Gran Via de les Corts Catalanes, 600, 3r 2a
08007 Barcelona
Telf. 933 172 411 - 933 172 458
Fax 933 172 510 correu@uce.cat

  

XLIV UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU

XLIV UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU

Jornades

Canigó Bàsquet Camp

Ho organitza: Club de Bàsquet de Prada

Dies: 16 al 18 d'agost

El desenvolupament del bàsquet femení a Catalunya
per Patrick Esteban (directiu del Perpinyà, Lliga Femenina), François Gomez (entrenador del Perpinyà, Lliga Femenina) i Silvia Font (seleccionadora catalana)
dia 16 d'agost, a les 3 de la tarda

El lloc del mini bàsquet a Catalunya
per Benoît Bénitez i Ricard Daura (sotsdirector de l'àrea de seleccions de l'FCBQ)
dia 17 d'agost, a les 3 de la tarda

El bàsquet d'alt nivell a Catalunya
per Jacques Astrou (president de la Lliga Llenguadoc Rosselló), Toti Mumbrú i Martínez (gerent de la Federació Catalana de Basquetbol) i Ramon Jordana (entrenador del Segle XXI)
dia 18 d'agost, a les 3 de la tarda


III Jornades de la Fundació Josep Irla a l’UCE

Ho organitza: Fundació Josep Irla

Dies: 17 al 22 d'agost

Poder democràtic i poder financer. Qui controla qui?, per Pere Aragonès (diputat al Parlament de Catalunya i membre de la Comissió d'investigació sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació i la gestió de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors)
dia 17, a les 5

Prou espoli! Ara República Catalana! El full de ruta cap a l'Estat propi, per Oriol Junqueras (president d'ERC)
dia 18, a les 3

Festa-sopar de Vallestàvia
dia 18, a les 8

El jovent independentista Plantem Cara!, per Gerard Gómez del Moral (portaveu nacional de les JERC)
dia 19, a les 5

La projecció dels Països Catalans al món a través de la cultura, per Maria Mercè Roca (escriptora i secretària de política cultural i educació d'ERC)
dia 20, a les 5

Presentació del núm. 17 de la revista Eines («Nosaltres els fusterians»), per Josep Huguet (president de la Fundació Irla)
dia 21, a 2/4 de 12

Homenatge a Avel·lí Artís Gener ‘Tísner', polític nacionalista d'esquerres, per Magda Oranich (advocada) i Josep Huguet (president de la Fundació Irla)
dia 21, a les 5

Continuïtats i discontinuïtats en el republicanisme català. Lliçó Magistral Víctor Torres 2012 amb Josep Bargalló (expresident de l'Institut Ramon Llull i patró de la Fundació Josep Irla) i Jordi Casassas (vicepresident de l'UCE, catedràtic d'història contemporània a la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans)
Acte conjunt de la Universitat Catalana d'Estiu i la Fundació Josep Irla
dia 22, a les 5


XXV Jornada Andorrana

«Andorra i l’obertura econòmica»

Ho organitza: Societat Andorrana de Ciències

Ho patrocina: Ministeri de Cultura (Govern d'Andorra)

Dia: 18 d’agost

Les relacions econòmiques ja han sobrepassat els límits territorials tradicionals, regionals, nacionals i, fins i tot, els internacionals, perquè s'han deixat de produir entre nacions i han esdevingut mundials i a qualsevol escala, nivell o fins i tot ‘transnivell'. La globalització n'és l'evidència i el mercat, substituint tots els mercats, el principi. Andorra no en podia quedar al marge. La necessitat de normalitzar o homologar les seves relacions econòmiques amb l'entorn europeu era una obvietat que s'ha convertit en urgència en l'actual marc de crisi estructural dels nostres veïns pel desgovern del món de les finances. I també per l'esgotament, en no substituir-se ni complementar-se progressivament, dels sectors econòmics que han permès la modernització d'Andorra al segle XX. Més enllà de la simple obertura econòmica, els reptes d'aquesta passen pel model o tipus d'obertura, per la selecció dels mecanismes més adequats per a fer-la i per si s'acompanya i s'ajuda a transformar el teixit econòmic actual en l'etapa de transició que s'inicia, o si se l'abandona a la seva sort.

