V Jornades Martinellianes

 

TRANSFORMAR LER RUÏNES: EL PERÍODE FRANQUISTA (1939-1975)

Gandesa, del 10 al 12 de juliol del 2003


Motiu i objectiu de les jornades

Per cinquè any consecutiu se celebren les Jornades Martinellianes, organitzades per la Universitat Catalana d’Estiu i l’Associació Cultural Cèsar Martinell. L’edició d’enguany continua el cicle iniciat fa quatre anys sota el títol genèric Restauracions i Transformacions del Patrimoni Arquitectònic Català, en el qual s’analitza la història de l’arquitectura del país durant els segles XIX i XX des de diversos punts de vista. Així, el juliol de 2000 van tenir lloc les II Jornades Martinellianes (les primeres del cicle esmentat), amb el títol Els orígens (del Neoclassicisme a la fi del segle XIX), i el juliol de 2001 se celebrava la tercera edició, dedicada al tema A cavall entre dos segles: modernisme i noucentisme, i el juliol del 2002, a Gandesa, les IV Jornades van tractar el tema La Segona República i la Guerra Civil (1931-1939). Ara bé, tot i que l’eix vertebrador de les jornades és sempre l’arquitectura i les seves transformacions i restauracions, es pretén posar l’accent, també, en tots aquells esdeveniments polítics, econòmics, socials i culturals que van marcar una nova manera d’expressió i uns determinats llenguatges arquitectònics.

Destinataris: Llicenciats i estudiants d’arquitectura, d’enginyeria, d’història, d’història de l’art i d’arqueologia, professorat, educadors, regidors de cultura, investigadors i persones interessades en el patrimoni cultural.

Inscripcions: a la Universitat Catalana d'Estiu i a l'Associació Cultural Cèsar Martinell

Data límit d'inscripció: 9 de juliol del 2003

Drets d'inscripció: 90 €, estudiants 72 €

Crèdits: 2

Centre de les jornades
Celler Cooperatiu de Gandesa
Av. Catalunya, 28
Gandesa

Gandesa
Municipi i cap de comarca de la Terra Alta, és centre administratiu i comercial dels pobles que l’envolten. El terme municipal té una extensió de 70,79 km². Al nord té el riu Ebre; al sud, el riu Canaletes; a l’est, les serres de Pàndols i Cavalls, i a l’oest, el municipi de Batea. L’altura màxima del territori correspon a la roca de "Puig Cavaller", a 709 metres, i la més baixa es troba entre l’antic molí de la farina i el santuari de la Fontcalda, a uns 180 metres. El nucli urbà s’alça a 368 metres d’altitud, en un turó poc destacat de la plana i situat a l’epicentre de la gran corba que el curs del riu Ebre descriu abans d’arribar a la Mediterrània. Un dels edificis més representatius de la ciutat és el celler i molí d’oli, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, de 1919.

Coordinació de les Jornades:
Raquel Lacuesta
Anna Pujadas
Joan Maluquer
Ramon Ber
Lluís Melich


PROGRAMA


Dijous, 10 de juliol

16:00 — Recepció i lliurament de la documentació

16:30 — Salutació i presentació de les Jornades Martinellianes, per RAQUEL LACUESTA (coordinadora de les jornades i cap d’investigació i documentació del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona)

17:00 — El franquisme: la imposició d’una cultura, per JOSEP M. ROIG i ROSICH (professor d’història contemporània a la Universitat Rovira i Virgili)

18:00 — Urbanisme i creixement de les ciutats, per ORIOL BOHIGAS i GUARDIOLA (arquitecte)

18:45 — La resistència cultural, per JOSEP M. AINAUD DE LASARTE (historiador)

19:45 — Cinema: règim i antirègim, per MIQUEL PORTER i MOIX (catedràtic emèrit d’història del cinema a la Universitat de Barcelona)

21:30 — Sopar

Divendres, 11 de juliol

9:30 — Presentació de la sessió, per ANNA PUJADAS (professora de teoria de l’art a la Universitat Pompeu Fabra)
El retorn de l’arquitectura noucentista, per MARGARITA GALCERAN (professora d’arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya) i Raquel Cuesta (historiadora de l’art)

10:15 — La represa cultural de l’arquitectura (1955-1975), per ANTONI GONZÁLEZ MORENO-NAVARRO (arquitecte, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona i membre de l’Acadèmia del Partal)

11:00 — Pausa

11:30 — El "boom" de la construcció, per FRANCESC CABANA (historiador i economista, professor d’història econòmica a la Universitat Internacional de Catalunya)

12:15 — Materials i tècniques constructius, per JOSEP IGNASI DE LLORENS (professor d’arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya)

13:00 — Règim i expressió artística, per XAVIER BARRAL i ALTET (catedràtic d’història de l’art de la Universitat de Rennes)

13:45 — Dinar

16:30 — L’expressió literària, per ENRIC GALLÉN (catedràtic de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra)

17:15 — L’aparell simbòlic: una visió antropològica, per JORDI ROCA (professor d’antropologia a la Universitat Rovira i Virgili)

18:00 — Visita a Tortosa: Actuacions de la Dirección General de Regiones Devastadas y el Parador Nacional de Turismo (el castell de la Suda) guiada per JOSEP LLUÍS i GINOVART (arquitecte)

22:30 — Concert: Grup Folk a l'Església Parroquial de Gandesa

Dissabte, 12 de juliol

9:30 — Presentació per LLUÍS MELICH (historiador de l’art i secretari de l’Associació Cultural Cèsar Martinell)
La Carta de Venècia, per SUSANA MORA ALONSO- MUÑORREYO (arquitecte i professora de construcció a l’Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid)

10:15 — La restauració de l’arquitectura medieval asturiana, per PILAR GARCÍA CUETOS (professora d’història de l’art de la Universidad de Oviedo i membre de l’Acadèmia del Partal)

11:00 — Pausa

11:30 — Els "paradores nacionales", per IGNACIO GÁRATE (arquitecte)

12:15 — La restauració durant el franquisme, per RAQUEL LACUESTA (membre de l’Acadèmia Partal)

13:00 — La restauració monumental a Barcelona, per FRANCESC XAVIER ASARTA (arquitecte, antic president de l’Associació d’Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni)

13:45 — Cloenda i lliurament de diplomes