no verbals i diversitat cultural — Els nacionalismes a Europa, un intent de sistematització — Cap a un futur sense exèrcits — Art i literatura. Perspectives d’una cinematografia europea — L’art contemporani i les connexions europees — La situació de la llengua tres olimpíades després — Enric Valor: "Des del Sud amb resistència" — Teatre al Rosselló — Projecció de la música catalana en l’àmbit europeu del segle XVIII — La cançó social en el món contemporani — Història de la Franja de Ponent — Introducció a la traducció literària — Actitud i consciència lingüística dels valencians als segles XIX i XX — Els últims anys del teatre català — Sociolingüística. Panoràmica sociolingüística d’alguns països europeus que han estat notícia recentment: Lituània, Eslovènia, Croàcia, Llombardia, Escòcia, Alemanya, Ucraïna i Bielorússia — Història. Dinàmica nacionalista de Mallorca, el País Valencià i el Principat (1868-1923) — Dinàmica nacionalista de Mallorca, del País Valencià i del Principat —

— Seminaris d’extensió universitària – àrea d'informàtica: Taller de multimèdia — Taller de realitat virtual: obrim una escletxa — II Jornada d’Informàtica a Prada: presentació del Grup Cultures Informàtiques de l’Institut d’Estudis Catalans (La definició d'un projectes des de l'usuari — Dialògicai utlització de la realitat virtual — L'ús de la realitat virtual a la realitat empresarial — Telecomunicacions i creació d'espais virtuals)

— Seminaris d’investigació: UNIVERSITAT RAMON LLULL. Ones mil·limètriques i fusió termonuclear — Síntesi del català per ordinador — UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA. Els georecursos catalans: el seu aprofitament, l’impacte ambiental de la seva explotació, l’aigua, els minerals i les roques industrials a Catalunya — La informàtica: més enllà i més ença dels ordinadors — UNIVERSITAT JAUME I. Estrès, motivació i alteracions càrdiovasculars — ESTUDIS UNIVERSITARIS DE VIC. 200 anys de Faraday i la inducció electromagnètica — UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. L’educació en la vida quotidiana — UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Mallorca, cinc-cents anys enrere — Catalans a Amèrica — Turisme — UNIVERSITAT DE BARCELONA. Modelització i ciència experimental — UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Passatge pel país medieval — Sistema immunitari i sida — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ. Home i medi, llengua i literatura: confluències — UNIVERSITAT DE GIRONA. El ritme de la prosa — UNIVERSITAT DE LLEIDA. Cap a una metodologia per a la traducció televisiva al català — La por a la màquina i els orígens de la ciència ficció.

— Cursos de formació cultural: Iniciació als Països Catalans. La presència catalana a Amèrica (1840-1992) — Introducció a la mètrica i a la versificació catalanes — Del grup folk al Tradicionàrius (1967-1992): 25 anys de cançó d’arrels als Països Catalans — La novel·la històrica catalana (1862-1882): 130 anys de L’orfeneta de MenàrguensIniciació a la llengua. Nivell A — Nivell B — Nivell C1 — Nivell C2, lèxic i terminologia — Sociologia de la llengua. Minorització lingüística: factors quantitatius i qualitatius — Iniciació a la literatura catalana. Literatura i seducció — Textos, estils i models de llengua — La literatura catalana i els signes del zodíac — Coneixement de la Catalunya del Nord. La Catalunya del Nord just abans de l’entrada a la "Nova Europa" — La revista Sant Joan i Barres reflex de les polèmiques lingüístiques — Els ermitatges de la Catalunya del Nord — Edició catalana a Andorra (problemes i realitats) — El material (llibres, revistes, publicacions diverses, fullets) de l'exili a la Catalunya del Nord — El Punt, una experiència de setmanari a la Catalunya del Nord — 24 anys d'Universitat Catalana d'Estiu a Prada — Les publicacions del CREC a la Universitat de Perpinyà — Noves perspectives dels media a la Catalunya del Nord (ràdio, televisió, premsa) — Els monuments de la nostra història: Sant Miquel de Cuixà, Sant Martí del Canigó, Serrabona, Castellnou, Palau dels reis de Mallorca... visites comentades — Iniciació a les ciències de la salut. Alimentació i salut — Sanitat i Tercer Món — Terapèutiques alternatives.