Matí (de 2/4 de 10 a 2/4 d'1)

Presentació, per Èric Jover i Comas (vicerector per les relacions de l'UCE amb Andorra)

1. Models esgotats, nous horitzons, per Josep Martínez i Salvador (expert universitari en direcció de RRHH a l'empresa i president de l'associació Màxima 6)

2. Obertura econòmica: sí, sempre que no sigui pa per avui i gana per demà, per Cristòfol Ferri i Cintas (representant del partit dels Verds d'Andorra)

3. Empresaris residents i l'obertura econòmica, per Patrícia Bragança i Varela (advocada i presidenta del Club d'Empresaris Portuguesos d'Andorra, CEPA)

4. Universitat de les Valls: Facultat d'odontologia. Un repte personal i ara de país, per Philip Garcia i Ricart (odontòleg i president de la Fundació Maria Teresa Ricart)

5. Els empresaris andorrans davant el nou model econòmic i fiscal d'Andorra: conseqüències i expectatives, per Pere Josep Augé i Sànchez (advocat i empresari, vicepresident executiu de la Comissió de Relacions Internacionals de la CEA)

Salutació del president de l'equip rector de la XLIV UCE, per Jordi Sales i Coderch

6. Oportunitats i reptes de l'obertura econòmica per a Andorra, per Josep Segura i Solà (economista i director general adjunt de Banc de Sabadell d'Andorra)

7. El comerç: obertura o singularitat?, per Antoni Miralles i Gascó (màster en direcció d'empreses i director de negoci del Grup Pyrenées)

8. La inversió estrangera a Andorra, un llarg camí recorregut, per David Rios i Rius (conseller general pel partit Socialdemòcrata, membre de la comissió d'economia del Consell General )

9. L'obertura econòmica: una oportunitat per a Andorra, per Jordi Alcobé i Font (economista i ministre d'economia i ordenament territorial)

10. L'Obertura: estratègia d'alineament amb Exteriors, per Gilbert Saboya i Sunyé (economista i ministre d'afers exteriors)

Ponències no presencials o aportacions escrites:
1. La transformació de l'economia andorrana, per Sergi Tejero i Cano (economista i expresident del Col·legi d'Economistes d'Andorra)
2. L'obertura econòmica al sector farmacèutic, per Carla Guerrero i Ruiz (farmacèutica i presidenta del Col·legi de Farmacèutics d'Andorra)
3. La universitat com a suport a l'obertura econòmica, per Daniel Bastida i Obiols, rector de la Universitat d'Andorra
4. L'obertura econòmica d'Andorra vista des dels Estats Units, per Magda Marquet i Mandicó (bioquímica i empresària fundadora d'Althea Technologies)

Dinar

Tarda (de 2/4 de 4 a les set)

11. La ciutadania com a mitjà de control públic, per Manel Montoro i Muñoz (periodista, emprenedor-empresari i vicepresident de l'associació AD800)

12. Visió de Texbor SL de l'obertura econòmica, per Josep Maria Masó i Marcet (enginyer tèxtil i president de Texbor, SL)

13. La supervivència de l'Estat o el penúltim saqueig?, per Guillem Fornieles i Alacid (funcionari comunal i secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors, SAT)

14. Oberts al món, oberts als canvis, per Montserrat Ronchera i Santacreu (consultora i empresària R-Consultors)

15. Obertura econòmica i revolució tecnològica, un canvi radical en el món de la premsa, per Antoni Cornella i Planells (president de l'Associació Andorrana d'Agències de Publicitat i president de la revista Art de Viure Andorra)

