XLIII UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU

XLIII UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU

Jornades

II Jornades de la Fundació Josep Irla a l’UCE

Ho organitza: Fundació Josep Irla

Dies: del 17 al 23 d’agost

dia 17, a les 3 de la tarda
La defensa dels Països Catalans a la Unió Europea, per Oriol Junqueras (alcalde de Sant Vicenç dels Horts i eurodiputat d’Esquerra)

dia 17, a les 6 de la tarda (a l’amfiteatre)
Homenatge de la Universitat Catalana d’Estiu a Víctor Torres, per Oriol Junqueras i altres destacats membres de l’UCE

dia 18, a les 3 de la tarda
Alternatives econòmiques i energètiques davant la crisi global des dels Països Catalans. Conferència d’esquerres per a la República Catalana per Josep Huguet (president de la Fundació Josep Irla i exconseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya)

dia 19, a les 3 de la tarda
El jovent independentista en lluita per la justícia social als Països Catalans, per Gerard Gómez del Moral (portaveu nacional de les JERC)

dia 20, a les 3 de la tarda
Països Catalans. I ara què?, per Anna Simó (portaveu d’Esquerra al Parlament de Catalunya i Joan Ridaura, president d’Esquerra Catalunya Nord)

dia 20, a les 8 del vespre
Sopar amb Anna Simó ( portaveu d’Esquerra al Parlament de Catalunya)
Aforament limitat. Lloc per confirmar. Confirmeu l’assistència abans del 18 d’agost a inscripcions@irla.cat

dia 21, a les 3 de la tarda
Política 2.0 i fet nacional: Reptes i oportunitats, per Meius Ferres (filòloga, treballa en comunicació digital a la Universitat de Girona)

dia 22, a les 3 de la tarda
La concepció republicana de la cultura: El dret a la cultura; la responsabilitat d’esdevenir cultes. Conferència d’esquerres per la República Catalana, per Joan Manuel Tresserras (exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya)

dia 23, a les 3 de la tarda
Taller. Com fer una caricatura. Biografia del caricaturista republicà Andreu Dameson, per Jaume Capdevila i Lluís Solà ( autors del llibre “Andreu Dameson. Geni de la caricatura”)


VII Jornades sobre el Cristianisme al segle XXI

«Passat, present i futur de la teologia de l’alliberament»

Ho organitza: Associació Cristianisme Segle XXI
Hi col·labora: Direcció General d’Afers Religiosos (Departament de Governació, Generalitat de Catalunya)

Dia: 18 d’agost, de 9 a 12 i de 3 a 5

El model de globalització econòmica i de mercantilització de totes les dimensions de la vida porten a una creixent injustícia tant a nivell mundial com a l’interior de cada país. La teologia de l’alliberament va ser i continua essent una manera d’entendre la fe llegint la història i el conflicte social a partir de les víctimes o, com deia Ignacio Ellacuría, des de la perspectiva dels pobles crucificats. I encara que el Vaticà la posà en entredit, com que la pobresa en el món no ha deixat de créixer, la Teologia de l’Alliberament no ha deixat de tenir actualitat.
Les sessions tractaran dels seus fonaments teòrics i de l’exposició d’algunes experiències molt vives dutes a terme a Amèrica Llatina i especialment al Perú.

Ponents: Jaume Botey i Vallès (mestre, llicenciat en filosofia i teologia, i professor d’història de la cultura i dels moviments socials a la Universitat Autònoma de Barcelona, membre de Cristians pel Socialisme i de Cristianisme al Segle XXI) i Joan Godayol (bisbe emèrit d’Ayaviri, Perú)


XII Jornades Cap a un espai econòmic i social per damunt de la frontera dels estats

«Eines per a la cooperació transfronterera»

Ho organitza: ICRESS (Universitat de Perpinyà Via Domícia) i Euroinstitut Català Transfronterer

Hi col·labora: Universitat de Girona, Consell General dels Pirineus Orientals, Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, Europe-Direct, Associació ARFE

Coordinació: Martina Camiade (directora de l’ICRESS, UPVD) i Géraldine Caprani (directora de l’Euroinstitut Català Transfronterer)