— Reunions científiques i professionals: II Jornades de Biologia «Els incendis forestals i les seves conseqüències» — XI Jornades de recerca experimental en física i química «Telecomunicacions» — Aportació cristiana al projecte nacional «Una església arrelada en la quotidianitat» — VIII Diades d’Agricultura a Prada «Evolució varietal en viticultura, resultats i perspectives» — VII Jornades sobre Cooperativisme a Prada «L’estatut de la cooperativa europea: ferment de creixement?» — V Intercanvis pedagògics dels Països Catalans.Seminaris de formació mútua — Seminaris monogràfics — Curs intensiu de català. Pprograma d’immersió lingüística per a mestres de l’Alguer i de la Catalunya del Nord — Seminari Colom i el món català — V Diada Andorrana «Tendències polítiques a Andorra» — Fòrums Catalunya Nord «Agroturisme català transfronterer»

— Tallers: Tallers d’animació. Cançons populars: 10 poetes catalans en cançons recollides a la Catalunya de Nord — Animació als pobles — Muntanyisme — Alpinisme — Sardanes — Esports — Dansa — T’ai Txi T’xuan — Festes catalanes — Tallers d’art. Ceràmica — Teatre — Cant coral "Toni Santandreu" — Tallers de comunicació. Taller d’escriptura — Vídeo — Ràdio — El llenguatge del cos. Energia: desig, plaer, goig de viure — Tallers científics. Cuina i alimentació — Socorrisme — Astronomia — Educació ambiental.

— Espectacles: Música (L’Agram — Carraixet — Claudi Arimany i l'Orquestra de Cambra de Virtuosos d’Hongria — Crescendo — Cobla Els Únics — Ocults — Celdoni Fonoll i Lloll Bertran — Jordi Savall, Rolf Lislevand i Montserrat Figueras — Jordi Barre, Pere Figueres, Joan Pau Giner i Teresa Rebull — Duble Buble — La Vella Dixieland) — Mostra de cinema català (Gent i paisatgeManila d’Antoni Chavarrías — Aquesta nit o mai de Ventura Pons — El llarg hivern de Jaume Camino — No et tallis ni un pèl de Francesc Casanova —Solitud de Romà Guardiet — Els mars del Sud de Manuel Esteban —Hamlet de Franco Zefirelli)

— Excursions: Sant Martí del Canigó, Serrabona, Sant Miquel de Cuixà, Perpinyà (Palau dels Reis de Mallorca), Elna, Ceret (Museu d’Art Modern), Cotlliure, Banyuls de la Marenda (Centre Oceanogràfic), Illa