16. La Universitat Oberta La Salle a Andorra. Des d'on i cap a on, per Lluís Vicent i Safont (rector de la Universitat Oberta La Salle)

Pausa

17. Confiança en el turisme, un món d'oportunitats transversals, per Àlex Armengol i Torm (empresari Grup Roc Blanc Hotels i president de la Unió Hotelera d'Andorra)

18. L'obertura econòmica a Andorra. Visió d'un advocat, per Francesc Badia i Gomis (advocat i degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra)

19. L'obertura econòmica i el blanqueig de capitals: un lligam indissoluble, per Carles Fiñana i Pifarré (fiscal adjunt i cap de la Unitat d'Intel·ligència Financera)

20. Afectació a una empresa del país, per Josep Alboquers i Rius (llicenciat en ciències empresarials per ESADE i director general del Grup Perfumeries Júlia)

21. El sistema financer andorrà davant els reptes de la crisi de la Unió Europea i l'obertura econòmica andorrana, per Jaume Sabater i Rovira (químic i empresari OCPS - Universal Gestió)

22. Riscos de l'obertura econòmica, model i gestió, per Maria Reig i Moles (empresària, presidenta de Reig Capital Group i exconsellera general)

Debat

Cloenda, per Àngels Mach i Buch (presidenta de la SAC)

Ponències no presencials o aportacions escrites:
5. L'energia i l'obertura, per Albert Moles i Betriu (director general de FEDA)
6. El paper de l'Empresa Familiar Andorrana en l'obertura econòmica, per Joan Tomàs i Reig (secretari tècnic de l'Empresa Familiar Andorrana)
7. La Cambra de Comerç en l'obertura econòmica, per Marc Pantebre i Palmitjavila (president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis)
8. Abans d'entrar, deixin sortir, per Francesc Bonet i Casas (advocat i economista)


XXVII Jornada d’Agricultura a Prada

«Els joves i la dinamització del sector agrari»

Ho organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris

Dia: 18 d’agost

Massa sovint s'associa l'agricultura amb l'envelliment i la manca de relleu generacional. Certament, la po­blació activa agrària està prou envellida, encara que no tant com el tòpic ens vol fer creure. El fet és que en el món agrari dels territoris de llengua catalana hi ha gent jove amb iniciatives innovadores en productes de qualitat, circuits curts i producció ecològica, entre altres. D'altra banda, la crisi actual ha fet revalorar a alguns joves la permanència en el sector. També cal recordar que el rejoveniment de la població agrària és una prioritat de les polítiques agràries.
A la Jornada d'enguany volem abordar l'aportació dels joves a la dinamització del món agrari des de di­verses perspectives. Al matí, donarem compte de la problemàtica dels joves agricultors i de les polítiques d'incorporació des de l'Administració, les organitza­cions agràries, els experts i la Universitat. A la tarda, presentarem les experiències de sis joves agricultors de diferents indrets i sectors per a obtenir una visió pràctica de la problemàtica.

9:30-10:00 h Obertura de la jornada, per Jordi Sala (director general de desenvolupament rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, DAAM)

10:00-10:15 h Presentació i introducció de la jornada, per Josep M. Vives (president de la ICEA)

10:15-10:45 h Joves agricultors: formació i assessorament, per Jaume Sió (subdirector general de transferència i innovació agroalimentària del DAAM)

10:45-11:00 h Torn d'intervencions i preguntes

11:00-11:45 h La incorporació de joves agricultors a Catalunya i el Canadà, per Neus Monllor (doctora en geografia i medi ambient). La instal·lació de joves agricultors a Catalunya del Nord, per Jean-François Suné (secretari general del Sindicat de Joves Agricultors dels Pirineus Orientals)

11:45-12:15 h Torn d'intervencions i preguntes

12:15-12:45 h Joves, innovació, empresa i territori, per Yancy Vaillant (Departament d'Economia de l'Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona)

