XXIII UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (1991)



Dates: del 15 al 24 d’agost del 1991

Organitzadors: Associació Universitat Catalana d'Estiu

Preus: Matrícula i estada: 1.900 francs - 38.000 pessetes

Participació: 1150

Cartell: Jordi Samsó (Principat)


Seccions: Cursos de formació cultural, seminaris, tallers, actes, conferències, debats, taules rodones i diades.

— Actes, conferències, debats i taules rodones: Conferències. El Kurdistan, un poble contra l’adversitat — El medi ambient a Catalunya — Galicia, present i futur d’una nació atlàntica — Ritme i nació del rock català — Commemoracions. Centenari de les Bases de Manresa — Acte inaugural — 30 anys de la Nova Cançó — Debats generals. El negoci de la guerra — Regionalització i autonomia a l’estat francès — La Universitat — La cultura de la moto — La immigració no europea a Europa — La gestió de l’aigua als Països Catalans — L’integrisme religiós: fanatisme o ideologia? — La recuperació dels nuclis urbans antics — La premsa diària en català — Homenatges. Homenatge a Avel·lí Artís Gener — Homenatge a Miquel Tarradell.

— Seminaris d’extensió universitària – àrea de ciències: Líquids i biofluïds. Un viatge extraordinari al món de l’aigua — El cicle de l’aigua o l’aigua a la natura — L’aigua en moviment i la matemàtica — Els medis no aquosos — Agents contaminants de l’aigua — La potabilització de les aigües — Ecologia i evolució al medi aquàtic — La saba — La llet materna, l’aliment natural del nounat — Què esdevé la contaminació de les aigües continentals dins el mar?

— Seminaris d’extensió universitària – àrea d'humanitats: Arts i literatura. Fi de segle i cultures en conflicte. La creació literària en una cultura de la imatge — Literatura i societat: la generació poètica valenciana de postguerra — El cinema com a vehicle de comunicació intercultural — Funcions socials de la música — L’art: valor i/o preu? Anàlisi internacional del món de l’art: creació, mercat, museus, crítica, moda... — Projecció intercultural del jazzAnàlisi i teoria del nacionalisme. Cultura, política i alliberament nacional — Les repercussions del cop d’estat a l’URSS — Drets culturals dels pobles — El nacionalisme en el món àrab — Linguística. Geografia de les llengües i geografia de les cultures de l’àrea romànica mediterrània — Minorització lingüística i dependència política: llengües, poder i planificació — Normativització i normalització: estat de la qüestió — L’ensenyament en català als Països Catalans. Una aposta per al futur — Ciències socials. La cultura de masses i el nou paper dels intel·lectuals — Economia i cultures en conflicte — La cultura com a diferència — Relació entre cultura de masses i cultura popular — Els mercats de la cultura — Espais de comunicació i hegemonia a l’Europa dels 90 — Pensament i anàlisi. La crisi de la cultura i la crítica de la modernitat segons Hanna Arendt — Corrents migratoris i conflictes culturals a la Mediterrània — El paper de la TV en la cultura àrab — L’occident i la visió del món àrab — Fi de segle i conflictes culturals i ètnics en el món eslau — Constitucionalització de les nacions oprimides de l’Europa Occidental.

— Seminaris d’investigació: UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Contra el país: la desfeta occitana i el catarisme — Bases anatòmiques i fisiològiques de la funció cerebral i el pensament — UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Els aliments a Mallorca entre el segle XVI i el XIX — Les interferències lingüístiques — UNIVERSITAT DE BARCELONA. Del plaer dels sentits al plaer de les xifres: de l’alquímia a la quimiometria — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ. Turisme i cultura — UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA. L’explotació dels recursos sòlids geològics als Països Catalans i la conservació de la natura: un fet compatible o un fet incompatible? — Indústria química: un risc acceptable?

— Cursos de formació cultural: Iniciació als Països Catalans. Literatura catalana medieval — Introducció al llenguatge no verbal — Lectura sociolingüística de la literatura catalana — 30 anys de cançó en català — Iniciació a la llengua. Nivell A — Nivell B — Nivell C1 — Nivell C2. Lèxic i terminologia — Sociologia de la llengua. Multilingüisme als Països Catalans, multilingüisme a Europa — Iniciació a la literatura catalana. Iniciació a la literatura autobiogràfica. 1. Projeccions autobiogràfiques en l'obra de Joan Fuster. 2. Novel·lar la infantesa — L’obra narrativa de Jaume Vidal i Alcover. El cicle novelesc «Els anys i els dies» — Coneixement de la Catalunya del Nord. La Catalunya del Nord i la seva problemàtica — Un aspecte poc conegut en l'obra de J. S. Pons — Festes i aplecs a la Catalunya del Nord — Recordant el poeta Francesc Català — Bibliografia nord catalana, en català, 1502-1991 — Els eixos de circulació a la Catalunya del Nord a l'entrada del 92 — El tren groc de la Cerdanya (1911-1991) — Un pradenc, veguer d'Andorra durant 47 anys: Carles Romeu — Sobrenoms, noms de casa i malnoms a la Catalunya del Nord — Arrels, una escola, una ràdio — Els monuments de la nostra història — Iniciació a la llengua àrab.