Dia: 18 d’agost

9:00 h.
Recepció
9:30 - 10 h.
Marc general: les eines de la cooperació transfronterera, per Martín Guillermo Ramírez, secretari general de l’ARFE (Associació de les Regions Frontereres Europees)
10:00 - 10:20 h.
Les subvencions europees, per Clara Sardà Vergés (directora d’Europe Direct,Pyrénées Languedoc Rousillon)
10:20 - 10:40 h.
Les subvencions del fons (CG66-Generalitat de Catalunya), per Alain Siré (director general del desenvolupament econòmic i de l’ordenació del territori, Consell General dels Pirineus Orientals) i Joan Gaubí (director de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà)
10:40 - 11:00 h.
Multimèdies i audiovisuals al servei de la cooperació transfronterera per Quim Pèlach (Universitat de Girona) i Martina Camiade (directora de l’ICRESS, UPVD)
11:00 - 11:20 h.
Formacions transfrontereres al servei dels professionals, per Géraldine Caprani (EICT)
11:20 - 12:00 h.
Debat

XXVI Jornades sobre Cooperativisme

Les cooperatives als territoris de parla catalana

Ho organitza: Fundació Roca i Galès

Dies: del 17 al 20 d’agost

Anàlisi de la realitat cooperativa i foment de la intercooperació a l’Alguer, Catalunya Nord, Illes Balears, País Valencià, Franja de Ponent i Catalunya. La història ens ha donat una llengua i una cultura comunes i és per això que tots ens identifiquem i actuem amb uns paràmetres no gaire diferents. Això és el que palesaran les jornades cooperatives, on ens trobarem per a exposar els nostres coneixements i experiències amb l’activitat de l’economia social, de cadascú en el seu territori. Desitgem una continuïtat en la intercooperació per a prendre nous reptes cooperatius i consolidar una Europa en pau, més pròspera i democràtica.

dia 17 d’agost
17:00 — 18:00 h.
Recepció de les Jornades
18:00 h
Inauguració de l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana”,
en col·laboració amb la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i Fundació del Món Rural

dia 18 d’agost
Matí
9:00 — 9:15 h.
Inauguració de les jornades
9:15 — 10:00 h. El cooperativisme d’ensenyament a les Illes Balears, per Enric Pozo (president de la sectorial d’ensenyament de la UCTAIB)
10:00 — 10:30 h. Col·loqui
10:30 — 11:00 h. Pausa
11:00 — 11:45 h. El cooperativisme a la Franja de la Llitera, per Pere Estany (fundador Transalfals & La Vispesa, Sccl.)
11:45 — 12:15 h. Col·loqui
Tarda
15:30 — 16:15 h. El cooperativisme a Catalunya Nord, per Llorenç Planes (enginyer agrònom) i Pere Gurgui (viticultor i membre de la junta de la Cooperativa vinícola de Bages, Rosselló).
16:15-16:45 h. Col·loqui

dia 19 d’agost
Matí
9:00 — 9:45 h Lo cooperativisme a l’Alguer i al sou territori: lo cas de la Cantina Social Santa Maria La Palma, per Salvador Masala (president de la cooperativa Cantina Santa Maria La Palma) i Joan Elies Adell (director Espai Llull – representació de la Generalitat de Catalunya a l ’Alguer)
9:45 — 10:15 h. Col·loqui
10:15 — 11:15 h. Pausa
11:15 — 12:00 h. País Valencià: quaranta anys de cooperativisme des d’una perspectiva mondragoniana, per Josep M. Soriano (president de Caixa Popular)
12:00 — 12:30 h. Col·loqui
Tarda
15:30 — 16:15 h. Present i futur del moviment cooperatiu a Catalunya, per Joseba Polanco (director de la Confederació Cooperatives Catalunya)
16:15 — 16:45 h. Col·loqui

dia 20 d’agost
Matí
9:00 — 9:45 h. El cooperativisme de treball a les Illes Balears, per Malena Riudavets (vicepresidenta de la UCTAIB)
9:45 — 10:15 h. Col·loqui
10:15 — 11:15 h. Pausa
11:15 — 11:45 h. Cloenda a càrrec de Xavier López (director general d’Economia Social i Cooperativa, GdC)

VII Jornades d’Església Plural

La mort, final de projecte o pòrtic cap a una nova existència. Enfocar la vida des de la mort

Ho organitza: Església Plural
Hi col·labora: Direcció General d’Afers Religiosos (Departament de Governació, Generalitat de Catalunya)

Dies: 19 i 20 d’agost

dia 19
Matí
La vida, la mort i la vida després de la mort a càrrec de Mar Cortina i Selva (mestra, llicenciada en psicologia, doctora en educació, psicopedagoga especialista en educació emocional)
de 2/4 de 10 a 2/4 d’11
El nen i la mort a càrrec de Montserrat Esquerda (pediatra, doctora en medicina i psicologia, professora de bioètica de la Universitat de Lleida)
de 2/4 d’11 a 2/4 de 12