12:45-13:00 h Torn d'intervencions i preguntes

13:00-14:30 h Pausa i dinar

14:30-16:30 h Presentació d'experiències, per Mònica Aguilera (cunicultura, Penedès), Marta Arenas (enòloga i responsable de celler , Baix Empordà), Mauri Bosch (horta , Baix Llobregat), Dirk Madriles (oví ecològic, Vallès Oriental), Jean-François Suné (ramaderia, Alta Cerdanya) i Bernat Vilarasau (agricultura social, Osona)

16:30 -17:30 h Taula rodona sobre les experiències

17:30 -18:00 h Cloenda


XIII Jornades Cap a un espai econòmic i social per damunt de la frontera dels estats

«Innovació, recerca i emprenedoria»

Ho organitzen: Institut Català de Recerca en Ciències Socials (Universitat de Perpinyà Via Domícia)

Hi col·laboren: Fòrum Imagina (Figueres), Centre Innovació i Emprenedoria (Ajuntament de Figueres), Chambre des Métiers et de l'Artisanat (Perpinyà), Consell General dels Pirineus Orientals

Ho coordina: Martina Camiade

Dia: 18 d’agost, de 9 a 12 h

Programa
9:00 h Recepció

9:30-10:00 h Emprenedors autònoms una manera senzilla d'accedir a projectes transfronterers, per Alexander Hachet (estudiant encarregat de l'emprenedoria sobre l'espai català transfronterer)

10:00-10:20 h Com fer de les oportunitats una clau d'èxit, per Sergi Cistero (tresorer Fòrum Imagina)

10:20-10:40 h Suport al foment de la creació i la consolidació d'empreses: impulsant la innovació i els sectors emergents, per Lluís Zamorano (tècnic de promoció econòmica, àrea d'empresa)

10:40-11:00 h Formació professional i economia dins l'espai transfronterer, per Jean Salles (director general de la Chambre des Métiers et de l'Artisanat)

11:00-11:20 h Optimitzar el treball en xarxa al servei de l'emprenedoria en els Pirineus Orientals, per Domitien Detrie (cap del pol «Empreses, Ofici, Economia Social»)

11:20-11:40 Debat


Segones Jornades de les Àrees Protegides


«La mirada del paisatge»

Ho organitzen: Obra Cultural de l’Alguer i Parc Regional Natural de Port de Comte

Dia: 18, de 3 a 6


Jornada Sàpiens

Ho organitza: revista Sàpiens

Dia: 18, de 4 a 8

Taula rodona: Literatura i història, amb M. Carme Roca, Joan-Daniel Beszonoff i Àngel Casals
a les 4

Presentació del llibre Josep Sunyol, president assassinat de Carles Llorens
a 2/4 de 7

Concert de Salvador Pané, piano i veu
Poemes musicats d'Eduard Miró, Imma Morente, Guida Alzina, Miquel Àngel Lladó, Eva Pellicer i Teresa Costa-Gramunt
a 2/4 de 8


IX Jornada de l’Institut d’Estudis Catalans a l’UCE de Prada


«Ensenyar llengua en context bilingüe multilingüe»

Ho organitzen:
la Delegació territorial de l'IEC a Perpinyà, l'APLEC (Associació per a l'Ensenyament del Català), el GTR, grup transfronterer de recerca, Perpinyà-Girona (ICRECS de la Universitat de Perpinyà i el grup Llengües i Aprenentatge de la Universitat de Girona)

Ho coordina:
Miquela Valls

Dia: 19 d'agost, de 9 a 12

Ensenyar llengua en context bilingüe multilingüe, per Miquela Valls (presidenta de l'APLEC i membre de l'IEC)

L'escola Arrels, per Pere Manzanares

L'escola La Bressola
, per Francesc Franquesa

Les Calendretes occitanes
, per Patrici Baccou

L'ensenyament per immersió a Catalunya
, per Martí Teixidó (president de la Societat Catalana de Pedagogia)

