Biografia

Amunt, ànima forta! Traspassa la boirada
i arrela dins l’altura com l’arbre dels penyals.
Veuràs caure a tes plantes la mar del món irada,
i tes cançons tranquil·les iran per la ventada
com l’au dels temporals.Miquel Costa i Llobera (1854-1922)


L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC), neix a Mallorca l'any 2004, impulsada pel “Forum Musicae. Centre de dinamització dels ensenyaments musicals a les Balears” , amb l'intenció de consolidar-se com un agent cultural que aplegui a joves d'entre 18 i 26 anys, dels diferents àmbits de la mateixa cultura (Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Illes Balears i el País Valencià) que units pels diferents accents d'una mateixa llengua i amb la música i la llengua com a vincle d'unió, en un segle XXI controvertit, barrejat, multicolor, mestís, multiètnic, pluriracial, vulguin donar a conèixer al món el nostre patrimoni cultural: les nostres músiques, músiques que ens parlen d'allò que fórem i d'allò que som, i contribuir a cercar el seu lloc en aquest marc tan enriquidor que és la pluralitat, el diàleg i la diversitat des del respecte.

El 14 d'agost de 2004 fa la seva presentació oficial a Barcelona amb el concert de cloenda del Festival Mundial de la Joventut , emmarcat dins el Fòrum de les Cultures

La imatge corporativa de l’OJIPC fou creada l’any 2005 per l’artista d’Alcoi Antoni Miró com a mostra de suport a aquest projecte. Actualment l’obra, titulada “Amar l’OJIPC”, roman al museu de l’autor situat al Mas Sopalmo.

Des de l'any 2006 comença a col·laborar amb el Forum Musicae, entitat titular de l'orquestra, la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). Fruit d'aquesta col·laboració en seran, la creació d'un Secretariat Permanent a Barcelona.

L'any 2006 l'OJIPC rep el premi Jaume I de La Franja de Ponent per la seva tasca de defensa del patrimoni cultural català

L’any 2009 amb motiu del cinquè aniversari de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans ( OJIPC) es duen a terme dues iniciatives importants per a la història de l’orquestra: la fundació del Cor Jove dels Països Catalans que, formant part del projecte de l’orquestra, serà el Cor de l’OJIPC. L’acte fundacional es celebra a Mallorca el 6 de juny de 2009 amb l’assistència dels principals representants dels moviments corals de les Illes Balears, Catalunya, Catalunya Nord, Franja de Ponent i Alguer. I la instauració del Concurs de composició Matilde Salvador. Ambdues iniciatives ampliaran així, el ventall d’acció del projecte a tres bandes, el món orquestral, coral i de la composició.

L'any 2009 rep el Premi Caixa de Sabadell i dins l'edició dels Premis 31 de desembre atorgats per l'Obra Cultural Balear, l'OJIPC rep el Premi Josep Maria Llompart per la seva dedicació a la normalització, coneixement i prestigi de la llengua i cultura catalanes i a l'aprofundiment de la identitat nacional.

L'OJIPC i el Cor cobreixen les seves plantilles, seguint, en la mesura del possible, criteris d'equilibri territorial, mitjançant proves d'accés anuals (març-abril) en els diferents territoris, convocades oportunament a través del seu web.

Una de les principals raons de l'existència de l'OJIPC i del Cor de l’OJIPC, serà la recuperació i projecció del nostre patrimoni musical oblidat incomprensiblement. En aquest sentit i sota la supervisió de musicòlegs especialistes dels diferents territoris així com de Salvador Brotons, director titular de l'OJIPC , i d’Esteve Nabona, director del Cor de l’OJIPC, es centraran els esforços en la recuperació d'obres dels nostres compositors, dedicant sempre una part del programa a fer-ne l'estrena o, si s’escau, la reestrena.


Recuperació i Difusió de Patrimoni musical:

Enregistraments

Actualment l'OJIPC té enregistrats, amb el suport de l'emissora Catalunya Música, i editats, quatre volums de la col·lecció Compositors dels Països Catalans.

 • Vol. I (2006) dedicat al valencià Manuel Palau i als catalans Enric Morera, Eduard Toldrà i Pau Casals.
 • Vol. II (2007) dedicat a la castellonenca Matilde Salvador i als catalans Jaume Pahissa i Joaquim Serra.
 • Vol. III (2008) dedicat al valencià Manel Oltra, al mallorquí Baltasar Samper, i al català Eduard Toldrà. En aquest darrer Volum ha realitzat els enregistraments de les estrenes de la Suite en Mi (1919) d'Eduard Toldrà i, amb motiu de l'any Jaume I, de La Mata de Jonc, Himne de l'OJIPC, de Joan Martorell i Adrover, basat en el mateix exemple de la Crònica de Ramon Muntaner.
 • Vol. IV (2009) dedicat als catalans Albéniz i Manén, al mallorquí Mas Porcel i al valencià Vicent Asencio.

Edició de Partitures

Al mateix temps l'OJIPC ha duit a terme l'edició de les següents obres inèdites:

Del Compositor Enric Morera (Barcelona,1865-1942)

 • Somni. Editorial B&M.Versió Català/anglès
 • Indíbil i Mandoni (Poema simfònic, 189?). Editorial B&M.Versió Català/anglès
 • Pàtria (Marxa per orquestra, 1892). Editorial B&M.Versió Català/anglès
 • Catalònia (Epigrama simfònic, 1898). Editorial B&M.Versió Català/anglès

Del compositor Jaume Pahissa (Barcelona, 1880 - Argentina 1969)

 • El Combat (Poema simfònic, 1901). Editorial B&M.Versió Català/anglès
 • A les Costes Mediterrànies (Obertura per a orquestra, 1906). Editorial B&M.Versió Català/anglès

Del compositor Jaume Mas Porcel (Palma, 1909 - Alacant, 1993)

 • Suite simfònica de l’òpera El castell d’iràs i no tornaràs (a cura de M.Estelrich). Editorial Piles. Versió Català/anglès

L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC), té com a finalitats principals:

 • Donar difusió i projecció exterior al patrimoni musical de la nostra cultura
 • Realitzar tasques de recuperació de patrimoni històric. Dedicant l'edició de cada any a la recuperació d'un autor.
 • Dur a terme programes de recerca, edició, enregistrament o interpretació
 • Ser una plataforma de formació i projecció dels nostres joves intèrprets
 • Esdevenir una plataforma real que contribueixi a lavertebració de tots els territoris de l'àmbit cultural català
 • Contribuir a un procés de normalització en l' intercanvi musical entre joves músics del mateix àmbit cultural
 • Consolidar aquesta orquestra com a ambaixadora musical i cultural
 • Afavorir que el nostre patrimoni musical aconsegueixi el seu espai just dins la història de la música
 • Contribuir al desenvolupament musical d'altres cultures oprimides
 • Facilitar una formació orquestral i coral integral
 • Contribuir a impulsar el desenvolupament del món dels nostres cors i orquestres

El compromís amb la llengua i la cultura que uneix els nostres països, la profunda convicció de la necessitat de l'existència d'aquest projecte i de l'espai de confluència, relació, i projecció que significa per a tots els que formam part d'aquest àmbit cultural comú indiscutible, i, per damunt de tot, la música, que ens fa esdevenir universals....., són els pilars sobre els quals es fonamenta aquesta orquestra.

© 2019 OJIPC