Tarda
Taula rodona interreligiosa. Vida mortal i vida eterna, aproximació interreligiosa a la mort amb el P. Marco Riva (superior del Monestir de Cuixà), Ignacio Simal (pastor protestant de l’Església Evangèlica Betel de l’Hospitalet de Llobregat, director del Departament de Comunicació de la IEE i de la revista digital Lupa Protestant), Jai Anguita (comunitat jueva Betshalom) i Mohamed Halhoul (portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya)
de 2/4 de 4 a 2/4 de 6

dia 20
Matí
La mort, una gran aventura. Cos físic i cos energètic, a càrrec d’Immaculada Nogués (doctora en medicina i cirurgia, mestratge en medicina naturista)
de dos quarts de 10 a dos quarts d’11
Homenatge a Elisabeth Kübler-Ross. Ciència, compassió i espiritualitat al servei dels qui estan morint. Introducció al món científic, humà i espiritual de la Dra. Kübler-Ross, a càrrec de Mar Cortina.
Projecció de la pel·lícula documental Elisabeth Kübler-Ross. Una mirada d’amor del director suís Stefan Haupt. Seguirà col·loqui
de dos quarts d’11 a 12


XXIV Jornada Andorrana

L’aigua i Andorra

Ho organitza: Societat Andorrana de Ciències

Dia: 20 d’agost

L’aigua com a font de vida, com a element vital, esdevé indispensable i, per tant, estratègica. I alhora que és un dret, és escassa i cíclica. Tots els éssers vius la necessiten i en bones condicions. És l’únic element de la natura amb què ens relacionem quotidianament en els tres estats possibles (gas, líquid i sòlid). Indirectament serveix per a produir energia i per a guardar-la. Mantenir un medi natural preservat i de qualitat, que la pugui atreure i captar, saber-la conduir, recollir i guardar, disposar i aprofitar, i fins i tot estalviar, és un desafiament no solament de futur, sinó de present.

MATÍ (de dos quart de 10 a 2/4 d’1)

Presentació, per Èric Jover i Comas (vicerector per les relacions de l’UCE amb Andorra, i membre de la junta de la SAC)
Riscos naturals associats amb l’aigua, per Pere Esteban i Vea (geògraf, cap de la Unitat de Física del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra, CENMA-IEA, i membre del Grup de Climatologia, UB)
La gestió de la xarxa i l’Estació de tractament d’aigua potable (ETAP) d’Encamp, per Constantí Menéndez i Gonzàlez (cap del departament de Serveis Generals del Comú d’Encamp) i Núria Callejo i Ferreras (tècnica del departament de Serveis Generals del Comú d’Encamp)
Canvi climàtic i aigua, per Marc Pons i Pons (màster en sostenibilitat i doctorand a l’Observatori de Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) i a la UPC)
El Servei d’aigües del Comú d’Andorra la Vella: present i futur immediat, per Antoni Riestra i Gonzàlez de Ubieta (químic i advocat, i conseller delegat d’Higiene i Medi Ambient del Comú d’Andorra la Vella)
Una opció real de futur: Andorra com el país de l’excel·lència de l’aigua, per Jordi Deu i Pujal (enginyer agrònom)
Salutació del rector de la XLIII UCE, Jordi Sales i Coderch
Les glaceres dels Pirineus com a indicadores del canvi climàtic, per Ramon Copons i Llorens (doctor en ciències geològiques i director tècnic del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra, CENMA-IEA)
L’aigua termal: present i futur a Andorra i a Europa, per Joan Armengol i Ribas (economista i empresari hoteler)
Agència Andorrana de l’Aigua: política, gestió i planificació integral de l’aigua, per Jael Pozo i Lozano (veterinària i secretària general del Partit Verds d’Andorra)
L’aigua termal com a font de riquesa, per Carles Pascuet i Casanovas (llicenciat en direcció i administració d’empreses per la UB i per l’Escola Superior de Comerç de Montpeller, i director general de Caldea)
L’obtenció i la gestió de l’energia hidroelèctrica, per Albert Moles i Betriu (enginyer INSA i director general de FEDA)
El rec del Solà, per Pere Canturri i Montanya (historiador, exraonador del Ciutadà i exministre de Cultura)

Ponències no presencials/aportacions escrites:

L’exportació de contaminació i l’exhauriment de recursos, per Patrícia Quillacq i Albages (advocada especialista en dret ambiental)
Quina informació es pot extreure d’uns resultats analítics d’aigua, per Pere Postius i Robert (biòleg i cap del laboratori de Govern)
La xarxa d’aigües del Comú de la parròquia de Canillo, per Salvador Brillas i Esteve (conseller d’obres i urbanisme de la Parròquia de Canillo)
Museu de l’Aigua i Centre d’Interpretació de la Vall del Madriu, per Montserrat Capdevila i Pallarès (cònsol major del Comú d’Escaldes-Engordany)
Possibles influències de la NAO (North Atlantic Oscillation) sobre els recursos hídrics històrics a les Valls d’Andorra, per Alan Ward i Koeck (enginyer en informàtica i màster en programari lliure)

TARDA (de 3 a 7)

Capesa: l’aigua a Escaldes-Engordany, per Eduard López i Mirmi (arquitecte i president del Consell d’Administració de la Companyia d’Aigües Potables d’Escaldes-Engordany, Capesa)
Evolució del sanejament a Andorra, per Carles Miquel i Garcia (cap de la unitat de Qualitat de les Aigües del ministeri de Turisme i Medi Ambient)
La xarxa d’aigües d’Ordino, per Lluís Babi i Piccolo (cap del departament de Manteniment i Serveis del Comú d’Ordino, i de la Mancomunitat d’aigües d’Ordino)
Rellevància de les xarxes d’aigua en la gestió del risc de Legionel·losi, per Armand Jesús i March (bioquímic i gerent de Bioma)
La sostenibilitat de l’ús de l’aigua i l’estalvi en el seu consum, per Anna Viaplana i Manresa (llicenciada en ciències ambientals i responsable del Centre Andorra Sostenible)
La Societat de les aigües potables del poble de Canillo, per Antoni Casal i Mandicó (president) i Jordi Jordana i Rossell (secretari, de la junta de la Societat de les aigües potables del poble de Canillo)
La importància del disseny en la qualitat de l’aigua de la piscina, per Cèlia Vendrell i Serra (enginyera en medi ambient i gerent d’Ambitècnia)
Pausa
Criteris sanitaris de l’aigua destinada al consum humà a Andorra, per Jesús Galindo i Ortego (veterinari i diplomat en seguretat alimentària i salut pública, cap d’Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, del Ministeri de Salut i Benestar)
Els conflictes fronterers i l’aigua, per Laia Creus i Gispert (arqueòloga i gestora de patrimoni)
L’aigua pot ser una riquesa per Andorra?, per Antoni Ubach i Mortés (fundador de Sadamsa)
L’ús dels recursos naturals en l’explotació d’una estació d’esquí, per Ton Naudi i Casal (director de Qualitat i Medi Ambient de Grandvalira-ENSISA)
Aigua: alguna cosa més que dos àtoms d’hidrogen i un d’oxigen, per Vicenç Alay i Ferrer (químic i veterinari, membre del PS i exministre de Medi Ambient)
Cap a una gestió sostenible de l’aigua, per Sílvia Calvó i Armengol (enginyera en medi ambient, consellera general pel partit Demòcrates per Andorra, vicepresidenta de la Comissió de Sanitat i Medi Ambient)
Debat
Cloenda, per Àngels Mach i Buch (presidenta de la SAC)

Ponències no presencials/aportacions escrites:
Cubeta d’Andorra la Vella: exemple de la necessitat d’una gestió integrada de l’aigua i del sòl, per Àurea Ponsa i Vidales (geòloga i responsable d’Hídric)
Evolució del Servei d’Aigües de la parròquia de la Massana, per David Gelabert i Moles (microbiòleg i cap del Servei d’Aigües del Comú de la Massana)
Comentaris sobre la regulació normativa i la seva aplicació en matèria de distribució d’aigua en el Principat d’Andorra, per Jordi Segura i Cobo (advocat)
Gestió dels recursos hídrics a Sant Julià de Lòria, per Josep Pintat i Forné (cònsol major del Comú de Sant Julià de Lòria)


XXVI Jornada d’Agricultura a Prada

Agricultura globalitzada i agricultura de proximitat, una de les dues o les dues?