Els atacs contra el sistema educatiu de Catalunya: aspectes jurídics, polítics i socials
, per Josep Cruanyes (president de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics)

Debat


Jornada Triangle de Mar Blava

«Presentació de l’Institut Triangle de Mar Blava, una experiència de trobada de l’esquerra verda nacional dels Països Catalans»

Ho organitzen: Fundació Nous Horitzons i Ateneu Pere Mascaró

Dia: 20 d’agost, a les 11 del matí

Presentació dels objectius i les activitats de l'Institut Triangle de Mar Blava i el seu nou web.

Ponents: Dolors Camats, Noemí Ayguasanosa i Jaume Bosch (ICV, Principat), Pasqual Mollà (Compromís, País Valencià), Miquel Rosselló (PSM-IV, Mallorca), Carles Sechi (l'Alguer), Pere Manzanares (Catalunya Nord) i un representant dels Verds d'Andorra.


II Jornades del Cercle Català de Negocis

Ho organitza: Cercle Català de Negocis

Dies: 20 i 21 d'agost, de 3 a 7 de la tarda

Catalunya, estat propi, estat ric
de 3 a 2/4 de 5
Actualitzem les dades d'algunes denuncies i parlem dels nous estudis i els plantejaments que mostren que una Catalunya Estat no només deixaria de patir aquests greuges, si no que esdevindrà un dels Estats més rics d'Europa. De què parlarem? Entre altres novetats trobareu que: El sistema fiscal alemany no té res a veure amb l'espanyol. Els catalans no cobrarem les pensions si seguim a l'Estat espanyol. La discriminació de l'aeroport del Prat. Les deslocalitzacions d'empreses que marxen de Catalunya per raons polítiques. El deute espanyol arrossega Catalunya a la decadència. Els efectes d'un possible boicot espanyol no han de preocupar a mig termini. L'evolució de les enquestes a favor de l'estat propi. Catalunya no podrà ser competitiva si no marxa de l'Estat espanyol. Catalunya seria el tercer estat més exportador del món. Espanya es pot desintegrar en 3 o més estats. La borsa de Barcelona més rendible que la de Madrid i Nova York. L'atur en una Catalunya Estat serà inferior al 7%. El SMI en una Catalunya Estat rondaria el 28% més que l'actual. Els estats petits creixen més que els grans.

Debat, precs i preguntes
de 2/4 de 5 a 5

El procés cap a l'estat propi
de 5 a 2/4 de 7
La dissolució de l'estat espanyol i la restitució de la sobirania històrica de Catalunya.

La gestió del #dmés1: L'endemà de la restitució de la sobirania

Debat, precs i preguntes
de 2/4 de 7 a 7

Ponents: Joan Canadell (secretari General del CCN), Jordi Bages-Querol i Esteva (expert en màrqueting i comunicació), Jordi Roset Chaler (responsable territorial del CCN), Albert Pont (responsable de relacions internacionals del CNN) i Jordi Millà (responsable de presentacions del CNN.


XXVII Jornades sobre Cooperativisme

Les cooperatives com a alternativa en temps de crisi

Ho organitza: Fundació Roca i Galès

Dies: del 21 al 23 d’agost

Les cooperatives són empreses arrelades al territori que tenen com a objectiu la creació de llocs de treball, fomentar el comportament social i l'estabilitat econòmica sobre la base de l'economia productiva (producció, transformació, comercialització i consum).

dia 21

17:00-18:00 h Recepció a les jornades

dia 22

9:00-9:15 h Inauguració de les jornades, per M. Lluïsa Navarro i Fermí Vives (Fundació Roca i Galès)

9:15- 10:00 h Història del cooperativisme: Els principis de Rochdale, per Fermí Vives i M. Lluïsa Navarro (Fundació Roca i Galès)

