IV Jornades Martinellianes

 

RESTAURACIONS I TRANSFORMACIONS DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC CATALÀ

LA SEGONA REPÚBLICA I LA GUERRA CIVIL


Gandesa, de l'11 al 13 de juliol del 2002


Motiu i objectiu de les jornades

Per quart any consecutiu se celebren les Jornades Martinellianes, organitzades per la Universitat Catalana d'Estiu i l'Associació Cultural Cèsar Martinell. L'edició d'enguany continua el cicle iniciat fa dos anys sota el títol genèric de Restauracions i Transformacions del Patrimoni Arquitectònic Català, en el qual s'analitza la història de l'arquitectura del país durant els segles XIX i XX des de diversos punts de vista. Així, el juliol del 2000 tingueren lloc les II Jornades Martinellianes (les primeres del cicle esmentat), amb el títol d'Els orígens (del Neoclassicisme a la fi del segle XIX), i el juliol del 2001 se celebrava la tercera edició dedicada al tema A Cavall entre dos segles: modernisme i noucentisme. Fins aleshores, totes les sessions es van desenvolupar a la vila del Pinell de Brai.
L'objectiu de les IV Jornades Martinellianes  que tindran com a marc la ciutat de Gandesa, és continuar el programa previst, que serà dedicat al tema La Segona República i la Guerra Civil (1931-1939). Ara bé, tot i que l'eix vertebrador de les jornades és sempre l'arquitectura i les seves transformacions i restauracions, pretenem posar l'accent, també, en tots aquells esdeveniments polítics, econòmics , socials i culturals que van marcar una nova manera d'expressió i uns determinats llenguatges arquitectònics.

Destinataris: Llicenciats i estudiants d’arquitectura, enginyeria, història, història de l’art i arqueologia, professorat, educadors, regidors de cultura, investigadors i persones interessades en el patrimoni cultural.

Gandesa
Municipi i cap de comarca de la Terra Alta, és centre administratiu i comercial dels pobles que l’envolten. El terme municipal té una extensió de 70,79 km². Al nord té el riu Ebre; al sud, el riu Canaletes; a l’est, les serres de Pàndols i Cavalls, i a l’oest, el municipi de Batea. L’altura màxima del territori correspon a la roca de "Puig Cavaller", a 709 metres, i la més baixa es troba entre l’antic molí de la farina i el santuari de la Fontcalda, a uns 180 metres. El nucli urbà s’alça a 368 metres d’altitud, en un turó poc destacat de la plana i situat a l’epicentre de la gran corba que el curs del riu Ebre descriu abans d’arribar a la Mediterrània. Des del temps dels romans, la ciutat ha estat un nus important de carreteres. Els esdeveniments que es tracten en les IV Jornades Martinellianes van tenir una especial rellevància a Gandesa i comarca. Un dels edificis més representatius de la ciutat és el celler i molí d’oli, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, de 1919.

Centre de les jornades: Celler Cooperatiu de Gandesa, Avgda. Catalunya, 28. Gandesa

Inscripcions: a la Universitat Catalana d'Estiu i a l'Associació Cultural Cèsar Martinell

Data límit d'inscripció: 9 de juliol del 2002

Drets d'inscripció: 90 €, estudiants 72 €

Crèdits universitaris: les jornades es poden convalidar per 2 crèdits de lliure elecció a les universitats pertanyents a l'Institut Joan Lluís Vives

Coordinació de les Jornades:
Xavier Barral i Altet
Raquel Lacuesta
Anna Pujadas
Joan Maluquer
Ramon Ber
Lluís Melich


PROGRAMA


Dijous, 11 de juliol

16:00 — Recepció i lliurament de documentació

16:30 Salutació i presentació de les jornades, per RAQUEL LACUESTA (coordinadora de les jornades i cap d'investigació del Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona)

17:00 — Catalunya entre dues dictadures, per JOSEP M. ROIG i ROSICH (professor d’història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili)

18:00 — Pausa

18:45 — El plantejament urbanístic a l'època de la Generalitat, per MANUEL DE TORRES i CAPELL (arquitecte, Universitat Politècnica de Catalunya)

19:00 — Els nous plantejaments estètics, per ANNA PUJADAS (professora de teoria de l'art, Universitat Pompeu Fabra)

19:45 — Visita al museu del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (Gandesa), per ANTONI BLANCH (director del CEBE)

22:30 — Cinema i documentals. Projecció de documentals, per MIQUEL PORTER i MOIX (president de la Universitat Catalana d’Estiu i catedràtic emèrit d'història del cinema de la Universitat de Barcelona). Projecció de l'audiovisual «Güell i Gaudí: un projecte comú», comentada per RAQUEL LACUESTA i JOAN RIEDWIG, directors

Divendres, 12 de juliol

9:30 — La política cultural de la Generalitat Republicana. El conseller Ventura Gasol, per ALBERT BALCELLS (catedràtic d'història ontemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona)

10:15 — Nova construcció, noves formes arquitectòniques, per JOSEP IGNASI DE LLORENS (professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya)

11:00 — Pausa

11:30 — Art i disseny d'avantguarda, per MERCÈ VIDAL i JANSÀ (professora d'art català contemporani de la Universitat de Barcelona)

12:15 — Les publicacions especialitzades de la Catalunya republicana, per FRANCESC FONTBONA (membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi)

13:00 — El cartellisme propagandístic, per IMMACULADA JULIAN (professora d'art contemporani, Universitat de Barcelona)

13:45 — Debat

16:30 — Relats de guerra, per MARIA CAMPILLO (professora de literatura catalana contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona)

17:15 — Els grafits com a mitja propagandístic i com a testimoni: brigadistes internacionals a Castelldefels, per ALBERT LÓPEZ MULLOR (arqueòleg del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona)

18:00 — Visita a Corbera: imatges d'una destrucció. Recorregut pel poble vell de Corbera a càrrec de DAVID TORMOS (historiador del Consorci per a la museïtzació dels espais històrics de la Batalla de l'Ebre)

20:00 — Tornada a Gandesa

22:00 — La música com a expressió de llibertat. Concert de cambra obert al públic en general, a càrrec de MARCEL PASCUAL i ANGUERA. Intervenció de l'Orfeól de Gandesa. Lloc: església parroquial de Gandesa. Preu: 3 €

Dissabte, 13 de juliol

9:30 — La protecció del patrimoni arquitectònic a Europa. La carta d'Atenes, per SUSANA MORA ALONSO-MUÑORREYO (arquitecta, professora de construcció, Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid)

10:15 — La protecció dels monuments durant la República i la Guerra Civil, per ANONI GONZALEZ (arquitecte, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona)

11:00 — Pausa

11:30 — Els fets revolucionaris d'Astúries i les conseqüències en el patrimoni, per PILAR GARCÍA CUETOS (professora d'història de l'art, Universidad de Oviedo)

12:15 — La destrucció del patrimoni religiós a Catalunya, per JOSEP M. MARTÍ i BONET (delegat diocesal del patrimoni artístic i documental de l'Arquebisbat de Barcelona)

13:00 — La pèrdua dels documents del temple de la Sagrada Família, per JORDI BONET i ARMENGOL (arquitecte, director de les obres de la Sagrada Família)

13:45 — Balanç provisional de l'Any Internacional Gaudí 2002, amb DANIEL GIRALT-MIRACLE (comissari general)

14:15 — Acte de cloenda de le sjornades. Lliurament de diplomes

14:30 — Dinar de cloenda. Lloc: Hostal Piqué