Ho organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris

Dia: 20 d’agost

Des del neolític l’home començà a produir els seus aliments i deixà de ser caçador recol·lector. Els éssers humans no hem parat de créixer en nombre i no resulta gens fàcil produir els aliments necessaris per a tothom. Fins ara això no s’ha aconseguit mai, sempre hi ha hagut llocs on no han tingut prou aliments i s’han produït onades de fam, les quals continuen. Tanmateix, a molts països com el nostre la pagesia es troba amb serioses dificultats per a tirar endavant i, a nivell mundial, hi ha un fenomen d’inversió especulatiu sobre les matèries primeres i l’agricultura que no ajuda a millorar la situació.
En l’edició d’enguany de la Jornada d’Agricultura de Prada debatrem sobre els dos models productius agraris que tenim a l’àrea dels Països Catalans. D’una banda, el model que segueix l’agricultura globalitzada i, de l’altra, el de l’agricultura de proximitat. Els diferents ponents, d’una manera professional, exposaran els seus arguments i experiència sobre el tipus d’agricultura que practiquen i, a continuació, com és habitual, tots plegats, assistents i ponents, intercanviarem diferents opinions, amb l’objectiu d’esbrinar quina manera d’actuar seria millor per a la nostra pagesia i la nostra economia.

MATÍ (de 2/4 de 10 a 1)
9:30 - 10 h.
Obertura de la jornada, a càrrec de Jordi Sala (director general de desenvolupament rural del DARPAM, GdC)
10:00 - 10:30 h.
Introducció, a càrrec de Josep M. Puiggròs (coordinador de la jornada)
10:30 - 11:15 h.
L’agricultura de proximitat, una solució racional al canvi climàtic, per Ramon Lletjós (president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya)
11:15 - 11:30 h.
Pausa
11:30 - 12:15 h.
L’agricultura de proximitat a Catalunya Nord, per Llorenç Planes (enginyer agrònom)
12:15 - 13:00 h.
Producció globalitzada: exigències i reptes. Passat, present i futur, per Francesc X. Miarnau (productor i assessor en producció de fruita dolça)
TARDA (de 3 a 7)
15:00-15:45 h. Jardiners de la salut, per Ramon Queralt (empresari de fuita dolça)
15:45-16:30 h. Els desafiaments de la nostra producció porcina en l’economia globalitzada, per Rossend Santiveri (responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos)
16:30-17:15 h. Aprofitament dels recursos mAprofitament dels recursos més propers, per Jaume Illa (pagès del Moianès i responsable de Biobastona)
17:15-18:00 h. Pagesia local per una alimentació bona, neta i justa, per Gerard Batalla (responsable del projecte “Cultures Trobades de Slow Food Terres de Lleida”)
18:00-19:00 h. Debat entre els assistents i ponents
19:00 h. Cloenda, per Josep M. Vives (president de la ICEA) i Joan Reñé (president de la Diputació de Lleida)

Primeres Jornades del Cercle Català de Negocis


«Catalunya Estat d’Europa. Raons econòmiques per a l’Estat propi»
Ho organitza: Cercle Català de Negocis

Dies: 20 i 21 d’agost, de 3 a 7 de la tarda

El Cercle Català de Negocis és una associació, transversal políticament, de petits i mitjans empresaris, autònoms i professionals, que defensa que l’única manera de superar la crisi actual i que Catalunya sigui viable econòmicament és arribant a tenir un Estat propi. El CCN es dedica a fer pedagogia, per tot el territori, dels greuges econòmics que té Catalunya i a veure els avantatges que tindria, des d’un punt de vista econòmic, arribar a ser un Estat. Un missatge que està en aquests moments en plena actualitat en la societat civil i que serà, ben probablement, d’interès per a tot els assistents a l’UCE. La presentació consta de quatre capítols. Després de cada capítol es farà un torn de preguntes i debat.

15:00 — 16:00
Com l’Estat espanyol està arrossegant Catalunya a la decadència econòmica
16:00 — 17:00
Perquè amb un Estat propi Catalunya seria més prospera econòmicament
17:00 — 18:00
Assolir l’Estat propi és possible
18:00 — 19:00
Línies estratègiques que caldrà dur a terme per arribar-hi

Ponents: Miquel Àngel Gràcia i Pardo (tresorer i assessor jurídic del Cercle Català de Negocis), Jordi Bages-Querol i Esteva (secretari d’organització i responsable de comunicació del Cercle Català de Negocis) i Ramon Carner i Alives (president del Cercle Català de Negocis)


Primeres Jornades de les Àrees Protegides


«La informació ambiental en àrees protegides»
Ho organitza: Obra Cultural de l’Alguer i Parc Regional Natural de Port de Comte