10:00-10:30 h Col·loqui

10:30-11:00 h Pausa

11:00-11:45 h El cooperativisme a Catalunya, per Ivan Miró (La Ciutat Invisible SCCL)

11:45-12:15 h Col·loqui

15:30-16:15 h Creació i funcionament d'una cooperativa, per Josep M. Pedrosa (Aposta SCCL)

16:15-16:45 h Col·loqui

dia 23

9:00-9:45 h La funció social de les cooperatives, per Joseba Polanco (Confederació de Cooperatives de Catalunya)

9:45-10:15 h Col·loqui

10:15-11:15 h Pausa

11:15-12:00 h La cooperativa com empresa d'economia productiva, per Blai Garcia (Unico SCCL)

12:00-12:30 h Col·loqui

15:30-16:15 h L'autofinançament cooperatiu. Secció de crèdit, banc cooperatiu etc., per Jaume Terribas (economista)

16:15-16:45 h Col·loqui

dia 24

9:00-9:45 h L'Any Internacional de les Cooperatives, per Xavier López (director general d'economia social i cooperativa i treball autònom, Generalitat de Catalunya)

9:45-10:15 h Pausa

Cloenda, per Xavier López (director general d'economia social i cooperativa i treball autònom, Generalitat de Catalunya) i Joan Josep Gonzàlez (president de la Fundació Roca i Galès)


Jornada Algueresa

«Llengua i relacions internacionals»

Ho organitza: Obra Cultural de l’Alguer

Dia: 22, de 10 a 12 i de 3 a 5


VIII Jornades sobre el Cristianisme al segle XXI

«50 anys del Vaticà II. I ara què?»

Ho organitza: Associació Cristianisme Segle XXI

Dia: 22 d’agost

Matí, de 10 a 2/4 d'1

Obertura de la jornada

Ponència: El Vaticà II, els seus antecedents i les seves conseqüències, especialment a Catalunya, per Casimir Martí (historiador i director de la publicació  El Pregó)

Ponència: Les tres hermenèutiques del Vaticà II, per Hilari Raguer (historiador i monjo de Montserrat)
Serien les dues hermenèutiques que esmentava Benet XVI, la de ruptura i la de continuïtat, i una tercera, que és la que impera actualment, la minimalista, d'interpretar el Vaticà II fent marxa enrere.

Debat

Tarda, de 3 a 2/4 de 6

Taula rodona: I ara què?
«La Transició i l'actitud del bisbe Tarancon», per Jordi Viñas (historiador)
«La situació actual i contestació en alguns països europeus», per Pere Codina (claretià)
«L'Església i els joves», per Anna Ortín (llicenciada en filosofia)
«Un nou Concili ecumènic, premisses,  perspectives i perills», per Josep Torrens (fundador d'Església Plural)


VI Jornades d’Església Plural

Creences, canvis socials i drets humans

Ho organitza: Església Plural

Dia: 23 d’agost

Matí,de 9 a 11

Glossa de la figura i l'obra de Lluís M. Xirinacs, per Jaume Rodri (escultor, escriptor, expolític i gran amic seu)

Passi del documental L'Església rebel d'Oriol Porta.
Crítica i col·loqui per Jordi Viñas (historiador)

Reconeixement de la lluita antifranquista per recuperar la llibertat personal i nacional i per la recuperació dels drets socials, protagonitzada per persones amb fermes creences cristianes.

Tarda, de 3 a 2/4 de 6

Creences, canvis socials i drets humans. Rebel·lem-nos il·luminats per l'Evangeli

1. «Claus per una economia al servei de les persones», per Arcadi Oliveras (president de Justícia i Pau)

És possible un sistema econòmic que afavoreixi la satisfacció de les necessitats de les persones i el seu creixement humà i personal.

2. «Nació, independència i Església», per Mn. Antoni Maria Oriol Tataret (professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya i autor del compendi Fet nacional i magisteri social de l'Església )

Anàlisi dels drets de les nacions a la llum del Concili Vaticà II.