— Reunions científiques i professionals: VII Jornada d’Agricultura a Prada «La producció integrada en els fruiters» — VI Jornades sobre Cooperativisme a Prada «El cooperativisme com a element enriquidor de la societat actual» — IV Seminari sobre l’ensenyament i l’ús del català «Intercanvis pedagògics als Països Catalans» — IV Diada Andorrana «El futur d’Andorra» — X Jornades de recerca experimental en física i química «Ciència i tecnologia dels sòls. Caracterització i interaccions físico-químiques» — Fòrums Catalunya Nord «Futur de les relacions agrícoles entre la Catalunya del Nord i la Catalunya del Sud» — I Diada de Biologia «Cap on va la biologia contemporània?» — I Encontre de tècnics de normalització lingüística «Estudi de la realitat sociolingüística de Catalunya» — I Jornada sobre informàtica «Opcions tecnològiques i diversitat cultural» — Seminari: Aportació cristiana al projecte nacional.

— Tallers: Tallers d’animació. Animació als pobles i cançons populars — Muntanyisme — Construcció de gegants — Sardanes — Esports — Dansa — Dansa contemporània. Improvisació — T’ai Ji Quan — Festes catalanes — Tallers d’art. Ceràmica — Teatre — Taller de Cant Coral «Toni Santandreu» — Tallers de comunicació. Animació professional per ordinador: l’animació bidimensional — Disseny professional per ordinador: l’autoedició — Còmic l’obra de Max i Robert Crumb — Vídeo — Ràdio — Tècniques actuals de música electrònica — Tallers de formació pedagògica. El llenguatge del cos. Energia i vida. Les metàfores del cos — Tallers científics. Cuina i alimentació — Socorrisme — Astronomia — Neurociència i psicologia: el cervell ansiós — Psicologia social — L’anàlisi sociolingüística de textos i el discurs català sobre la llengua — Educació ambiental.

— Espectacles: Música (La Gran Aventura — Josep Tero — L’Agram — Banda de Música de Bellreguard — El giravolt de maig — Cobla Els Únics — El Talleret de Salt — Tònica Dominant — Claudi Arimany i Antoni Besses — Crescendo — Biel Majoral i Jaume Arnella — Remigi Palmero — Concert de Cant Coral — La Vella Dixieland) — Teatre (La mare... quina nit! a càrrec del Grup Arturo Calvo) — Cinema (Despertaferro de Jordi Amorós — La teranyina d’Antoni Verdaguer — Què t’hi jugues, Mari Pili? de Ventura Pons — Dalí, amb D de Déu d’Antoni Ribas — El pont de Varsòvia de Pere Portabella — Un submarí a les estovalles d’Ignasi P. Ferré — La Nova Cançó de Francesc Bellmunt — Selecció de curtmetratges sobre els primers anys de la Nova Cançó)

— Excursions: Sant Martí del Canigó, Serrabona, Sant Miquel de Cuixà, Perpinyà (Palau dels Reis de Mallorca), Elna, Ceret (Museu d’Art Modern), Cotlliure, Banyuls de la Marenda (Centre Oceanogràfic), Illa