Dies: 21, 22 i 23 d’agost

Les àrees protegides són una realitat consolidada en tots els països de la UE. Elles tenen un paper vital en la conservació de la biodiversitat, la promoció d’economies sostenibles, la promoció de projectes d’informació, formació i educació ambiental. L’objectiu d’aquestes jornades és fomentar l’intercanvi d’experiències entre tècnics de diferents àrees protegides i promoure cursos de formació adreçats a operadors, tècnics, investigadors, estudiants etc. La informació ambiental és el mitjà pel qual les àrees protegides entren en comunicació amb els seus usuaris i, en general, amb el públic a través de l’ús de múltiples maneres, llenguatges, tecnologies i eines. En aquesta era de la comunicació ens sembla, per tant, útil per a iniciar el nostre viatge a l’interior de les àrees protegides, preveient un espai dissenyat per a comparar les experiències realitzades i implementar un moment de formació dirigit als tècnics del sector.

dia 21

matí, de 9 a 12
Relacions teòriques
Les tècniques de lectura i interpretació geogràfica del territori
per Joan Becat (UPVD i IEC)

Interpretació de la biodiversitat
per Joandomènec Ros (UB)

El paper dels professionals de l’educació ambiental en la informació ambiental
per Vittorio Gazale (director del Parc Natural de Port de Comte) i Antoni Torre (IEC)


tarda, de 3 a 6
La interpretació artística del mediambient
per Jordi Aligué (director del Centre Experimental d’Art Vallgrassa, Diputació de Barcelona)

dia 22

matí, de 9 a 12
Experiències comparades
La informació ambiental en la Xarxa del Parcs de la Diputació de Barcelona
per Ramon Espinach (Cap de l’Oficina Tècnica dels Parcs Naturals)

Centres d’informació i interpretació del territori de la Xarxa dels Parcs de Sardenya i Còrsega
per Giusy Mallardi

Centres d’informació i interpretació del territori al Parc del Delta de l’Ebre
per Xavier Abril (Parc Natural del Delta de l’Ebre)

Iniciatives i equipaments de desenvolupament local al Parc Natural de l'Alt Pirineu
per Jordi Palau i Puigvert (director del Parc de l’Alt Pirineu)

tarda, de 3 a 6
Excursió pel Parc Natural Regional dels Pirineus Orientals

dia 23, de 9 a 12 i de 2/4 de 4 a 5

Taller
Realització d’un projecte d’informació mediambiental a càrrec dels participants


VIII Jornada de l’Institut d’Estudis Catalans a l’UCE de Prada


«L’ensenyament immersiu de les llengües pròpies: el català als Països Catalans i les llengües minoritzades a l’estat francès»
Ho organitzen: la Delegació territorial de l’IEC a Perpinyà, el grup de recerca transfronterer ICRECS (Institut Català de Recerca en Ciències Socials) de la Universitat de Perpinyà Via Domícia i el Grup de Recerca Llengües i Aprenentatge de la Universitat de Girona
Hi participa: l’ISLRF, Institut superior de les llengües de la República francesa (ABCM, Bressola, Calandreta, Diwan, Ikastola).

Dia: 23 d’agost, de 9 a 12


Jornada sobre fiscalitat i sobirania


Ho organitza: Fundació CatDem, la Fundació Valencianista i Demòcrata i la Fundació Emili Darder

Dia: 23 d’agost, a les 11

El debat sobre el replantejament dels sistemes de finançament de les Comunitats Autònomes és ben present encara en el nostre entorn polític. Les paraules de Ramon Trias Fargas a Crònica d’una asfixia premeditada l’any 1985 continuen plenament vigents. Així, doncs, en un marc com la Universitat Catalana d’Estiu, sembla convenient afrontar aquest debat des d’una perspectiva pausada i en el marc dels Països Catalans.

Ponents:
Francesc Homs (Vic 1969) és llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre de l’executiva de Convergència Democràtica de Catalunya. Va ser-ne secretari executiu de Projectes, Estudis i Programes. Actualment és portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya.
Joana Lluïsa Mascaró (Alaior 1959) és professora i membre de l’executiva del Bloc per Mallorca des del 2000. Va ser Consellera de Cultura del Consell de Mallorca. Actualment és diputada al Parlament de les Illes Balears.
Josep Melero és secretari d’organització del Bloc Nacionalista Valencià des del 2009 i candidat a l’alcaldia de Silla a les passades eleccions municipals.