Professorat: F. Albardané, Jordi Alberich, Joan Alegret, Salvador Alegret, Pius Alibek, Salvador Almenar, Alfons Almendros, Lluís Alpera, Josep Maria Aragonès, Joaquim Arenas, Cristina Arino, Joaquim Auladell, Josep Ayats, Francesc Baltasar, Jordi Banyeres, Miquel Barbarà, Maria Barceló, Salvador Bardolet, Josep Bargalló i Valls, Alà Baylac, Joan Becat, Pere Becque, Josep Benet, Antoni Bibiloni, Gabriel Bibiloni, Josep Blat, Martí Boada, Nil Bohigas, Claudi Bordanell, D. Boubals, Vicent Brotons, Jesús Buxo, Miquel Caballeria, Max Cahner, Jaume Calafat, Martina Camiade, Jaume Camprodon, Jaume Carbonell, Jordi Carbonell, Ramon Cardona, Salvador Cardús, Josep Lluís Carod Rovira, Muriel Casals, Teresa Casals, Montserrat Casanovas, Josep Maria Casas, Enric Casassas, Josep Castano, Josep Maria Castellnou, Pere Català i Roca, Núria Clotet, Agustí Colomines, Eliana Comelada, Sílvia Còppulo, Ramon Coy, Adelaida Delgado, Josep Maria Diaz, Xavier Diez, Josep Dolcet, Martí Dominguez, Lluís Duch, Xavier Duran, Rosa Escorhiuela, Josep Espriu, Miquel Esteban, Ricard Estrada, Claudi Fauli, Alfred Fernàndez Teruel, Abel Figueres, Josep Font, Enric Frigola, Agustí Galiana, Joan Galindo, Pere Gallardo-Torrano, Pere Garcia, Sebastià Garcia Mut, Ferran Garcia Oliver, Jordi Gassio, Maria Dolors Gea i Valor, Santiago Gimeno, Maria Teresa Giner, Alfred Giner Sorolla, Isabel Giralt, Josep Giribet, Antoni Glory, Teresa Godall, Rafael Grasa, Ramon Gual, Ramon Gual (fill), Ricard Guerrero, Josep Guia, Llorenç Guilera, Francesc J. Guillem, Santiago Guillén, Santos Hernàndez, Carme Hostalnou, Josep Huguet, Josepa Huguet, Ma Jisen, Bernat Joan, Manuel Joan i Arinyó, Cristòfol Jordà, Antoni Jorquera,David Jou, Carme Junqué, Roger Justafré, Roser Latorre, Gonçal Lloveras i Vallés, Albert Lozano, Josefina Lupiàñez, Joaquim Mallafré, Pere Manzanares, Miquel Marimon, Lluís Marquet, Fèlix Martí, Josep Martí i Roca, Antoni Martínez, Vicent Martinez, Francesc Mas, Josep Maria Mata, Joan Carles Mèlich, Josep Maria Merenciano, Toni Mestres, Walter Meyerstein, Narcís Mir, Joan Mira, Joaquim Monclus, Rosa de Montella, Josep Montserrat, Josep Moran, Mateu Morro, Jordi Muñoz, Josep Murgades, Joaquim Nadal, Gustau Navarro, Salvador Oliva, Antoni Olivé, Francesc Palmero, Joan Miquel i Elena Paraire, C. Parellada, Vicent Partal, Lluís Pascual, Paulí,Maria Lluïsa Pazos, Isabel Penarrubia, Joaquim Pla, Xevi Planes, Pere Ponsich, J. Porter, Miquel Porter i Moix, Rafel Pozo, Roger Pradon, Margarida Prats, Francesc Prujà, Eduard Puig Vayreda, Miquel Pueyo, Pere Puigdomènech, M. del Tura Puigvert, Jaume Puy, Pilar Rahola, Joan Raynal, Raimon Reginaldo, Salvador Reguant, Ignasi Riera, Xavier Rius, Cori Rojas, Joandomènec Ros, Francesc Rossell, Xavier Roviro, Xavier Rubert de Ventós, Santi Sabaté, Vicent Salavert, Josep Sampere, Pere Sampol, Francesc Sastre i Alberti, Carles Schnabel, Blanca Serra, Dolors Serra, Lluís Serra i Majent, Maria Dolors Solà Homs, Carles Soler, Magda Soler, Rosa Solves, Màrius Sorolla, E. Tell, Josep Maria Terricabres, Jordi Tiñena i Amorós, Adolf Tobena, Julià Toledo, Xavier Tomàs, Albert de la Torre, Pere Torres, Enric Valduvi, Joan Lluís Valls, Miquela Valls, Santiago Vallès, Jordi Vera, Benet Vigo, Pep Vila, Marc Aureli Vila, Fina Vinas, Joana Vinas i Patrick Zabalbeascoa.


Associació Universitat Catalana d'Estiu:

PATRONAT DE L'ASSOCIACIÓ
President: Emili Giralt (Institut d’Estudis Catalans)
Secretari:  Joan Becat
Vocals:  Josep Lluís Carod-Rovira (Òmnium Cultural), Eliseu Climent (Acció Cultural del País Valencià), Eugeni Giral (Amics de l’UCE), Llorenç Planes (Amics de l’UCE a la Catalunya Nord), Antoni Mir (Obra Cultural Balear), Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Joan Ané, Josep Guia, Miquel Porter i Moix, Antoni Lloret, Lluís Lliboutry, Aina Moll, Pere Verdaguer, Max Cahner, Enric Casassas, Nadal Batle (rector de la Universitat de les Illes Balears), Joan Sagnes (president de la Universitat de Perpinyà), Josep Maria Bricall (rector de la Universitat de Barcelona), Gabriel Ferrater (rector de la Universitat Politècnica de Catalunya), Ramon Lapiedra (rector de la Universitat de València) i Josep Maria Vallès (rector de la Universitat Autònoma de Barcelona).

EQUIP RECTOR
Comissió permanent: Max Cahner (president), Salvador Alegret (vicepresident de relacions institucionals), Jordi Carbonell (vicepresident de les relacions amb l’IEC), Salvador Cardús (vicepresident de relacions universitàries), Josep Lluís Carod-Rovira (vicepresident de relacions amb les Illes i el País Valencià), Pere Verdaguer (vicepresident de relacions amb la Catalunya del Nord), Juli Peretó (coordinador de l’àrea de ciències), Josep Huguet (coordinador de l’àrea d’humanitats), Pilar Rahola, Ramon Gual (tresorer) i Joan Maluquer (gerent)
Consell assessor: Joaquim Arenes, Eugeni Giral, Antoni Mir, Joan F. Mira, Llorenç Planes i Adolf Tobeña.