Professorat: Jordi Alberich, Carme Alcoverro, J. Henar Alegre i Batlle, Joan Alegret, Alfons Almendros, Lluís Alpera, Cristian R. Altaba, Josep Maria Arquer, Joaquim Auladell, Conrad Balaguer, Enric Barbat, Pere Iu Baron, Josep Lluís Batllori, Joan Becat, Xosé Manuel Beiras, Jordi Berrio, Gabriel Bibiloni, Miquel Billoch, Paul Blanc, Josep Blay, Martí Boada, Joan Bonany, Dolors Bramon, Glòria Cabot, Martina Camiade, Jaume Carbonell, Jordi Carbonell, Ramon Cardona, Salvador Cardús, Josep Lluís Carod Rovira, Joaquim Casal, Esperança Casas, Enric Casassas, Josep Castano, Carles Castellanos, François Clamour, Montserrat Colomer, Ferran Conill-Ripollès, Sílvia Còppulo, Maria Corominas, Albert Coromines, Josep Correal, Hervé Cribeillet, Julià Cufí, Xavier Dupré, Abel Figueres, Celdoni Fonoll, Josep Font i Soldevila, Ignasi Franco, Marc Fratantuono, Josep Fuses, Jaume Fuster, Ferran Garcia-Olivé, Josep Enric Gargalló i Gil, Jordi Gassio, Lluís Gavaldà, Josep Gifreu, Ricard Gili, Alfred Giner Sorolla, Roger Giner-Sorolla, Eugeni Giral, Daniel Giralt-Miracle, Antoni Glory, Teresa Godall, Miquel Àngel Gomez, Joan Josep Gonzàlez, Enric Got, Ramon Gual, Ramon Gual (fill), Maia Guenova, Josep Guia, Josep Guitart, Pius Hermez, Jean Michel Hoerner, Oriol Homs, Josepa Huguet, Josep Huguet i Biosca, Joan Pere Ille, Núria Jàvega, Bernat Joan, Manuel Joan i Arinyó, Antoni Jorquera, Pierre Lagarde, Roser Latorre, Pere Manzanares, Miquel Marimon, Lluís Marquet, Casimir Martí, Fèlix Martí, Gonçal Mascunan, Anna Massó, Josep Maria Mata i Perelló, Lleonard Matia, Joan F. Mira, Jordi Moners, Ramon Montañà, Consol Monté, Manuel Montserrat, Lluís Moret, Bienve Moya, Eliseu Muni, Josep Murgades, Josep Maria Navarro, Gustau Navarro i Barba, Miquel Nicolàs i Amorós, Maria Antònia Oliver, Arcadi Oliveres, Joaquim Om, Mercè Pamblanco, Elena Paraire, Joan Miquel Paraire, Vicent Partal, Paulí, Rosa Payró, Josep Pedragosa, Carles Perelló, Gabriel Plana, Llorenç Planes, Xevi Planes, Pere Ponsich, Jordi Porta, Miquel Porter i Moix, Francesc Prujà, Miquel Pueyo i París, Josep Maria Pujol, Josep Rafecas, Carles Ravés, Teresa Rebull, Josep Maria Recasens, Raimon Reginaldo, Antoni Reig, Manuel Ribas i Piera, Josep Rivera i Aranda, Mercè Roca, Cori Rojas, Cristià Salgas, Vicent Salvador, Albert Sangrà, Antònia Sants, Enric Saperas, Jordi Selma Gil, Blanca Serra, Dolors Serra, Isabel Clara Simó, Dolors Solà Homs, Jordi Solé, Joan Solé i Camardons, Romà Tauler, Eliana Thibaut Comelada, Jordi Tiñena i Amorós, Pasqual Tirach, Adolf Tobeña, Xavier Tomàs, Montserrat Torres, Josep Trilla i Arrufat, Imma Tubella, Gregori València Parera, Joan Vall, Joan Lluís Valls, Miquela Valls, Teresa Valls, Joan Vallvé, Vicent Manuel Vidal, Vidal Vidal, Albert Viladot i Albert Vilalta.


Associació Universitat Catalana d'Estiu:

PATRONAT DE L'ASSOCIACIÓ
President: Emili Giralt (Institut d’Estudis Catalans)
Secretari:  Joan Becat
Vocals:  Joan Ané, Josep Lluís Carod-Rovira (Òmnium Cultural), Eliseu Climent (Acció Cultural del País Valencià), Eugeni Giral (Amics de l’UCE), Llorenç Planes (Amics de l’UCE a la Catalunya Nord), Josep Guia, Narcís Duran (Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya Nord), Josep Maria Llompart (Obra Cultural Balear), Antoni Lloret, Lluís Lliboutry, Aina Moll, Pere Verdaguer, Enric Casassas (president de l’UCE), Nadal Batle (rector de la Universitat de les Illes Balears), Enric Got (president de la Universitat de Perpinyà), Josep Maria Bricall (rector de la Universitat de Barcelona), Gabriel Ferrater (rector de la Universitat Politècnica de Catalunya), Ramon Lapiedra (rector de la Universitat de València), Josep Maria Vallès (rector de la Universitat Autònoma de Barcelona), Max Cahner, Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències) i Miquel Porter i Moix.

EQUIP RECTOR
Comissió permanent: Enric Casassas (president), Josep Lluís Carod-Rovira (vicepresident), Salvador Alegret (coordinador de l’àrea de ciències), Josep Gifreu (coordinador de l’àrea d’humanitats), Pilar Rahola, Sílvia Cóppulo, Ramon Gual (tresorer) i Joan Maluquer (gerent)
Consell assessor: Joaquim Arenes, Jordi Carbonell (vicepresident), Eugeni Giral, Antoni Mir, Joan F. Mira i Llorenç Planes.